Pred tekmo: Aluminij - Gorica

Prva liga Telekom Slovenije, 32. krog

ALUMINIJ - GORICA

10. maj 2018, ob 18.00

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 600 sedežev (povprečen obisk: 453 gledalcev)

Cena vstopnic:
- moški: 7 evrov
- ženske: 4 evre
- otroci do 12. leta: brezplačno

 

ALUMINIJ:

Prepoved nastopa: Ilija Martinović in Dejan Petrovič

Kidričani bodo, kot je v zadnjih tednih že ustaljena praksa, sklenili tudi 32. krog Prve lige Telekom Slovenije. Na Štajerskem bomo videli ponovitev polfinalnega pokalnega spopada, ko so krajšo potegnili Goričani, ki pa so se z zadnjimi izidi vrnili v igro za četrto mesto. Ligaška realnost Kidričanov je drugačna. Četa Oliverja Bogatinova si želi čimprej zagotoviti obstanek v prvoligaški konkurenci in poleti kreniti v tretjo zaporedno sezono v najmočnejšem rangu slovenskega nogometa. Pokalni finale konec maja bo zgolj smetana na vrhu torte, za zdaj pa so misli rdečih še pri ligaških obveznostih. Kidričani se v zadnjih pet krogov letošnjega prvenstva podajajo z lepo zalogo šestih točk pred devetim Ankaranom Hrvatini, ki bodo nasprotnik Štajercev v zadnjem krogu sezone. Bo boj za osmo mesto takrat že odločen? Morda, zagotovo pa bi k temu močno pripomogle že četrtkove točke.

Lucas Mario Horvat, vezist Aluminija: »Z Gorico smo letos odigrali že nekaj tekem, tudi v pokalnem tekmovanju, zato se poznamo. Osvojiti je potrebno čim več točk in ostati v ligi. Mislim, da smo na dobri poti do obstanka.«

Kdo je vroč?

Za Francesca Tahiraja lahko mirne duše zapišemo, da je že stari znanec slovenskih zelenic. Albanec je zrasel v Italiji, največji del mladinske kariere pa preživel pri Juventusu. Danes 21-letni vezist igra že tretjo sezono v Sloveniji, zadnji dve je član Aluminija. V rdečem dresu je letos odigral že več kot 1.500 minut, s čimer je že presegel minutažo iz prejšnjih sezon, v Celju pa se je v nedeljo še tretjič vpisal med strelce. Tahiraj doslej še ni uspel zatresti mreže Gorice, s katero imajo Kidričani vsaj v ligaških spopadih slabe izkušnje.

Ali ste vedeli?

Statistika namreč pravi, da je Aluminij dobil zgolj enega od skupno 11 prvoligaških obračunov. Zmaga datira v 12. avgust 2012, ko sta se Aluminij in Gorica prvič udarila v najmočnejši konkurenci. Za zmago z 2:1 pa sta zadela Marko Kmetec in Robert Kurež ter tako izničila gol Dejana Žigona, ki še danes nosi sinje-modri dres. Enajst dvobojev je poleg zmage Aluminija postreglo še z enim remijem, devetkrat pa so se veselili Primorci, ki so na 11 tekmah prejeli vsega pet zadetkov, dosegli pa so jih 22. Tekmi na severu Primorske sta se končali z minimalno zmago gostiteljev, v Kidričevem pa so v domači mreži končali trije goli.

 

GORICA:

Prepoved nastopa: /

Se bodo novogoriški nogometaši Aluminiju maščevali za poraz v pokalnem tekmovanju? Štajerci so se preko Primorcev prebili do drugega finala Pokala Slovenije v klubski zgodovini, potem ko so velik del posla opravili že v Novi Gorici. Ibrahim Mensah se je razveselil dveh zadetkov, rdeči so slavili z 1:2, nato pa na domači zelenici tudi z nekaj sreče zadržali prednost in se s skupnim izidom 4:3 prebili v veliki finale. A ligaške obračuni so vsaj glede na zgodovino povsem druga zgodba. Goričani so, kar se tiče spopadov z Aluminijem, sredi serije petih zaporednih zmag, Kidričani pa so po povratku med prvoligaše na sedmih tekmah zadeli le enkrat. Statistika je na strani gostov, ki so si z zmagama nad Celjem in Domžalami dvignili raven samozavesti in hrabro vstopajo v zaključek letošnjega prvenstva. Lanskoletni podprvak s tremi točkami zaostanka za Celjem ostaja v igri za četrto mesto, ki bi ob pokalnem slavju Olimpije prineslo tudi Evropo. Se lahko vrtnice že v Kidričevem približajo želenemu cilju?

Miran Srebrnič, trener Gorice: »V teh trenutkih igramo lažje, ker nismo obremenjeni z rezultatskimi dosežki. Videlo se je v preteklosti, da nam pritisk ne dene dobro. Za naprej moramo gledati vsako tekmo posebej in odmisliti končno uvrstitev.«

Grega Sorčan, vratar Gorice: »V četrtek se moramo oddolžiti za pokalni izpad in se tako približati želenemu mestu, ki je spet na dosegu roke ter upati na spodrsljaj tekmecev. Verjamemo in dokler so možnosti, ne bomo obupali.«

Kdo je vroč?

Miran Srebrnič je po nedeljski zmagi nad Domžalami poudaril, da njegovo moštvo igra bolje, ko ni pod pritiskom, ki pa ga je bil v preteklosti že vajen Dejan Žigon. Dolgoletni član sinje-modrih nekaj krogov ni bil v klubskih načrtih, v minulem tednu pa se je zmagoslavno vrnil na zelenice. Žigon je v četrtkovem obračunu načel domžalsko mrežo in zatem podal še za tretji gol, v nedeljo pa je v uvodu drugega polčasa podvojil domačo prednost. Krilni nogometaš se je s skupno 33. prvoligaškim golom na osmem mestu večne klubske lestvice izenačil s Florjanom Debenjakom, že v četrtek lahko ujame tudi Mirana Srebrniča.

Ali ste vedeli?

Goriški nogometaši so se z zmagama v prvem majskem tednu vključili v enakovreden boj za četrto mesto, čeprav se je še nekaj dni nazaj zdelo, da je takšen scenarij le še plod najbolj optimistične domišljije. Na roko Primorcev so šli tudi rezultati Celja in Rudarja, ki je sredi serije štirih porazov. Vrtnice za četrtim mestom zaostajajo le še tri točke, Goričani pa so iz preteklosti že vajeni četrtih mest. Štirikratni državni prvak je prvenstvo na četrtem mestu sklenil leta 1992, 2002, 2014 in 2016, Gorica pa je kar petkrat zaostala zgolj za prvakom. Nazadnje lani, pred tem pa še v letih 2009, 2007, 2000 in 1999.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 10.05.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Aluminij z minimalno zmago
    Nogometaši Aluminija so v 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico z 1:0 (0:0).

DELI NA