Pomurkam 3. mesto, reprezentantke navdušile

Slovenske nogometne prvakinje, igralke Mure None, so zasedle tretje mesto na kvalifikacijskem turnirju za ligo prvakinj v Radencih, potem ko so v tretji skupini premagale Ljuboten iz Severne Makedonije s 7:1 (4:1). S kvalifikacijskega turnirja v Sloveniji si je napredovanje prislužil ciprski Apollon Ladies FC.

Liga prvakinj, kvalifikacije, 1. krog, skupina 3, 6.-9.9.

polfinale:
ŽNK Mura Nona – FC Samegrelo (GRU) 4:5 (0:0, 0:0)
Apollon Ladies FC (CIP) – ŽFK Ljuboten (S MDK) 9:0

tekma za 3. mesto:
ŽNK Mura Nona – ŽFK Ljuboten 7:1

tekma za 1. mesto:
Apollon Ladies FC (CIP) – FC Samegrelo (GRU) 3:0

Slovenske prvakinje so hitro povedle, zadele so Srbkinja Nikolina Pavšić v 10. in dve minuti pozneje Brazilka Joseline De Jesus Matos. Za gostje iz Makedonije je znižala druga Brazilka Priscila Edite Silva v 23. minuti, kar je bil tudi edini zadetek gostij na tekmi v Športnem parku Radenci.

Pavšić je v 31. minuti povišala prednost na 3:1, rezultat polčasa je v tretji minuti dodatka postavila Špela Kolbl. Slednja je bila za hat-trick nato uspešna še v 46. in 62. minuti, De Jesus Matos pa za njen drugi gol v 51. minuti.

Igralke Mure None so 6. septembra s porazom ostale brez upov na uvrstitev v drugi del kvalifikacij za ligo prvakov, ko so v dvoboju z gruzijsko ekipo Samegrelo izgubile po streljanju enajstmetrovk s 3:5. Redni del tekme se je končal brez golov.

Uspešne reprezentantke

Če so prvakinje ostale brez napredovanja, pa so navdušile naše reprezentantke.

Lara Prašnikar je bila junakinja Eintrachta iz Frankfurta. Najprej je zabila za zmago proti ekipi Slovacko (1:0), potem pa še za 1:1 proti Juventusu. Eintracht je napredoval po streljanju 11-metrovk. Uspešna je bila tudi Kaja Korošec, ki je naprej zadela ob zmagi v polfinalu (Paris FC – Kryvbas 4:0), potem pa je ekipi pomagala, da je v finalu po 11-metrovkah izločila Arsenal (4:2). V 2. krog se je uvrstil St. Pölten Mateje Zver, ki je s 3:0 ugnal PAOK. Tija Šoštarič Karič je z avstrijskim Sturmom na turnirju zasedla 4. mesto

Sezona 2023/24

V tej sezoni lige prvakinj sodeluje ali bo sodelovalo 70 klubov iz 48 nacionalnih nogometnih zvez. V skupinskem delu bo igralo 16 ekip. Barcelona, ki brani naslov, Lyon, Bayern in Chelsea so edini štirje klubi, ki so že uvrščeni v skupinski del tekmovanja.

Za ostalih 12 prostih vozovnic se meri 66 zasedb. V uvodno fazo je vstopilo 57 ekip, od tega je 41 aktualnih državnih prvakinj. Teh 41 je razdeljenih v 11 skupin 1. kroga kvalifikacij, zmagovalke pa bodo napredovale v 2. krog, ki bo oktobra.

V drugi del so že uvrščene Slavia Praga, Rosengrad ter Roma z Zaro Kramžar in Nino Kajzba. V 2. krogu se bo 14 ekip v dveh medsebojnih tekmah med sabo pomerilo za sedem prostih mest v skupinskem delu lige prvakinj.

Na tej stopnji se je v tekmovanje prijavilo tudi 16 ekip, ki so v domačih ligah zasedle drugo ali tretje mesto. Te bodo odigrale štiri turnirje. Prvakinje turnirjev bodo napredovale v 2. krog, kjer so že Wolfsburg s Saro Agrež, PSG, Real Madrid, Sparta Praga, Häcken in Manchester United. Teh deset ekip bo sestavilo pet parov, zmagovalke medsebojnih tekem pa bodo zapolnile še pet prostih mest v skupinskem delu lige prvakinj.

Skupinski del lige prvakinj se bo začel 20. oktobra. Četrtfinale bo marca, polfinale aprila, finale pa 24., 25. ali 26. maja v Bilbau.

Tekst: D.P., STA
Foto: B.R.

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA