Pred tekmo: Olimpija - Domžale

Prva liga Telekom Slovenije, 9. krog

OLIMPIJA - DOMŽALE

16. september 2017, ob 20.20

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 4.975 gledalcev)

Neposredni prenos: Kanal A

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- ženske, upokojenci, dijaki: 7 evrov
- otroci od 7. do 14. leta in invalidne osebe: 2 evra
- otroci do 7. leta: brezplačno

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Zadnja sobotna preizkušnja bo ponudila sosedski derbi Olimpije in Domžal, ki sta se nazadnje srečala ob koncu lanske sezone, v finalu Pokala Slovenije. Krajšo so potegnili Ljubljančani, ki pa so po slabših evropskih predstavah odločno zakorakali v domače prvenstvo. Zmaji so po osmih krogih še vedno neporaženi, na prvem mestu lestvice pa želijo ostati tudi po zadnji preizkušnji uvodne četrtine prvenstva. Zeleno-beli Mariboru bežijo za dve točki, Domžalčani pa za tokratnim gostiteljem zaostajajo za osem točk. Četa trenerja Igorja Bišćana bo skušala razliko vsaj ohraniti, če ne že povečati, ljubljanski strateg pa ima, glede na formo svojih varovancev, sladke skrbi z izborom začetne enajsterice. Bi lahko nekdanji vezist Liverpoola že v sosedskem obračunu posegel po spremembi v konici napada, potem ko se je v Krškem izkazal tudi Andres Vombergar?

Igor Bišćan, trener Olimpije: »Mislim, da bodo Domžale šele zdaj, ko ne igrajo več v Evropi, pokazale svojo kakovost. Pričakujem, da se bodo hitro vključile v boj za sam vrh. Pred njimi imamo lepo prednost, a se zavedamo, da to ni realno stanje, zato se bomo maksimalno pripravili na težko tekmo.«

Kdo je vroč?

Ljubljančani so v štirih domačih preizkušnjah prejeli zgolj zadetek, dosegli pa so jih kar 11. V osmih krogih so zmaji sprožili že 20 natančnih udarcev, nazadnje v Krškem še štiri. V posavski prestolnici je vnovič blestel tudi Ricardo Alves, ki v letošnji sezoni kaže najboljše predstave po selitvi v Stožice. Portugalec v Ljubljani igra že tretje leto, prebudil pa se je to poletje, ko ga je Bišćan pomaknil bližje nasprotnikovim vratom. Štiriindvajsetletnik, ki je zrasel v akademiji Porta, v preteklosti pa je bil tudi mladinski reprezentant Portugalske, se je s tem pretvoril v enega najnevarnejših nogometašev Olimpije, saj je v osmih nastopih dosegel že štiri zadetke in dodal še tri podaje.

Ali ste vedeli?

Obramba Olimpije je v tekmi s Krškim nakazala na nekaj razpok, saj so Ljubljančani v sedmih krogih prejeli zgolj dva zadetka, na zelenici krškega Gubca pa je moral Rok Vodišek dvakrat po žogo v svojo mrežo. Prvi gol na tekmi, pod katerega se je po podaji Klemna Šturma podpisal Marin Jurina, pa je bil za Olimpijo neke vrste tudi jubilejen. Zeleno-beli so v 296. prvoligaški preizkušnji prejeli 300. zadetek, kar v praksi pomeni, da ljubljanska zadnja vrsta v povprečju klone malce več kot enkrat na tekmo. Bo tako tudi v sosedskem dvoboju z Domžalčani?

 

DOMŽALE:

Prepoved nastopa: /

Domžalčani so s tekmo proti Triglavu zakorakali v novo poglavje svoje zgodbe. V izdihljajih poletnega prestopnega roka so rumeni ostali brez Jana Repasa, Ivana Firerja in Mihe Blažiča, četa trenerja Simona Rožmana pa je z učinkovito predstavo dokazala, da ji nove kadrovske spremembe niso prišle do živega. Nogometaši pokalnega prvaka so s šestimi zadetki vknjižili najvišjo zmago sezone, v Stožicah pa bodo skušali še drugič v uvodu letošnjega prvenstva povezati vsaj dve zmagi. Domžalčani so že navajeni zmagovanja v slovenski prestolnici, saj je razmerje v dosedanjih dvobojih povsem izenačeno. V Ljubljani so se šestkrat veselili tako gostitelji kot tudi gostje, ki pa so v pretekli sezoni Stožice obakrat zapuščali poraženi. Rožmanovi varovanci, ki se jim je v petek pridružil novi branilec Emir Azemović, so se zmajem oddolžili v finalu Pokala Slovenije, ki ga je odločil Gaber Dobrovoljc.

Lovro Bizjak, napadalec Domžal: »Čaka nas zahteven teden, saj se bomo skušali čim bolje pripraviti na tekmo z Olimpijo. Slednja je izredno dobro začela letošnjo sezono in tako zasluženo zaseda prvo mesto na prvenstveni lestvici. Imajo kakovostno moštvo, kar na drugi strani velja tudi za nas. Obeta se zanimiv lokalni derbi, v katerem ne bo manjkalo dobrega nogometa.«

Gaber Dobrovoljc, branilec Domžal: »Zelo se veselimo tekme z Olimpijo, ki bo za nas nov velik izziv. Znova se vračamo na stadion, ki nam je dal veliko lepih trenutkov na naših evropskih srečanjih. Upam, da se bomo v soboto mi tisti, ki bomo bolj zadovoljni s končnim izidom.«

Kdo je vroč?

Rumena zasedba je v letošnjem koledarskem letu doživela nemalo sprememb. Domžalčani so tudi po zimskih odhodih prišli do pomembne lovorike, nove spremembe pa so se zgodile tudi poleti. Ob Kamniški Bistrici vse več poletnih prišlekov opozarja nase. Rubin Hebaj je v zadnjih dveh tekmah dosegel dva zadetka, Tilen Klemenčič je postal nepogrešljiv člen obrambe, enajsterice Simona Rožmana pa si ne gre zamišljati niti brez Lovra Bizjaka. Nekdanji član Aluminija je blestel že v evropskih obračunih, ko je med drugimi zabil tudi Freiburgu, dobre predstava pa kaže tudi v Prvi ligi Telekom Slovenije. Mozirčan je s tremi zadetki drugi najuspešnejši strelec Domžal.

Ali ste vedeli?

Viden član začetne enajsterice je tudi Senijad Ibričić, ki se je v domžalsko moštvo prav tako preselil to poletje. Nekdanji reprezentat Bosne in Hercegovine je pred tedni prispeval pomemben delež, da so se Domžalčani prebili vse do zadnje stopnice pred skupinskim delom UEFA Evropske lige. Ibričić se je v obračunu s Triglavom, proti kateremu je Matija Širok odigral 200. prvoligaško tekmo, se je veselil še prvoligaškega prvenca v domžalskem dresu. Še štirikrat je v polno meril tudi v evropskih obračunih, lahko v soboto zagode tudi ljubljanskim branilcem?

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.09.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Z zmago na derbiju povišali prednost
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 9. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Domžale z 1:0 (0:0).

DELI NA