Pred tekmo: Celje - Olimpija

Prva liga Telekom Slovenije, 10. krog

CELJE - OLIMPIJA

23. september 2017, ob 20.20

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev (povprečen obisk: 418 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 7 evrov
- dijaki, študenti in upokojenci: 5 evrov
- otroci do 14. leta: brezplačno
- družinske vstopnice: 10 evrov

 

CELJE:

Prepoved nastopa: /

Celjani po trenerski rošadi še niso izgubili, a obenem drži tudi dejstvo, da v dveh ligaških preizkušnjah pod vodstvom Dušana Kosiča še niso dosegli zadetka. Tekmi z Mariborom in Krškim sta kljub temu prinesli dve točki, celjski nogometaši pa so bili učinkovitejši med tednom, ko so v pokalnem obračunu z Dravo dosegli tri zadetke in potrdili napredovanje v četrtfinale, v katerem jih čaka Mura. Do oktobrskih preizkušenj je ostal še dober mesec, najprej pa grofe čaka obračun z vodilno Olimpijo. Ljubljančani so uvodno četrtino prvenstva sklenili neporaženi, uspešno serijo pa so v uvodni tekmi sezone pričeli ravno z domačo zmago nad Celjem. Grofje so na domači zelenici z Olimpijo odigrali 16 ligaških dvobojev, a dobili zgolj enega, maja 2010 je za minimalno zmago zadel Domagoj Duspara. Ob osmih neodločenih izidih so Ljubljančani knežje mesto z zmago zapuščali že sedemkrat, lahko Celjani prekinejo neugodno tradicijo?

Jure Travner, kapetan in branilec Celja: »Čaka nas težka tekma in vodilna ekipa, ki je izjemno kakovostna. Držati se moramo svoje miselnosti ter biti kompaktni, agresivni in si želeti gola. To nas bo vodilo do pozitivnega rezultata.«

Kdo je vroč?

Nekaj sprememb je po menjavi trenerja doživela tudi začetna enajsterica celjskega prvoligaša. Kosič vse več priložnosti namenja tudi visokoraslemu Mitji Križanu, ki se je na Ptuju izkazal z dvema pomembnima zadetkoma. Sin Aleša Križana, nekdanjega reprezentanta Slovenije in legende Maribora, je prve minute v tej sezoni vknjižil prav v Ljudskem vrtu. V štajerski prestolnici ni uspel doseči zadetka, v sto minut dolgi prvoligaški minutaži pa nekdanji up Aluminija še čaka na krstni gol v najmočnejši članski konkurenci. V 2. SNL se je v 19 nastopih že izkazal s šestimi natančnimi udarci.

Ali ste vedeli?

Dušan Kosič je v preteklosti sedel na klopi Olimpije, v soboto pa se bo s svojimi varovanci zoperstavil nekdanjemu klubu. Zdaj že nekdanji selektor mlajših reprezentančnih selekcij je z všečnimi predstavami poskrbel, da so Ljubljančane nekaj časa nazivali tudi s slovensko Barcelono. Lepe predstave kljub vsemu niso bile dovolj, da bi danes 46-letni strokovnjak zeleno-bele popeljal do odmevnejšega dosežka. Kosič je Olimpijo vodil med oktobrom 2010 in decembrom 2011, v 55 tekmah pa so zmaji zbrali 26 zmag, 16 remijev in 13 porazov, sezono 2010/11 pa so sklenili na četrtem mestu lestvice, za hrbtom Maribora, Domžal in Kopra.

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Ljubljančani so po skromni evropski epizodi sanjsko zakorakali v letošnjo sezono, saj so s sedmimi zmagami in dvema neodločenima izidoma še ena od dveh neporaženih ekip. Takšen niz je v uvodni četrtini Prve lige Telekom Slovenije uspel tudi Mariborčanom, ki pa imajo po zaslugi remija več za rivalom dve točki zaostanka. S petkovo zmago v Kidričevem bi se državni prvak znova zavihtel na prvo mesto, a ga lahko zmaji z vrha lestvice vnovič sklatijo že v soboto, ko bodo gostovali v knežjem mestu. Zeleno-beli se v Celje odpravljajo z odlično popotnico, saj so po zmagi v sosedskem obračunu z Domžalčani napolnili mrežo še drugega kluba iz domžalske občine. Radomljani so v pokalni tekmi prejeli šest zadetkov, pot do četrtfinala pa je tlakoval Leon Benko. Čvrsti napadalec pod taktirko Igorja Bišćana ne dobiva veliko priložnosti, a je s tremi zadetki in dvema podajama jasno nakazal, da imajo nekdanji prvak v svojih vrstah še eno vroče, a v minulih tednih redko uporabljeno orožje.

Igor Bišćan, trener Olimpije: »Nimamo dveh ekip, ampak smo vsi eno. Imamo širok kader kakovostnih igralcev. Gre za vprašanje trenutka, vprašanje forme in trenutne pripravljenosti. Fantje so motivirani in resni, zato tudi izgledamo tako dobro.«

Kdo je vroč?

Leon Benko je nase opozoril v pokalni preizkušnji z Radomljami, odlično pa v letošnji sezoni igra tudi Ricardo Alves. Štiriindvajsetletni vezist, v preteklosti tudi član mladih reprezentančnih selekcij Portugalske, je nas svoj račun vpisal že štiri zadetke, s še štirimi podajami pa je močno pripomogel k uspešnim predstavam Ljubljančanov. Bivši up Porta bo ob dejstvu, da Igor Bišćan naslednjih pet tednov zaradi poškodbe kolena ne bo mogel računati na Issaha Abassa, še pomembnejši adut napada zeleno-belih, ki je v devetih krogih 21 zadetkov in je tako tudi najučinkovitejši v ligi. Bodo zmaji tudi v Celju potrdili omenjeni naziv?

Ali ste vedeli?

Branko Ilić je v mladosti branil tudi barve nekdanje Olimpije, v prestolnico pa se je vrnil v začetku tega leta. Nekdanji branilec Domžal je v obračunu z nekdanjim klubom dočakal tudi prvi gol v zeleno-beli opravi (skupno tretjega v 133. orvoligaškem nastopu), s katerim je sosedski spopad odločil v korist gostiteljev. Z minimalno zmago je Olimpija še povečala razkorak med vodilnim dvojcem in preostalimi zasledovalci. Tretji Goričani tako za vodilnim klubom Prve lige Telekom Slovenije zaostajajo že deset točk.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.09.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani zaustavili Olimpijo
    Nogometaši Celja in ljubljanske Olimpije so se v 10. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA