24.03.2018 | 2. SNL
Polne tribune bodo dodatna spodbuda

Prvoligaši uživajo v tekmovalnem premoru, v 2. SNL pa bomo v nedeljo priča enemu od vrhuncev letošnjega prvenstva. Fazanerija bo gostila spopad starih prekmurskih rivalov, nogometašev Mure in Nafte, ki na ligaški razpredelnici zasedajo prvo in tretje mesto. Temperatura v Prekmurju raste iz dneva v dan, obetajo se polne tribune, pričakovanja osrednjih akterjev pa sta predstavila kapetana Alen Kozar in Mitja Novinić.

Kozar priznava, da bodo polne tribune dodatna spodbuda in ne pritisk: »Hočemo zmago, a bomo v tekmo šli kot v vsako drugo. Zavedamo se, da so pričakovanja navijačev pred derbijem še večja, zato bo motiv za zmago še višji. Pričakovanja navijačev morajo biti za nas dodatna spodbuda in tudi nekakšna nagrada. Nogomet se v prvi vrsti igra predvsem za gledalce in takšno vzdušje.«

Vstopnice gredo kot za med, že v petek so ljubitelji nogometa razgrabili že več kot tri tisoč dragocenih lističev, zato se v Murski Soboti nadejajo razprodane Fazanerije. »Upamo in verjamemo, da se bo stadion napolnil do zadnjega kotička in bomo, če se bo odvilo po naših željah, pred domačimi gledalci slavili zmago,« poudarja sedemkratni strelec, ki se je še enkrat dotaknil vloge navijačev. Se visoka pričakovanja pristašev odražajo tudi pri psihični pripravi nogometaša? »Vsak posameznik pripravi na takšne tekme posveti nekaj več pozornosti in da vse od sebe, vendar ni večjih posebnosti, priprava se ne razlikuje pretirano od drugih tekem.«

 

Zadnja derbija z Nafto se nista razpletla po željah Mure. Spomladi so se v spopadu dveh polčasov veselili Lendavčani, jeseni pa drugoligaški obračun ni dal zmagovalca, a so gostitelji za točko zadeli z dvema igralcema manj. »To je bila za nas dobra šola. Upam, da smo nekaj odnesli od tega in se bomo znali dobro odzvati, če bo ponovno prišlo do podobnega scenarija,« se spominja kapetan črno-belih, ki je pri Muri v preteklosti sodeloval tudi s Francem Fridlom, sedanjim strategom lendavske zasedbe: »Mislim, da to ne bi smelo imeti pomembnejšega vidika. Res je, da mi poznamo njega, tako kot nas on, vendar se dvoboj odločal na igrišču, odgovor bomo ponudili nogometaši.«

Nafta, ki je v primerjavi z Muro odigrala tekmo manj, za vrhom lestvice zaostaja že debelih štirinajst točk, z zmago pa bi se Sobočani verjetno dokončno otresli drugega najbližjega zasledovalca. Kozar o razlikah na lestvici ne razmišlja, saj se v taboru soboškega drugoligaša držijo miselnosti, da je potrebno iti s tekme v tekmo. »Ne razmišljamo še o prvi ligi in kaj lahko prinese nedeljska zmaga. Nafta je med glavnimi zasledovalci, tekma pa veliko prinaša že zaradi ozadja, saj gre za derbi, ki pa prinaša tri točke.  Z morebitno zmago bi samozavest dvignili na najvišjo raven,« z razmišljanjem o učinkih morebitne zmage zaključi murina sedmica.

 

Pri Muri želijo svoje pristaše razveseliti z zmago, z nič kaj prida drugačnimi cilji pa v tekmo ne vstopajo niti Lendavčani. Tudi modri bodo imeli v Fazaneriji bučno podporo, ki jih je v jesenskem derbiju že ponesla do točke, ki je bila pomembna predvsem iz moralnega vidika. »Mislim, da je za vsakega igralca nagrada igrati takšen derbi. Dvoboj Nafte in Mure spada med največje derbije v Slovenije, čeprav sta kluba med drugoligaši. Takšni derbiji pa so za nogometaša nagrada in dodaten motiv. To ni breme, ampak želja vsakega nogometaša,« uvodoma pravi Mitja Novinić, v preteklosti tudi mladi up AC Milana.

Nafta je doma še neporažena, nekoliko drugačna je slika na gostovanjih, kjer so varovanci Franca Fridla štirikrat izgubili. A tudi v gostujočem taboru v dneh pred vrhuncem sezone niso razmišljali o preteklosti in izkupičku na preteklih tekmah, čeprav so minuli konec tedna ostali brez tekme s sežanskim Taborom. »Dež je razmočil osrednje igrišče v Lendavi in odnesel ligaško tekmo, vendar smo odigrali prijateljsko tekmo z Beltinci na igrišču z umetno travnato površino. Ostali smo v dobrem ritmu, odpoved tekme s Taborom nas ni vrgla iz tira in tako ni vplivala na pripravo za derbi,« razkriva vezist, ki se je jeseni, po hitri izključitvi Leona Leušteka, zelo dobro znašel tudi v zadnji vrsti Nafte.

 

Šestindvajsetletnik, ki prihaja iz bližnjih Petišovec, kraja znanega tudi po speedwayju, ne skriva, da je želja gostujočega moštva zmaga: »Vemo, da so derbi tako za gledalce kot nogometaše vselej nekaj posebnega, kljub temu da so v igri zgolj tri točke. Mislim, da smo se uspeli dobro pripraviti. Tako kot vsakič, bomo tudi v nedeljo krenili na zmago, ki je cilj nogometaša na vsaki tekmi. Tudi v Murski Soboti ne bo nič drugače, cilj je jasen, želimo si zmage.«

Tudi Novinić se, tako kot Kozar, veseli polnih tribun in bučnega vzdušja: »Mislim, da je za vsakega igralca nagrada igrati takšen derbi. Dvoboj Nafte in Mure spada med največje derbije v Slovenije, čeprav sta kluba med drugoligaši. Takšni derbiji pa je za nogometaša dodaten motiv. To ni breme, ampak želja vsakega nogometaša. Nekaj najslajšega je zaigrati pred polnim stadionom in bučno podporo. Zdaj se nam ponuja takšna priložnost in skušali jo bomo izkoristiti v svojo korist. V tekmo vstopamo s pozitivno miselnostjo.«

Cilji Mure v letošnji sezoni so jasni, četa trenerja Anteja Šimundže se želi prebiti v prvi razred slovenskega nogometa, v igri za najmanj drugo mesto pa ostaja tudi Nafta, a Novinić v slogu izkušenega nogometaša umirja žogico. »Želje so vedno prisotne, vedno se za nekaj borimo. Bilo bi škoda, da ne bi poskušali, saj smo tik pod vrhom lestvice. Kot pa pravi tudi vodstvo kluba, preboj med prvoligaše ni prioriteta. Ni pritiska, da bi se morali prebiti med prvoligaše, a bomo dali vse od sebe in skušali izkoristiti trenutni položaj na lestvici,« ne skriva bivši član mladinskih reprezentančnih selekcij.

Praznik prekmurskega nogometa je sicer poskrbel za še eno novost, saj bodo televizijske kamere prvič obrnjene v smeri osrednje tribune. Obračun prekmurskih rivalov boste lahko od 15. ure naprej spremljali v programu Sportkluba.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

  • 24.06.2020 | Pokal Pivovarna Union
    Pokalna krona pripadla Muri
    Prekmurski finale Pokala Slovenije je pripadel Muri. Sobočani so na Brdu pri Kranju potrdili status favorita, čeprav se je Nafta dobro upirala rivalu iz Murske Sobote. Črno-beli so do zmage prišli z goloma Maroše in Karničnika v drugem polčasu.
  • 23.06.2020 | Pokal Pivovarna Union
    Lendavčani in Sobočani v pričakovanju finala
    V taboru Mure in Nafte odštevajo še zadnje ure do vrhunca pokalnega tekmovanja. Derbi prekmurskih rivalov bo dal pokalnega prvaka, tako Lendavčani kot Sobočani pa napadajo prvi naslov prvaka v zgodovini pred leti novonastalih klubov.
  • 03.04.2018 | 2. SNL
    Strast, čustva in ponos!
    Strast, čustva in ponos! Besede, ki najbolje opišejo nogometni spopad na levem bregu reke Mure. Derbi Mure in Nafte ni zgolj obračun nogometašev, je tudi dvoboj ponosnih Prekmurcev, ki v dobrem in slabem stojijo za svojim klubom ter verjamejo, da ga bodo že v kratkem spodbujali v družbi najboljših na sončni strani Alp.
  • 25.03.2018 | 2. SNL
    Nafta utišala polno Fazanerijo
    Lendavčani ostajajo trn v peti soboške Mure, ki tudi v tokratnem prekmurskem derbiju ni izkoristila številčne premoči. Zmage in treh točk so se po preobratu v drugem polčasu veselili v taboru Nafte, ki tako ostaja v stiku z Dravo, ki je po zaslugi Nastje Čeha dobila še en zanimiv drugoligaški spopad z Radomljami.
  • 02.09.2017 | 2. SNL
    Pred polnim stadionom po zmago
    V lendavskem Športnem parku se obeta praznik nogometa. Pristaši prekmurskih rivalov so po vzoru navijačev Maribora, ki so v teh dneh krenili v lov na vstopnice tekem UEFA Lige prvakov, že dan pred tekmo razgrabili dobršen kos dragocen lističev.

DELI NA