Pogled v pomlad: Koper

Tudi za Koprčane, podobno kot za Velenjčane, Celjane in Novogoričane, ki skupaj s primorskim prvoligašem pred nadaljevanjem Prve lige Telekom Slovenije tvorijo četverček moštev v razliki treh točk, velja, da si želijo sezono skleniti na četrtem mestu lestvice, ki bi lahko v primeru ugodnega razpleta pokalnega tekmovanja prineslo tudi evropsko vozovnico.

Primorci bodo tudi v pomladanski del prvenstva zakorakali pod vodstvom trenerja Igorja Pamića, ki je vodenje moštva prevzel sredi jeseni, natančneje v 13. krogu tekmovanja, po tem ko je koprsko četo po slovesu Milana Obradovića začasno vodil Oliver Bogatinov. Kozlički so pod vodstvom nekdanjega hrvaškega reprezentanta odigrali devet ligaških preizkušenj ter ob dveh zmagah in treh porazih iztržili še štiri neodločene izide. Po zadnjem jesenskem remiju v Velenju, kjer so rumeni z goloma mladega Luke Vekića že vodili z 0:2, je Koprčanom zgolj malce zmanjkalo, da bi se prebili v zgornji dom prvenstva, saj ima tudi peto Celje na svojem kontu 27 osvojenih točk, prav toliko kot tudi Koper, ki pa je zaradi slabše razlike v doseženih in prejetih zadetkov ostal za hrbtom Celjanov.

In prav grofje bodo v nedeljo, 26. februarja, prvi spomladanski nasprotnik Pamićeve zasedbe. Moštvu z Bonifike se tako že uvodoma ponuja priložnost, da spleza na najmanj peto mesto, z nekaj pomoči ligaške konkurence pa bi lahko Koprčani že po uvodnem dejanju nadaljevanja sezone zasedli tako močno želeno četrto mesto. Le-to Danijelu Pranjiću, Mateju Pučku, Toniju Datkoviću in soigralcem beži za vsega točko. Če bodo želeli koprski nogometaši za četrto mesto konkurirati vse do konca sezone, se bo moral spomladi prebuditi tudi napad, ki je bil z 20 doseženimi zadetki med skromnejši v ligi, saj so bili manj učinkoviti zgolj Radomljani in Kidričani. Tisti, ki bodo zadolženi za doseganje zadetkov, bodo morali hitro nameriti merilne naprave, saj se Koprčani že v drugem in četrtem spomladanskem krogu odpravljajo na gostovanje v Domžale in Ljubljano, kjer so sicer jeseni že presenetili in z zmago tedaj poskrbeli za slovo Rodolfo Vanolija.

»Na kratko, želimo pokazati čim boljšo igro in ustvariti rezultat. Primarni cilj je sezono zaključiti na četrtem mestu. Naredili bomo vse za to in po koncu sezone bomo veseli, če nam bo tudi uspelo,« je o željah in pričakovanjih pred nadaljevanjem sezone dejal Pamić, ki pa poudarja, da ga pred pričetkom nadaljevanja sezone bolj kot napad skrbi igra v fazi branjenja: »Valencia in Belima sta se mudila na preizkušnjah, Pekuson je imel nekaj težav z urejanjem dokumentacije za bivanje, tako da smo bili v uvodu priprav pravzaprav brez napada. Napad me ne skrbi, že proti Rudarju, ko smo bili kompletni, smo zadeli dvakrat in imeli še veliko priložnosti, ni pa nam šlo v fazi obrambe. Koper bo dober v napadu, v tem trenutku se bolj ukvarjamo z vprašanjem, kako izboljšati igro v obrambi.«

 

Pripravljalne tekme

Tako kot lani, ko je Koper v pomlad popeljal Slavko Matić, so se Koprčani tudi letos odpravili na nekajdnevne priprave na jug Istre, kjer so v Medulinu skupaj z Rudarjem sodelovali na pripravljalnem turnirju. Kot že zapisano, so imeli Koprčani v uvodnem delu priprav precej težav z doseganjem zadetkom. Uvodne tri preizkušnje so se končale brez izstreljenega naboja Koprčanov, ki so morali v Medulinu čestitati zagrebški Lokomotivi in Haladasu, po vmesni vrnitvi v Koper pa je na Bonifiki visoko zmago slavil tudi beograjski Partizan. Dvoboj s Cibalio je prinesel prvo zmago, ki ji je sledila še ena, tudi tokrat v obračun s hrvaškim prvoligašem. Dvoboj s Slaven Belupom je v korist Kopra odločil Matej Pučko.

Večji del februarja je primorska četa preživela v zavetju domače Bonifike, kljub temu pa so se Koprčani vseeno odpravili v hrvaško Istro. Tam so se namreč pomerili z mostarskim Zrinjskim in proti vodilni ekipi bosansko-hercegovskega prvenstva iztržili remi brez zadetkov. Še pred tem so Pamićevi varovanci tesno izgubili s češkim prvoligašem Hradec Kralovemi. Na zelenici Bonifike so se zmage veselili tudi Velenjčani, prvoligaški pripravljalni spopad pa je ponudil kar šest zadetkov. Knapi so že vodili z 2:0, a so se gostitelji vrnili z goloma Rubena Belima, ki pa kljub vsemu ni prinesel popolnega preobrata, saj je tekma na koncu pripadla Rudarju. Koprčani so bili uspešni v tekmah z drugoligašema. Še pred srečanjem z Rudarjem so v Kopru klonili sosednji Ankarančani, mrežo katerih je dvakrat zatresel Ed Kevin Kokorović, natančna pa sta bila tudi Theofanis Tzandaris in Darko Lukanović, ki je s tremi zadetki tudi prvi strelec koprskih priprav. Izkušeni napadalec je namreč odločil tudi generalko s Sigmo Olomouc.

»Precej sem rotiral ter preizkušal različne enajsterice in načine igre, vendar nam je tekom pripravljalnega obdobja manjkalo precej igralcev, zato vsega ne moremo smatrati za gotovo. Proti Sigmi nas čaka še t.i. generalka, prvenstvo pa se nadaljuje čez deset dni. Najbolj pomembno je, da bomo na pravem nivoju v tekmi proti Celju. Trenutno še nismo na ravni, ki bi jo hotel, vendar pričakujem, da bo tekmovalna forma iz dneva v dan boljša,« o pripravljalnem obdobju pravi 47-letni Istran.

 

Zimski prestopi

Koper spada med moštva, ki so med zimskim tekmovalnim premorom doživeli največ sprememb. Že v zaključku jesenskega dela sezone sta ekipo zapustila branilca Jefthon in Darnel Situ, obrambni del moštva pa je izgubil tudi Gregorja Sikoška, ki je po vsega polletnem igranju za Koper novo sredino našel pri danskem Brondbyju. Po izteku pogodbe se je od koprskega gola poslovil Vasja Simčič, izkušeni Zlatan Muslimović pa je nogometne čevlje obesil na klin. Jaka Štromajer, ki v zaključku jeseni ni več veliko igral, pa bo skupaj z Marinom Jurino kot posojeni nogometaš Kopra v drugoligaški konkurenci pomagal Ankaranu.

Na Bonifiki so zimsko kadrovanje pričeli s povratkom vratarja Igorja Nenezića, ki mu je kmalu zatem sledil še prihod izkušenega napadalca Darka Lukanovića. Frane Ikić, ki na reški Rujevici ni dočakal prave priložnosti, je okrepil konkurenco v zadnji liniji, Grk Theofanis Tzandaris pa kot posojeni nogometaš pirejskega Olympiakosa predstavlja dodatno rešitev na sredini igrišča. Člani hrvaškega drugoligaša Lučkega so bili jeseni kar trije novopečeni kozlički, Anel Topuzović, Nermin Hodžić in Antonio Rosandić, z bogatimi izkušnjami s hrvaških nogomet zelenic pa se lahko pohvali Sandi Križman, ki bo znova združil moči s trenerjem Pamićem.

»Priprave smo opravili zelo dobro, poškodb ni bilo veliko. Žal smo bili v določenem obdobju brez nekaterih igralcev, ki so se dokazovali na preizkušnjah, zato nismo mogli maksimalno uigrati vseh linij. Toni Datković je še vedno poškodovan, imamo nekaj težav, ostali smo brez Sikoška, ki je bil po mojem mnenju naš najboljši obrambni igralec. Žal mi je, da se v obrambi nismo bolje okrepili in povečali konkurence, vse ostalo pa je v redu. Če vzamemo v obzir, da poškodovanih igralcev ni veliko, sem zadovoljen,« sklene koprski trener.

Pamića v tem trenutno morda še najbolj skrbi situacija Tonija Datkovića, saj koprski kapetan po debiju v članskem dresu hrvaške izbrane vrste s klubskimi soigralci ni opravil praktično nobenega treninga. Nekdanjega branilca Zavrča muči poškodba, kot vse kaže, pa se bodo morali Koprčani v uvodnem delu prvenstva nekaj časa morali znajti brez njegove pomoči.

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Brez golov med Koprom in Bravom
    Nogometaši Kopra in Brava Kostela so se v 32. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Bravo Kostel
    Koper se po porazu na zaostali tekmi v Domžalah ni uspel zavihteti pred Bravo. Lahko Primorci pred Ljubljančane skočijo v nedeljo, ko se bosta tekmeca za četrto mesto pomerila na Bonifiki?
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 11.04.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat Kopra za zmago proti Aluminiju
    Nogometaši Kopra so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij z 2:1 (0:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Aluminij
    Sklepno dejanje 30. kroga Prve lige Telemach se bo odvilo na Obali, kjer Koper gosti Aluminij. Kaj bo prinesel četrtkov popoldan?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani do točke v sodnikovem dodatku
    Nogometaši Kalcerja Radomelj in Kopra so se v 29. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Koper
    Oliver Bogatinov je še pred dobrim tednom vodil Radomlje, zdaj pa bo kot trener Kopra nasprotnik svoje nekdanje ekipe. Kdo bo na prvi ligaški tekmi po trenerski rošadi prišel do novih točk?

DELI NA