Pred tekmo: Celje - Rudar Velenje

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog

21. maj 2017, ob 16.55: CELJE - RUDAR VELENJE

Stadion: Arena Petrol, kapaciteta 13.600 sedežev (povprečen obisk: 1.059  gledalcev)

Cena vstopnic:
- 5 evrov
- ženske in otroci do 14. leta brezplačno
- del izkupička od prodanih vstopnic Nenadu Stojakoviću

 

CELJE:

Prepoved nastopa: Dalibor Volaš

Celjani so z zmago v Ljudskem vrtu ohranili upanje na preboj v kvalifikacije UEFA Evropske lige. Četrtouvrščena Gorica, ki se bo v zaključku letošnjega prvenstva udarila še z Olimpijo in Koprom, grofom beži za tri točke. Varni pred Celjem niso niti Domžalčani, ki bodo zasedbo s knežjega mesta gostili v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije. Ob ugodnem razpletu nedeljskih dvobojev v Kidričevem in Novi Gorici lahko v taboru Celja tudi v zadnjem krogu upajo na preboj v Evropo, a morajo v prvi vrsti izpolniti tudi svoj del naloge. Zasedba trenerja Igorja Jovićevića se bo brez pomoči kaznovanega Daliborja Volaša v sosedskem derbiju udarila z velenjskim Rudarjem, ki si še ni priigral obstanka v prvoligaški konkurenci. Kdo bo na zelenici celjske Arene Petrol potegnil krajšo?

Igor Jovićević, trener Celja: »Ni potrebno biti veliki strokovnjak, da vemo, da je Rudar zelo dobra ekipa, ki ima odlične posameznike. Izpostavil bi dva napadalca, Glavino in Maryja, hočete ali ne, sta dosegla po 16 zadetkov. To je vrhunska nevarnost za vsako ekipo, tudi za nas. Pripraviti se moramo, ne da onemogočimo samo njiju, ampak vso ekipo.«

Elvedin Džinić, branilec Rudarja: »Pritiska ni. Mi moramo obe tekmi do konca prvenstva zmagati, če želimo upati na to četrto mesto. Dali bomo vse od sebe.«

Kdo je vroč?

Nogometaši Celja bodo prepotrebne točke v lovu na evropsko vozovnico lovili brez prvega strelca, ki je tudi velenjskim branilcem povzročal nemalo preglavic. Dalibor Volaš je v gol Rudarja pospravil kar štiri zadetke. Primorca bodo morali tokrat nadomestiti soigralci, v napadu pa utegneta nekoliko vidnejšo vlogo prevzeti Jucie Lupeta in Matej Podlogar. Slednji se je pred leti na prvoligaški sceni uveljavil prav v dresu Rudarja, za katerega je dosegel 18 prvoligaških zadetkov. Ljubljančan je doslej dosegel 35 golov.

Ali ste vedeli?

Zadnji savinjsko-šaleški bo imel tudi humanitarno noto, saj bodo pri celjskem prvoligašu del izkupička prodanih vstopnic namenili Nenadu Stojakoviću. Gre za bivšega rokometaša, ki je v času aktivne kariere igral tudi v Celju, po končani karieri pa je kot trener deloval tudi v mladinskem pogonu velenjskega rokometnega kluba. Nekdanji krožni napadalec se že nekaj let spopada s težavami s hrbtenico, ki ga je položila tudi v invalidski voziček, a se kljub temu ne predaja.

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: Mateo Mužek in Bojan Vručina

Velenjčani si dva kroga pred koncem letošnje izdaje Prve lige Telekom Slovenije še niso zagotovili prvoligaške vozovnice tudi za prihodnjo sezono. Knapi so z remijem v obračunu z Aluminijem zadržali sedmo mesto, a se niso uspeli oddaljiti od devetih Kidričanov, ki za šaleškim prvoligašem zaostaja vsega tri točke. V zadnjih dveh krogih se lahko položaj trojice, ki se želi izogniti devetemu mestu in dodatnim kvalifikacijam za prvoligaški obstanek, še zaplete, a imajo knapi v boju z Aluminijem in Krškim najboljše možnosti. Rudar si lahko obstanek zagotovi v Celju, kjer pa bodo zeleno-črni zaigrali nekoliko oslabljeni, saj bosta v enajsterici manjkala dva standardna nogometaša. Ob Mužku, ki se je v letošnji sezoni uveljavil ob levi stranski črti, bo sosedski derbi izpustil tudi Bojan Vručina, ki je blestel v tekmi z Aluminijem.

David Kašnik, branilec Rudarja: »Pred nami sta še zadnji dve tekmi v prvenstvu in glede na položaj, v katerem smo, bo za nas vsaka točka zelo pomembna. Borimo se za neposredni obstanek, Celje za Evropo, zato pričakujem zanimivo in težko tekmo. Poznamo se dobro, tako da večjih neznank ni, moramo pokazati svoj maksimum in verjamem, da lahko že jutri rešimo obstanek.«

Leon Črnčič, vezist Rudarja: »Čaka nas težka tekma za obstanek proti zelo kakovostni ekipi Celja. Celjani so še vedno v igri za Evropo, tako da imajo tudi oni veliko motivacijo za zmago. Kljub temu da so nas v tej sezoni premagali na vseh treh tekmah, si v Celju želimo zmagati.«

Kdo je vroč?

V celjskem taboru pred savinjsko-šaleškim derbijem glasno opozarjajo na velenjska napadalca. John Mary in Dominik Glavina sta v letošnji sezoni mrežo nasprotnikov zatresla že vsak po 16-krat. Celjska obramba je napadalca Rudarja v treh tekmah dobro zaustavljala, saj Mary še ni našel poti do mreže sosedov, Glavina pa je zadel v prvem sosedskem derbiju, ko pa so se zmage po preobratu veselili grofje. Velenjčani so sicer v letošnji sezoni izgubili vse tri sosedske spopade s Celjem, a tokrat zmaga šteje dvojno in motiva gostom zagotovo ne bo manjkalo.

Ali ste vedeli?

Dvoboji Celjanov in Velenjčanov v Prvi ligi Telekom Slovenije imajo že dolgo zgodovino, saj bosta soseda v nedeljskem popoldnevu odigrala že 75. prvoligaški obračun. S serijo štirih zaporednih zmag so »vodstvo« v številu zmag vnovič prevzeli grofje, ki so dobili 27 obračunov, Velenjčani dva manj. Savinjsko-šaleške derbije so v preteklosti že zaznamovale podobne serije. Celjani so se prve zmage razveselili v petem poizkusu, Velenjčani pa so bili med septembrom 1997 in marcem 2000, ko so nekaj časa igrali tudi med drugoligaši, neporaženi na devetih tekmah v nizu. Še tekmo daljša je bila celjska serija med novembrom 2002 in aprilom 2009, ko so grofje ob dveh remijih slavili kar osemkrat. Zadnji daljši niz pa je uspel knapom, ki Celju med julijem 2013 in aprilom 2015 v sedmih dvobojih niso dopustili zmage.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.05.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Točka premalo za oba
    Nogometaši Celja in velenjskega Rudarja so se v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0).

DELI NA