Iz dvoboja v troboj

V prvi polovici letošnje Prve lige Telekom Slovenije se je na prvem mestu ligaške razpredelnice izmenjala četverica klubov. Ob Domžalah in Gorici še Olimpija, ki je vrh zasedala najdaljše časovno obdobje, ter Maribor, ki je pred zasledovalci sklenil uvodno polovico prvenstva.

Po 18. krogu, s katerim se je zaključila prva polovica tekmovanja, so Mariborčanom s točko zaostanka za ovratnik dihali nogometaši Olimpije, veliko več pa za Štajerci niso zaostajali niti Domžalčani. V taboru dvakratnih državnih prvakov so lahko po zaključku jesenskega dela prvenstva obžalovali predvsem zamujeno v dvobojih z vodilnima moštvoma. Prvouvrščena kluba prvenstva sta razliko pred zasedbo, ki domuje ob Kamniški Bistrici, naredila prav v medsebojnih dvobojih z Domžalami, zato kakšen spodrsljaj več v tekmah s tekmeci z dna ali sredine lestvice – Maribor je v tekmah proti Aluminiju iztržil zgolj točko, medtem ko je bil ljubljanski »Aluminij« s porazom in remijem velenjski Rudar – ni usodno vplival na prednost pred Domžalčani.

Rumeni so morali v sosedskih spopadih z Olimpijo obakrat čestitati Ljubljančanom, tesno je bilo predvsem v Stožicah, medtem ko so Slobodan Vuk in soigralci v dveh dvobojih z Mariborom osvojili točko, čeprav so obakrat v enem od polčasov prikazali dobro predstavo. Na domači zelenici so v drugem polčasu nadoknadili zaostanek dveh zadetkov, v Ljudskem vrtu pa je bila slika obratna. Varovanci trenerja Simona Rožmana so z visokim pritiskom navdušili v uvodnih 45 minutah, ko so na odmor odšli s prednostjo, a so vijolice v nadaljevanju dvoboj preobrnile v svojo korist in prišle do pomembnih treh točk.

Ker pa tako Mariborčani kot tudi Ljubljančani na preostalih tekmah niso bili povsem nezgrešljivi, se domžalski zaostanek ni povečeval, še več, Domžalčani so z izjemo tekem z Olimpijo v primerjavi z Ljubljančani osvojili dve točki več. Posledično se poraja vprašanje, če bi lahko troboj za vrh lestvice spremljali tudi spomladi, morda vse do zadnjega kroga. Enakovrednih bojev treh moštev za vrh lestvice v četrt stoletja, kar obstaja slovensko prvenstvo, sicer ne pomnimo ravno veliko, a to ne pomeni, da še nismo videli tesnih bitk za sam vrh lestvice.

Uvodnih 18 krogov PLTS v številkah:
5 zmag zapored je med 8. in 12. krogom vknjižila Olimpija.
10 zadetkov je v uvodnih 18 krogih dosegel Dominik Glavina, prvi strelec lige.
12 tekem dolgo serijo neporaženosti Maribor vleče že vse od 7. kroga.
15 tekem v nizu se Domžalčani izogibajo neodločenemu izidu.
16 golov je bilo doseženih z bele točke, padlo je tudi pet avtogolov.
29 zmag so se ekipe veselile pred domačimi gledalci, gostje so bili uspešni 29-krat. 
227 golov je bilo doseženih v 90 tekmah.
300 tekem je v prvoligaški konkurenci odigral Damir Hadžić, v letošnji sezoni nogometaš z največ nastopi v PLTS.
1.620 minut so v 18 krogih odigrali Jasmin Handanović, Jure Travner, Marko Zalokar, Aljaž Ivačič, Grega Sorčan, Matic Vrbanec in Josip Zeba.
13.770 gledalcev je v Stožicah spremljalo derbi Olimpije in Maribora.
123.850 nogometnih navdušencev si je ogledalo 90 tekem v prvi polovici letošnje sezone.
313.675 televizijskih gledalcev je pred malimi ekrani spremljalo oktobrski derbi Ljubljančanov in Mariborčanov.

 

V sezoni 1992/93, ko je zmaga sicer prinašala zgolj dve točki, je Olimpijo, Maribor in Muro ločilo zgolj šest točk. Še tesnejša je bila razlika dve leti kasneje, ko je Olimpija prvenstvo končala z dvema oziroma tremi točkami prednosti pred Mariborom in Gorico, štiri točke pa je zaostala Mura. O sezoni 2000/01 ter »zgolj« dvoboju Maribora in Olimpije, ko je bila odločitev o prvaku znana šele na zadnji tekmi sezone za Bežigradom, je bilo v preteklosti prelitega že precej črnila, s pravo srhljivko v slogu Alfreda Hitchcocka pa je postreglo tudi tekmovalno leto 2003/04.

Tega leta je Gorica prekinila sedemletno vladavino Maribora, državni prvak pa je bil znan šele po zadnjem dejanju sezone. Pred gostovanjem v soboški Fazaneriji je bil v najboljšem položaju Maribor, ki pa sta mu s točko oziroma dvema zaostanka za ovratnik dihali ekipi Gorice in Olimpije. Zasledovalca sta svoj del naloge opravila po svojih željah, saj so Ljubljančani na domači zelenici s 3 : 0 ugnali ajdovsko Primorje, Goričani pa so v drugem polčasu primorskega derbija strli odpor Koprčanov.

Ob polčasu dvoboja v prekmurski prestolnici je dobro kazalo tudi Mariborčanom, saj je Danijel Brezič, sicer otrok Mure, tik pred odmorom poskrbel za štajersko prednost. V drugem polčasu pa so se pričele težave Maribora. Žarko Jeličić je v 68. minuti izničil gostujočo prednost, Mariborčani so krenili v lov za novo vodstvo, a minuto pred koncem dvoboja doživeli nov hladen tuš. Aleksandar Radosavljević je dokončno pokopal mariborske upe na osmi zaporedni naslov državnega prvaka, prvega od treh v nizu pa so se veselili Goričani.

Domžalčani za enakovredno vključitev v lov na naslov državnega prvaka v drugi polovici prvenstva točk v prvi vrsti ne bodo smeli oddajati konkurentoma, zagotovo pa bo na razplet prvenstva vplivalo tudi dogajanje v zimskim prestopnem roku, ki bo v letošnji sezoni prvič potekal med 15. januarjem in 15. februarjem. Bi lahko marca, aprila in maja spremljali nov troboj za vrh lestvice?

Avtor: Naš Nogomet/Peter Dominko
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA