Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 25. krog

18. marec 2017, ob 20.15: CELJE - MARIBOR

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Arena Petrol, kapaciteta 13.600 sedežev (povprečen obisk: 955  gledalcev)

Cena vstopnic:
- 5 evrov
- ženske in otroci do 14. leta brezplačno

 

CELJE:

Prepoved nastopa: Amar Rahmanović in Jure Travner

Borba za tako želeno četrto mesto, ki bi ob ugodnem razpletu pokalnega tekmovanja prineslo tudi evropsko vozovnico ne pojenja. Že po drugem krogu zapored ima trojica klubov identičen točkovni izkupiček, zaradi najboljše razlike v doseženih in prejetih zadetkih pa so trenutno v najboljšem položaju Celjani. Grofje so eni od treh, ki spomladi še niso okusili grenkobe poraza, ob Kopru v to skupino spada še Maribor, ki bo v soboto gost Arene Petrol. Celjani se v štajerski derbi podajajo z dvema zmagama, ki sta sledila remiju na Bonifiki, za nameček pa so se varovanci trenerja Igorja Jovićevića v Krškem znebili psihološkega bremena, saj so v sedmi medsebojni tekmi Krčanom zabili prvi zadetek, s tremi doseženimi goli pa so prišli do prvega skalpa Posavcev. V dvobojih z Mariborom so se Celjani nazadnje veselili lanskega februarja, ko so dobili srečanje v Ljudskem vrtu in po golu Milana Sprema z mariborske klopi »odnesli« Krunoslava Jurčića.

Rudi Požeg Vancaš, krilni vezist Celja: »Meni osebno je takšne tekme najlepše igrati, ker se počutiš kot dober igralec, veliko je gledalcev, igra se dober nogomet, večja pa je tudi gledanost. Vsi komaj čakamo takšne tekme, moralo bi jih biti vedno več.«

Janez Pišek, vezist Celja: »To so res najlepše tekme. Na tekme z Maribor pride veliko več ljudi in atmosfera je odlična. Za nas mlade so takšne tekme vedno dobrodošle in jih je res užitek igrati.«

Kdo je vroč?

Celjska zasedba je v Krškem tudi brez pomoči Rudija Požega Vancaša prišla do vseh treh točk. Belokranjec, ki si je v zimski pripravah priigral mesto v začetni enajsterici je podal za zadetka v tekmah s Koprom in Radomljami, njegov izostanek v Krškem pa so, prav tako kot Pungarškovega, soigralci uspešno nadomestili. Sta pa davek za slavje v posavski prestolnici plačala nova dva člana celjske enajsterice, saj bosta kapetan Jure Travner in nekdanji Mariborčan Amar Rahmanović tekmo spremljala s tribune. Tudi zato bodo podaje Požega Vancaša tokrat še nekoliko pomembnejše.

Ali ste vedeli?

Štajerski derbiji Celja in Maribora so tudi v knežjem mestu že tradicionalno dobro obiskani. V velikem številu se v Celje odpravijo tudi pristaši vijoličastih, zato so se pri celjskem prvoligašu znova odločili, da gledalce na osrednji tribuni ločijo na dva sektorja. Za domače gledalce bodo na osrednji tribuni Arene Petrol namenjeni sektorji A, B, C in D, do katerih je možno dostopati skozi vhod 2, za gostujoče obiskovalce pa bo odprt vhod 3 ter sektorja E in F, medtem ko bo mariborska navijaška skupina nastanjena na južni tribuni.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Mariborčani ne popuščajo, v tretji preizkušnji v nadaljevanju sezone so varovanci trenerja Darka Milaniča vknjižili še tretjo zmago ter po treh točkah v obračunu z Aluminijem zasledovalcem pobegnili na še večjo razliko. Drugouvrščena Olimpija po nedeljskem porazu v Domžalah zaostaja za devet točk. Veselje ob novi zmagi, že deveti v nizu na zelenici domačega Ljudskega vrta, je nekoliko skazila zgolj poškodba Marwana Kabha. Izraelec si je poškodoval mišico v zadnji stegenski loži in bo okreval približno šest tednov. Glede na obračun z Aluminijem gre pričakovati, da ga bo v enajsterici zamenjal nekdanji celjski kapetan Blaž Vrhovec, ki se je od grofov v paketu s Sunnyjem poslovil pred pričetkom letošnje sezone. Nogometaš zvezne vrste je oba jesenska štajerska derbija pričel na rezervni klopi, v igro pa vstopil v nadaljevanju, ko se je lahko s soigralci veselil dveh zmag. Obračun v Celju je bil po treh zadetkih odločen v drugem polčasu, podoben scenarij pa so nogometaši spisali tudi v Mariboru.

Darko Milanič, trener Maribora: »Pričakujem nadaljevanje niza, ob zreli in naši zelo dobri predstavi. Miselnosti ne smemo spremeniti. Moja naloga je opozarjati, da ostanemo pri svojem delu takšni kot doslej. Teh devet osvojenih točk je prineslo samozavest, hkrati pa tudi zavedanje moštva, da mora svoje naloge na igrišču opraviti optimalno. Liga napreduje, je zanimiva. Ostali ne spijo in vedno moramo iskati nove rešitve, da bi bili uspešnejši od drugih.«

Mitja Viler, bočni branilec Maribora: »Zelo sem vesel, da so navijači začutili to našo zgodbo. Da ni šlo le za derbi evforijo, ampak so se vrnili na stadion v velikem številu tudi proti Aluminiju in ne dvomim, da bomo imeli bučno podporo tudi v Celju. Naše priprave potekajo po ustaljenem programu, ostajamo v ritmu sobotnih tekem. Vemo, kdo igra za njih. Precej naših nekdanjih soigralcev, s katerimi se dobro poznamo. Težka tekma bo, toda upamo na nadaljevanje serije.«

Kdo je vroč?

Celjani so v letošnji sezoni že občutili formo Luke Zahovića. Povratnik v Ljudski vrt je prvo srečanje po vrnitvi med vijolice odigral prav v Areni Petrol, ko je za zadetek, s katerim je potrdil mariborsko slavje, potreboval vsega nekaj sekund. Od gostovanja na Savinjskem je Zahović odigral še 16 prvoligaških tekem, na zgolj štirih pa se ni vpisal med strelce. Mladi napadalec, ki si s 14 zadetki deli tudi naziv prvega strelca lige, je lahko še posebej ponosen predvsem na niz, ki ga je pričel v 18. krogu. Med strelce se je namreč vpisal na zadnji sedmih tekmah, v tem času pa je na svoj račun dodal kar devet zadetkov.

Ali ste vedeli?

Mitja Viler je v soboto postal prvi nogometaš v trenutnem moštvu Maribora,ki se lahko pohvali že s 300 prvoligaškimi tekmami. Odmeven dosežek pa bo v štajerskem derbiju naskakoval tudi Luka Zahović. 21-letni reprezentant bi v primeru novega zadetka izenačil dosežek Štefana Škaperja in Nusmirja Fajića, ki sta se vsaj enega gola veselila na osmih zaporednih tekmah. Škaper je serijo sestavil v sezoni 1993/94, napadalec Beltincev je bil natančen med petim in 13. krogom prvenstva, Fajić pa je v dresu Mure nasprotne mreže pridno polnil med 21. in 28. Krogom sezone 2011/12, ko je sicer dosegel devet zadetkov.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.03.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Štajerski derbi brez zmagovalca
    Nogometaši Celja in Maribora so se v 25. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).

DELI NA