Pred tekmo: Aluminij - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 10. krog

ALUMINIJ - MARIBOR

22. september 2017, ob 20.20

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 600 sedežev (povprečen obisk: 300 gledalcev)

Cena vstopnic:
- moški: 7 evrov
- ženske: 4 evre
- otroci do 12. leta: brezplačno

 

ALUMINIJ:

Prepoved nastopa: Derrick Mensah

Druga četrtina prvenstva se pričenja s štajerskim obračunom v Kidričevem. Domači Aluminij bo v petkovem večernem terminu gostil bližnje Mariborčane. Aktualni državni prvak je imel v minuli sezoni s kidričevsko četo nemalo preglavic, saj so prav rdeči Marcosu Tavaresu in soigralcem odščipnili največ točk med deveterico nasprotnikov. Kidričani so od možnih 12 vknjižili kar sedem točk, vijoličaste pa so z zmago presenetili na domači zelenici in v Ljudskem vrtu. Moštvo Slobodana Gruborja se v sosedski spopad podaja z dobro popotnico, saj že pet tekem ne pozna poraza. Ligaški zmagi in trem neodločenim izidom so Kidričani med tednom dodali še pokalno slavje. Mreža dekanskega Jadrana, ki v 2. SNL še ni klonil,a je tokrat zaigral v dokaj premešani enajsterici, se je zatresla kar sedemkrat, nogometaši Aluminija pa so si z visoko zmago močno okrepili svojo samozavest. Lahko v petek brez kaznovanega Derricka Mensaha nadaljujejo serijo neporaženosti?

Alen Krajnc, napadalec Aluminija: »Čaka nas zelo težka tekma z Mariborom. Kot na vsakega nasprotnika, se je tudi na aktualne državne prvake in udeležence skupinskega dela UEFA Lige prvakov potrebno dobro pripraviti. Preučiti moramo njihove dobre in slabe lastnosti ter v tekmo iti s ciljem novih prvoligaških točk.«

Kdo je vroč?

V Dekanih sta se med strelce dvakrat vpisala Damir Bartulović in Žiga Škoflek, ki je s štirimi asistencami drugi podajalec prvenstva. Pomembno vlogo pri visoki zmagi pa je odigral tudi Matic Vrbanec, ki je z natančnim predložkom pred domačim golom kar dvakrat našel Bartulovića. Kapetan Aluminija se je izkazal tudi v prvenstvenem obračunu z Ankaran Hrvatini, ko je njegov prosti strel našel pot v ankaransko mrežo. Vrbanec je letos v polno meril dvakrat, ob Marku Nuniću, Ibrahimu Mensahu in Vedranu Mescu pa je tudi najboljši klubski strelec letošnjega prvenstva.

Ali ste vedeli?

Sosedski dvoboj Aluminija in Maribora bo pravcati nogometni praznik, saj bodo Kidričani prvič prižgali pred kratkim postavljeno umetno razsvetljavo. Gre za reflektorje, ki so pred tem že osvetljevali prvoligaška srečanja v Športnem parku Zavrč. Za nakup završke razsvetljave so se pred časom odločili prav Kidričani, ki se lahko v zgolj nekaj mesecih pohvalijo še z drugo pomembno infrastrukturno pridobitvijo. V začetku letošnjega koledarskega leta so rdeči svečano odprli novozgrajeno tribuno, ki pod svoje ostrešje sprejme nekaj manj kot 600 gledalcev. Koliko ljubiteljev nogometne igre pa se bo zbralo v petkovem večeru?

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Mariborčani med tednom niso imeli pokalnih obveznosti, saj so v Sežani gostovali že v začetku meseca, ko so se s tremi zadetki prebili med četrtfinaliste. Z dvema zadetkoma je pot do napredovanja tlakoval Jasmin Mešanović, ki je v nedeljo dvakrat zatresel tudi mrežo Gorice. Državni prvak je s šesto zmago ostal v stiku z vodilno Olimpijo, ki štajersko zasedbo čaka tudi v četrtfinalu pokalnega tekmovanja. Ljubljančani vijoličastim bežijo za dve točki, precej večji pa je prepad med vodilno dvobojico in zasledovalci, saj tretji Goričani za drugim mestom zaostajajo osem točk. Kaj hitro se lahko z zmago ali dvema višje po lestvici povzpnejo tudi Kidričani, ki z desetimi točkami zasedajo sedmo mesto. Kidričani so že v uvodnem dvoboju letošnje sezone dokazali, da so neugoden nasprotnik Maribora, ki je srečanje pred domačimi gledalci dobili z zadetkom Aleksa Pihlerja. Mariborčani so v pretekli sezoni v Kidričevem osvojili zgolj točko, bo v petek, ko bodo vijolice znova nastopile oslabljene, drugače?

Darko Milanič, trener Maribora: »Prav je, da bo praznik nogometa. Dobro je, ko se dogaja še kaj dodatnega, saj prinaša tudi dodaten motiv. Nasploh te tekme niso običajne, vemo, kaj prinaša lokalni obračun. Zavedamo se, da ima Aluminij precej dobrih lastnosti, trdo delajo za vsako točko. Moštva v tem delu lestvice so zelo izenačena, tako da niso daleč od tretjega mesta in ne smemo niti pomisliti, da nas čaka kaj lažja naloga. Ukvarjali smo se s tekmeci, predstavili fantom najpomembnejše zadeve. Pričakujem, da bodo gostitelji organizirani, agresivni in skušali izkoristiti prostor za našim hrbtom. Naša naloga pa je, da jim to onemogočimo. Želimo ostati v formi, biti razigrani, zadevati in zmagati.«

Blaž Vrhovec, vezist Maribora: »Pomembno je, da držimo stik z vrhom in si ne dovolimo morebitnega večjega zaostanka. Zato so te tri točke imele še dodaten pomen. Tekmecem dihamo za vrat in ne pustimo, da bi se oddaljili. Že v petek gremo po novo zmago, da naredimo naslednji korak naprej in pridemo do situacije, ko se lahko tudi povzpnemo na prvo mesto.«

Kdo je vroč?

Jasmin Mešanović s pridom izkorišča minutažo, ki mu jo ponuja Darko Milanič. Bosansko-hercegovski napadalec potrjuje poletne napovedi, da gre predvsem za marljivega delavca, ki s tekom ustvarja prostor za soigralce. Petindvajsetletnik iz Tuzle si s tremi zadetki deli naziv najboljšega strelca Maribora, s štirimi asistencami pa gre tudi za drugega podajalca Prve lige Telekom Slovenije. V lanski sezoni najboljši strelec Zrinjskega je neposredno vpleten v sedem od skupno 16 golov Maribora, ki je v uvodni četrtini prvenstva tretja najučinkovitejša ekipa lige, več zadetkov so dosegli Ljubljančani in Domžalčani.

Ali ste vedeli?

V mariborski slačilnici najdemo nekaj dolgoletnih članov kluba, kar je vse močneje opazno tudi na večni lestvici vijoličastih. Marcos Tavares se je že pred časom prebil na vrh praktično vseh razpredelnic, vse višje pa pleza trojica dolgoletnih vijolic. Jasmin Handanović bo z nastopom v Kidričevem na šestem mestu ujel Emila Šterbala, ki je v dresu Maribora odigral 203 prvoligaške tekme. Še mesto višje najdemo Aleša Mertlja, Mitja Viler pa s 177 tekmami lovil osmega Amirja Karića. Med večno deseterico se je s 14.273 minutami v dresu Maribora prebil tudi Aleksander Rajčević. Pred pimorskim branilcem najdemo Stipeta Balajića, ki ga je pred nekaj tedni dohitel Viler, medtem ko Handanovića le še 150 minut loči do tretjega Židana.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.09.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Mariboru uspel preobrat z igralcem manj
    Nogometaši Aluminija so v uvodni tekmi 10. kroga 1. lige Telekom Slovenija izgubili proti Mariboru z 2:3 (1:0).

DELI NA