Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog

CELJE - MARIBOR

23. maj 2018, ob 16.00

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev (povprečen obisk: 678 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 7 evrov
- dijaki, študenti in upokojenci: 5 evrov
- otroci do 14. leta: brezplačno
- družinske vstopnice: 10 evrov

 

CELJE:

Prepoved nastopa: /

Se lahko Maribor v zadnjih dveh krogih Prve lige Telekom Slovenije še vrne na vrh lestvice? To je vprašanje, ki si ga pristaši vijoličastih pred štajerskim derbijem v Celju verjetno zastavljajo najbolj pogosto. Svoje načrte in želje imajo tudi grofje, ki so v letošnjem prvenstvu že prekrižali načrte zasedbe Darka Milaniča. Nenazadnje so bili prav Celjani tisti, ki so ob koncu jesenskega dela prvenstva prekinili mariborski niz neporaženosti in državnemu prvaku zadali prvi ligaški poraz v sezoni. Rumeno-modri so se Mariboru dobro upirali tudi spomladi, ko so gostovali v Ljudskem vrtu. Rudi Požeg Vancaš, ki je z dvema goloma odločil nedeljsko srečanje z Ankaranom Hrvatini, je izničil domačo prednost, za napeto končnico pa je v 89. minuti poskrbel Jucie Lupeta, a gostje niso imeli recepta, kako zaustaviti razpoloženega Luko Zahovića, ki je v polno meril kar trikrat. Bo tokrat drugače?

Rudi Požeg Vancaš, vezist Celja: »Želim si, da bi na zadnjih dveh tekmah igrali tako kot smo prvi polčas na nedeljskem gostovanju v Novi Gorici. Verjamem, da lahko sestavimo dva dobra polčasa ter zadnji dve letošnji tekmi uspešno zaključimo. Z Mariborom je vsaka tekma spektakel. Upam, da bo prišlo veliko naših privržencev, da nas še zadnjič v tej sezoni podprejo. Želimo si pozitivnega rezultata.«

Kdo je vroč?

Rudi Požeg Vancaš je tudi v Novi Gorici, kjer svoje tekme gostijo Ankarančani, dokazal, da letos igra v izredni formi. Belokranjec je za hrbet domačega vratarja Primoža Bužana pospravil dva zadetka, na ligaški razpredelnici strelcev pa se je z 11 goli zavihtel že vse do šeste pozicije. Grofje so slavili pomembno zmago, z novim kompletom točk pa so se razveselili ponovnega skoka na četrto mesto lestvice. Se bodo v knežjem mestu konec meseca razveselili tudi dokazovanja na mednarodni sceni?

Ali ste vedeli?

Dušan Kosič ima v zaključku letošnje sezone že precej preglavic s sestavo moštva. Celjski strateg je na nedeljsko gostovanje na severu Primorske odpeljal zgolj šestnajsterico nogometašev, med njimi pa je bilo kar pet mladincev. Dušan Stojinović se je po zimski selitvi v knežje mesto povsem uveljavil v začetni enajsterici, še drugič pa se je v članski konkurenci predstavil Gal Zorko. V nadaljevanju sta priložnost za krstne minute v članskem nogometu dočakala Lan Štravs in Alen Cimerman, na prvi nastop pa bo moral še nekoliko počakati Nejc Plaznik.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Marko Šuler

Kako močna je bila sobotna zaušnica Ljubljančanov? Mariborčani so se z goloma Luke Zahovića izkopali iz težav in po preobratu povedli z 2:1, a prednosti niso uspeli zadržati do zadnjega žvižga Damirja Skomina. Najstrožjo kazen je najprej izkoristil Mariborčan v zeleno-beli opravi Rok Kronaveter, ki je s strelom po sredini gola matiral Jasmina Handanovića, v izdihljajih tekme pa je bil od Marka Šulerja višji še Andres Vombergar. Zmaji so se v razprodanem Ljudskem vrtu veselili izjemno pomembne zmage in vrnitve na vrh lestvice Prve lige Telekom Slovenije. Lahko v zadnjih dveh krogih prvenstva dočakamo še en preobrat? V štajerski prestolnici se ne predajajo, čeprav po bolečem porazu niso odvisni zgolj od svojih rezultatov. Marcos Tavares in soigralci bodo potrebovali pomoč Krčanov in Domžalčanov, še prej pa bodo morali sami ugnati Celjane (in zatem še Goričane). Bo Štajercem uspelo?

Darko Milanič, trener Maribora: »Ne sme nas zanimati nič drugega, z mislimi smo le pri tekmi s Celjem, saj bo zelo zahtevna. Čaka nas nasprotnik, ki je po slogu igre specifičen, hitro gredo v globino, zato bomo morali ob naši energiji tudi najti način, kako jih onemogočiti. Spremembe? Moštvo je tekaško v ustreznem stanju, dobro igra, ni izmučeno in ne bo treba posegati po večjemu številu menjav. Imamo pa ob veliki konkurenci tudi možnost nekaj spremeniti.«

Aleksander Rajčević: »Matematika je jasna. Moramo zmagati na obeh zadnjih tekmah in upati na spodrsljaj tekmecev. Še posebej zahtevno gostovanje jih čaka v zadnjem krogu. Toda z njimi se ne bomo ukvarjali, treba je opraviti naš del. Odgarati najprej vseh 90 minut v Celju in zmagati!«

Kdo je vroč?

Luka Zahović ostaja prvo ime nadaljevanja Prve lige Telekom Slovenije. Gola za hrbtom ljubljanskega vratarja Aljaža Ivačiča nista bila dovolj za veselje, a lahko Darka Milaniča veseli dejstvo, da bo v zaključku prvenstva razpolagal z vročim železom. Zahović je 14 od skupno 15 zadetkov dosegel spomladi, v derbiju z Olimpijo pa se je povsem približal tudi najboljšima strelcema lige, saj Marcos Tavares in Matej Poplatnik bežita le še za gol. Lahko mariborska številka 11 sezono sklene tudi pred omenjeno dvojico?

Ali ste vedeli?

Do zaključka letošnje izvedbe Prve lige Telekom Slovenije sta ostala le še dva kroga. V bitki za naslov državnega prvaka zdaj najbolje kaže Olimpiji, ki bi lahko ob pomoči Celja, tako kot pred dvema letoma, naslov potrdila dva kroga pred koncem sezone. Doslej je bil prvak največkrat znan v zadnjem ali dva kroga pred koncem prvenstva, ko smo dobili 14 od skupno 26 prvakov. Krog pred koncem prvenstva so bili potrjeni trije državni prvaki, najhitreje pa je bila odločena sezona 2011/12. Maribor se je desetega naslova veselil že pet tekem pred zaključkom tekmovanja.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.05.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Mariborčani z zmago ohranili upe
    Nogometaši Celja so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Mariboru z 0:4 (0:2).

DELI NA