Pred tekmo: Maribor - Rudar Velenje

Prva liga Telekom Slovenije, 21. krog

MARIBOR - RUDAR VELENJE

6. marec 2018, ob 16.00

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk: 2.930 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 13 evrov (v predprodaji 9 evrov)
- mladostniki do 15. leta: 7 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- tribuna jug: 4 evre (v predprodaji 2 evra)
- tribuna jug brez članske izkaznice: 10 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- družinski sektor: odrasli 10, otroci 5 evrov

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Mariborčani, ki so konec tedna ostali brez gostovanja v Kranju, so v dvoboju z Aluminijem želeli več od točke. Nogometaši v vijoličastem petič to sezono niso našli poti do mreže nasprotnika. Štajerci so v letošnjem prvenstvu nabrali pet remijev, vselej v primeru, ko sta mreži ostali nedotaknjeni. Rudar je s 40 gostovanj v Ljudskem vrtu odnesel le štiri remije, zadnjega septembra 2013, so se pa knapi ob koncu predlanske sezone na Štajerskem veselili skalpa vijoličastih. V taboru državnega prvaka se lahko pred 21. krogom prvenstva pohvalijo z identičnim izkupičkom na domači in gostujočih zelenicah. Četa Darka Milaniča bo skušala bilanco domačih točk povečati v torkovem spopadu z Rudarjem, ki so ga vijoličasti jeseni dvakrat že ugnali. Dvoboj v štajerski prestolnici je odločil Blaž Vrhovec, več drame pa je ponudilo srečanje v Šaleški dolini. Knapi so z golom Maryja dobili prvi polčas, v nadaljevanju pa za rezultatski preobrat gostov poskrbela Jasmin Mešanović in Damjan Bohar.

Jasmin Handanović, vratar Maribora: »Ne glede na odpovedi in vmesna vprašanja, ki se pojavljajo, bo ali ne bo tekme, moramo zadržati popolno zbranost. Ko smo izvedeli, da ne gremo v Kranj, smo naredili preklop na Rudar, ki sploh še ni igral v spomladanskem delu. Ostajamo pa z mislimi le pri naših pripravah in verjamem, da bomo v drugem poskusu pred našimi navijači uspešnejši.«

Kdo je vroč?

Sneg in mraz se v teh dneh nista izognila niti štajerske prestolnice. V Ljudskem vrtu so v sredo ponovno očistili osrednjo zelenico, a so se nogometaši v torek in sredo zopet potili v Moravskih Toplicah. Darko Milanič je na rahlo zasneženem igrišču pogrešal Marcosa Tavaresa in Jana Mlakarja, ki bo zaradi zvina gležnja izpustil nekaj treningov. Mariborsko mrežo bo tudi tokrat branil Jasmin Handanović, ki se lahko pohvali, da je klonil na vsega šestih od skupno 17 tekmah. Dosežku izkušenega vratarja Maribora je najbližji Marko Pridigar, ki je v 14 tekmah sedemkrat zaklenil vrata Rudarja.

Ali ste vedeli?

Čeprav remi z Aluminijem ni zadovoljil mariborskih apetitov, je sosedski spopad ponudil manjši jubilej. Mariborčani so vknjižili 1700. točko v klubski prvoligaški zgodovini, ki traja že vse od začetkov slovenske samostojnosti. Maribor je v državnem prvenstvu odigral 920 tekem, ob 176 porazih pa je 228-krat remiziral in vknjižil 516 zmag. Izjemno pomemben del klubske zgodovine je tudi Marcos Tavares. Najboljši strelec prvenstva je še šestič slavil v glasovanju za priznanje »Vijol'čnega bojevnika«. Kapetan Maribora je bil petkrat zapored najboljši med leti 2011 in 2015, lani je prestižna lovorika pripadla Jasminu Handanoviću, v prvih treh glasovanjih pa so navijači največ glasov namenili Lubomirju Kubici, Dejanu Mezgi in Elvedinu Džiniću.

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: Anže Pišek

Velenjčani so v minulih dneh ostali brez obračuna za tretje mesto, v soboto pa je zamrznjeno igrišče odneslo tudi dvoboj z zadnjo ekipo lige. Knape v torek čaka prva pomladanska preizkušnja, zahtevno gostovanje pri Mariboru. V taboru Rudarja so odločeni, da pomlad odprejo z uspešnim rezultatom, Marijan Pušnik pa bo v boj z nekdanjim klubom poslal zasedbo, ki je med zimo doživela nekaj sprememb, med drugim pa ostala tudi brez dveh pomembnih adutov začetne enajsterice. V obrambi Rudarja spomladi ne bo Damjana Vukliševića, ki je postal član Slovana iz Liberca, John Mary pa je uspešne strelske predstave vnovčil s selitvijo na Kitajsko. Vodstvo kluba je po odhodu prvega strelca lanskega prvenstva iskalo predvsem nogometaše v fazi napada. Lahko kateri izmed kvinteta novincev po vzoru poletnega spopada zablesti že ob debiju?

Jaka Bijol, vezist Rudarja: »Proti Mariboru sta nam v prvem delu sezone že uspeli dobri tekmi, verjamem, da smo lahko s tem, kar smo prikazali na nekaterih prijateljskih tekmah in na treningih, proti njim uspešni tudi rezultatsko. V dvoboj gremo z veliko energije, saj po dveh odpovedanih tekmah vsi komaj čakamo na začetek prvenstva, tako da bomo zagotovo v najboljšem fizičnem in pa tudi mentalnem stanju. Naši cilji ostajajo visoki, z uresničitvijo le teh začenjamo že v Mariboru!«

Kdo je vroč?

Edin Šehić, Djair Parfitt-Williams, Vlatko Šimunac, Abu Kamara in Ante Solomun so novi napadalni aduti Marijana Pušnika. Šehića je Rudarju do konca sezone odstopil Hajduk, s katerim je pred tedni že opravil priprave v Turčiji. Zagrebčan je jeseni v hrvaškem prvenstvu zbral 13 nastopov, s štirimi zadetki v dveh tekmah Rudarja pa je hitro dokazal, da bi lahko bil pomembna okrepitev knapov. Zanimiva je tudi pot dve leti mlajšega Parfitt-Williamas. Bermudčan je prestal mladinsko šolo West Ham Uniteda, v dresu londonskega kluba pa je dvakrat zaigral tudi v kvalifikacijah UEFA Evropske lige.

Ali ste vedeli?

Tudi Leon Črnčič je v pripravljalnem obdobju štirikrat meril v polno. Dolgoletni knap je nazadnje zatresel mrežo Gorice, ki je bila ena od treh prvoligaških sredin, ki so morale poklekniti pred velenjsko četo. Pušnikovi varovanci so ob tem ugnali še Triglav in Aluminij. Lenartčan, ki barve Rudarja brani že vse od sezone 2011/12, se lahko v soboto zavihti na šesto mesto lestvice prvoligaških nastopov v zeleno-črni opravi. Črnčič je za Rudar zaigral na 162 prvoligaških tekmah, z novim nastopom pa bi izenačil dosežek Slavka Javornika in Almirja Sulejmanovića, trenutno pomočnika Marijana Pušnika.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 06.03.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor tudi v drugo brez zmage
    Nogometaši Maribora in velenjskega Rudarja so se v 21. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 2:2 (0:0).

DELI NA