Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 15. krog

CELJE - MARIBOR

4. november 2018, ob 14.00

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev (Povprečen obisk: 509 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 6 evrov
- dijaki, študenti in upokojenci: 4 evre
- brezplačen vstop - otroci do 14 let

 

CELJE:

Prepoved nastopa: /

Celjani so z zmago v Kranju s sedmega skočili na četrto mesto ligaške razpredelnice, v nedeljo pa jih v štajerskem derbiju čaka Maribor. Vijoličasti so po porazu z Olimpijo napredovali v pokalni polfinale, kakšen pa bo ligaški odgovor Marcosa Tavaresa in soigralcev? Mariborčani bodo v knežjem mestu polni motiva, a tega ne bo manjkalo niti grofom, ki si v štajerskem spopadu vselej močno želijo presenečenja. Rumeno-modri so se Mariboru dobro upirali tudi poleti, ko so se iz Ljudskega vrta vrnili z veliko točko. Avgustovski dvoboj je postregel z dvema goloma, gledalci so na prvega čakali vse do 77. minute, ko je za domače vodstvo zadel Marko Šuler. Gostje so odgovorili zgolj pet minut kasneje, ko je za veselje Celjanov zadel Elvedin Džinić. Se lahko podobna zgodba ponovi tudi na Savinjskem?

Matjaž Rozman, vratar Celja: »Po zmagi v Kranju se bo lažje pripravljati na tekmo z Mariborom, proti kateremu nimamo kaj izgubiti. To so tekme, ki si jih vsak želi igrati. Dali bomo vse od sebe in videli, kaj bo to prineslo.«

Kdo je vroč?

Dušan Kosič je po zmagi v Kranju priznal, da so njegovi izbranci v drugem polčasu prikazali slabo predstavo. Kranjčani tega niso znali kaznovati, Celjani pa so si že v prvem polčasu priigrali dva zadetka prednosti. Ob prvencu Elvirja Ibiševića se je do novega, že osmega gola sezone dokopal Rudi Požeg Vancaš, ki je bil še četrtič natančen z bele točke. Krilni nogometaš se je tako otresel spremljave Roka Sirka in Jana Mlakarja ter zdaj z Dinom Hotićem sam zaseda vrh ligaške lestvice strelcev.

Ali ste vedeli?

Mariborčani na zadnjih ligaških preizkušnjah niso več tako strelsko navdahnjeni kot v uvodu sezone, a celjsko obrambo kljub temu čaka zahtevna preizkušnja. Mariborčani so na 92 medsebojnih tekmah v gol Celja pospravili že 182 zadetkov, grofje pa bodo v nedeljo lovili stoti gol, doslej so jih zabili 98. Pod zadnjega se je podpisal Elvedin Džinić, sicer dolgoletni član Maribora, sicer pa tudi prejemnik priznanja za Vijol'čnega bojevnika. Otrok Ljudskega vrata se v znak spoštovanja do matičnega kluba ni veselil gola, s tem pa si je prislužil tudi glasen aplavz gledalcev.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Dino Hotić, Martin Milec in Jasmin Mešanović

Za nogometaši in navijači Maribora so čustveni dnevi. Olimpija je sredi Ljudskega vrta zadala bolečo zaušnico, med tednom pa je po novem udarcu dišalo tudi ob Kamniški Bistrici. Domžalčani so v povratnem obračunu četrtfinala Pokala Slovenije prišli do popolnega preobrata in vodstva z 2:0, a se Štajerci niso predali. Alexandru Cretu in Jasmin Mešanović sta v sodniškem podaljšku spisala še en preobrat, po izenačenju pa ni brzdal niti Darko Milanič. Strateg Maribora je gol Mešanovića z igralci proslavil ob robu igrišča, vijoličasti pa so izvlekli celo kožo in se prebili med zadnja štiri moštva. Brez davka vseeno ni šlo. Saša Ivković je tekmo zaključil z zlomljenim nosom, srečanje v Domžalah pa so izpustili tudi poškodovani Mlakar, Kramarič in Uskoković. Kdo bo zadnjo vrsto tvoril v knežjem mestu?

Darko Milanič, trener Maribora: »Nuja je vzeti veliko popotnico s tekme v Domžalah. Fantje so bili fizično in mentalno prisotni vseh 90 minut, tekmo so oddelali od prvega do zadnjega. Veliko je bilo sprinta, kar je proti tekmecu, ki je s svojo dinamiko in pritiskom neugoden, bistvenega pomena. Takšni želimo biti tudi v prihodnje, najbolj pomembna naloga je obdržati tekaški nivo. Čustven naboj, ki smo ga dobili s takšno končnico, bo nedvomno velik in zelo pomemben.«

Alexandru Cretu, vezist Maribora: »Gostovanja v Celju so vedno zelo zahtevna. Nasploh vse ekipe proti Mariboru igrajo z dodatnim navdihom, tega smo se že navadili. Nič drugače ne bo niti v nedeljo. Toda imamo svojo pot, svoj cilj in verjamem, da se bomo v nedeljo znova veselili.«

Kdo je vroč?

Darko Milanič bo v Celju zagotovo pogrešal strelca izenačujočega zadetka Jasmina Mešanovića, ki je že v Novi Gorici nakazal, da se počasi vrača v formo iz minule sezone. Napadalec, ki na igrišču velja za velikega delavca, je v derbiju z Olimpijo prejel četrti rumeni karton, Dino Hotić pa je tekmo sklenil z izključitvijo. Zagotovo pa bo mesto v začetni enajsterici dobil Mitja Viler, ki je pred derbijem z Olimpijo prejel priznanje za 300 nastopov v vijoličastem dresu. Bo Primorec s svojimi predložki nevaren tudi na Stadionu Z'Dežele?

Ali ste vedeli?

Viler je v svoje vitrine pospravil priznanje za 300 nastopov v dresu Maribor, stotico v vijoličastem pa je presegel Amir Dervišević. V velikem derbiju je za nov mejnik poskrbel tudi Jasmin Handanović, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral že več kot 29 tisoč minut nogometa, v golu Maribora pa je stal na 240 prvoligaških tekmah. Gre za številko, ki je Ljubljančana uvrstila na drugo mesto večne klubske lestvice. Za zdaj si ga še deli z Mitjo Križanom, že v Celju pa se lahko zavihti pred legendarnega branilca vijolic.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 04.11.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Štajerski derbi prepričljivo Mariboru
    Nogometaši Celja so v 15. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Mariboru z 0:5 (0:3).

DELI NA