16.04.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telemach, 26. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

17. april 2024, ob 18.30

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: Peter Agba

Sredi marca, ko so bile odigrane preostale tekme 26. kroga Prve lige Telemach, je prednost dobila prenova igrišča, velika tekmeca iz Ljubljane in Maribora pa se bosta tako pomerila dober mesec kasneje. Olimpija tretji derbi letošnjega prvenstva pričakuje na tretjem mestu lestvice, s sedmimi točkami naskoka pred Mariborom. Branilci naslova državnih prvakov nimajo več realnih možnosti, da bi ujeli vodilne Celjane, saj imajo grofje ob tekmi več 12 točk prednosti. Lahko Ljubljančani v sredo storijo pomemben korak do potrditve drugega mesta? Štajerci so decembra dobili derbi v Ljudskem vrtu, prvi obračun sezone v Stožicah pa je pripadel zeleno-belim.

Zoran Zeljković, trener NK Olimpija: "Ne maram izgubljati, še posebej ne na derbijih. Zapomnil sem si poraz v Mariboru, ki je bil zame najbolj boleč. Sedaj imamo novo priložnost, da se dokažemo. Potrebno bo držati osredotočenost, da ne bomo ponovno kaznovani za napake. Dejstvo pa je, da jutri lahko zmagamo samo kot ekipa, ne bomo se predali in upali na uspeh vse do konca."

Raul Florucz, nogometaš NK Olimpija: "Derbi je vselej nekaj več, gre za posebno tekmo. Pričakovanja so temu primerna, sam pa si seveda želim zmagati. Istega mnenja so soigralci, trenerji in navijači. Po tekmi se želimo skupaj veseliti, upam, da bomo do tega prišli z dobro igro."

Kdo je vroč?

Prvi derbi letošnje sezone sta v korist Olimpije odločila Rui Pedro in Marcel Ratnik. Portugalec, ki je pozimi prestopil v Turčijo, je z desetimi goli še vedno najboljši strelec zmajev, a se mu je v zadnjih tednih povsem približal Raul Florucz. Avstrijec romunskih korenin je v nadaljevanju prvenstva dosegel šest zadetkov, skupno je pri devetih, dobro formo pa je potrdil tudi v Domžalah. V sosedskem dvoboju je dvakrat meril v polno, ob Kamniški Bistrici pa je še na drugem zaporednem gostovanju zadel Admir Bristrić, ki je bil uspešen tudi v Rogaški Slatini.

Ali ste vedeli?

Dan pred zaostalim derbijem Olimpije in Maribora bo minilo točno eno leto od dneva, ko so zmaji z zmago v obračunu s štajerskim rivalom potrdili naslov državnih prvakov. V Stožicah sta za zmago Ljubljančanov zadela že omenjeni Admir Bristrić in David Sualehe, Olimpija pa je tako že več kot mesec dni pred koncem prvenstva tudi matematično potrdila osvojitev lovorike. Kaj pa letos? Če konkurenta z vrha lestvice ne bo oddajal točk, bi lahko bil prvak odločen v 33. krogu Prve lige Telemach, ko bodo vodilni Celjani gostili prav Olimpijo.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Mariborčani se bodo v sredo še drugič v nekaj dneh odpravili v Ljubljano. Tokrat v Stožice, v nedeljo pa so obiskali Šiško, kjer pa s premešano enajsterico niso uspeli premagati Brava. Domača mreža se je sicer zatresla trikrat, a dva zadetka nista bila priznana. V mariborskem taboru niso bili zadovoljni s točko, pred gostovanjem v Stožicah pa so jasno napovedali lov na novo zmago. Pričakovati je, da bo Ante Šimundža v začetno enajsterico vrnil Josipa Iličića, Hilala Soudanija, Arnela Jakupovića in Blaža Vrhovca, ki so tekmo z Bravom pričeli med rezervist, zamenjali pa so jih Marko Božić, Žiga Repas, Etienne Beugre in Marcel Lorber. Kakšen bo sredin točkovni izplen?

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Ne glede na to, katero mesto kluba zasedata na lestvici pred tekmo in v kakšni formi sta, je derbi vedno derbi. To je trenutek, ko se vsa zgodovina pozabi in je najpomembnejši tisti derbi, ki sledi. Težko je v tem dvoboju izpostaviti favorita. Tekmeci so v vlogi gostiteljev in so pred nami na lestvici, za nas pa je najbolj pomembno, da moramo ustrezno odgovoriti na zahteve derbija. To je tisto, kar si najbolj želim."

Marko Božić, napadalec NK Maribor: "Zavedamo se, koliko ljudem v Mariboru, vsem našim navijačem pomeni uspeh v derbiju. Prav tako nam igralcem. Derbi vedno prinaša posebne občutke, dodaten navdih in storili bomo vse, da zmagamo. Od ponedeljkovega jutra velja popolna osredotočenost, s temeljitimi pripravami na naslednjo tekmo. Ne zaslužimo si, da bi bili na tretjem mestu, imamo še dve možnosti za zmago proti Olimpiji, enkrat proti Celju in dokler je mogoče, bomo stremeli k temu, da bi se nam uspelo povzpeti višje na lestvici."

Kdo je vroč?

Etienne Beugre je v Šiški dočakal prvenec v Prvi ligi Telemach, vpleten pa je bil tudi v akcijo za nepriznani zadetek Maksa Barišića. Primorec tako ostaja pri enem zadetku v vijoličastem dres, kljub temu pa ga lahko mirne duše uvrstimo med najbolj nevarne posameznike v mariborski zasedbi. Še posebej v kombinaciji z Josipom Iličićem, Hilalom Soudanijem in Arnelom Jakupovićem. Četverica sestavlja morda najnevarnejši napad lige, kar so Mariborčani to pomlad že potrjevali z učinkovitimi predstavami.

Ali ste vedeli?

Ante Šimundža je bil po zadnjih tekmah zadovoljen tudi z igro v obrambi, saj njegovi varovanci tekmecem niso dopuščali veliko priložnosti. Mreža Štajercev se je sicer zatresla na tekmi z Bravom, to pa je bil tudi prvi zadetek po 340 minutah. Ob tem je potrebno zapisati, da je ta niz uspel Mennu Bergsenu, ki je uspešno vskočil po poškodbi Ažbeta Juga. Kdo bo prednost dobil na velikem derbiju, Rušan ali Nizozemec?

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).

DELI NA