Pred tekmo: Olimpija - Triglav Kranj

Prva liga Telekom Slovenije, 13. krog

OLIMPIJA - TRIGLAV KRANJ

20. oktober 2017, ob 20.20

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 4.483 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- ženske, upokojenci, dijaki: 7 evrov
- otroci od 7. do 14. leta in invalidne osebe: 2 evra
- otroci do 7. leta: brezplačno

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

S petkovim dvobojem v ljubljanskih Stožicah se pričenja druga tretjina letošnje izvedbe Prve lige Telekom Slovenije. Vodilna Olimpija se bo na domači zelenici udarila s Triglavom, ki je minulo soboto le dočakal prvo zmago, zmaji pa so po 12 krogih še vedno ena od dveh neporaženih ekip prvenstva. Zeleno-beli so ob devetih zmagah zgolj trikrat oddali točke, vselej v tekmi, ko niso uspeli doseči zadetka, ljubljanske napade pa so v prvem medsebojnem obračunu letošnjega prvenstva zaustavili tudi Kranjčani. Slednji so imeli med tednom pokalne obveznosti, četa domačega stratega Igorja Bišćana pa bo prvi pokalni derbi z Mariborom odigrala šele 11. novembra. Do takrat zmaje čaka še nekaj tekmovalnih obveznosti, že v petkovi preizkušnji pa si bodo skušali Ljubljančani zagotoviti nov teden na vrhu lestvice. Bodo v tej nameri tudi uspešni?

Dario Čanađija, vezist Olimpije: »Doslej smo odigrali dobro. Dvanajst tekem brez poraza nam vliva samozavest. Tako moramo nadaljevati, najprej doma proti Triglavu, potem pa se bomo osredotočili na naslednjo tekmo. Triglav ima dobro moštvo, pred kratkim so menjali trenerja, tako da bodo zagotovo še boljši. Mi moramo razmišljati o svoji igri, Triglava ne podcenjevati in potem mislim, da bo vse v redu.«

Kdo je vroč?

Igor Bišćan bo, sodeč po zadnjih potezah ljubljanskega prvoligaša, očitno že v kratkem v ogenj poslal tudi Roka Kronavetra. Za Mariborčanom je dolgo okrevanje po spomladanski poškodbi gležnja, v boju za mesto v začetni enajsterici Olimpije pa izkušenega nogometaša čaka močna konkurenca. To sezono bližje golu pomaknjeni Ricardo Alves igra v odlični formi, statistično gledano pa je daleč najučinkovitejši nogometaš zeleno-belih. Nekdanji član mlade portugalske reprezentance je v 12 nastopih vknjižil pet zadetkov in prav toliko podaj, bo v petkovem obračunu še obogatil osebno statistiko?

Ali ste vedeli?

Olimpija to poletje in jesen le enkrat ni zasedala vrha lestvice, slika pa je v primerjavi s prejšnjimi sezonami dokaj obrnjena, saj so se tekmeci pogosto izmenjevali na prvem mestu. V lanskem tekmovalnem letu so se v uvodnih sedmih krogih v vodstvu izmenjala štiri moštva. Ob Olimpiji in Mariboru so po prvem in petem krogu vodili Domžalčani, v sedmem pa so se na vrh lestvice zavihteli Goričani. V prvih štirih krogih sezone 2015/16 je bilo sprememb še več, saj so si žezlo izmenjali nogometaši Olimpije, Krškega, Maribora in Gorice. Zadnjo dominacijo podobno letošnji smo videli v uvodu sezone 2014/15, ko so Domžalčani prvo mesto zavzeli v tretjem krogu in ga držali vse do 20. preizkušnje.

 

TRIGLAV KRANJ:

Prepoved nastopa: David Zec in Vlado Šmit

Kranjčani so imeli v primerjavi z Olimpijo manj časa za pripravo na petkovo gostovanje v prestolnici, saj so med tednom opravili s prvo obveznostjo v četrtfinalu Pokala Slovenije. Orli so morali priznati premoč Goričanom, a so po minimalnem porazu ohranili možnosti za preboj med pokalne polfinaliste. Za več samozavesti pa je v  soboto poskrbela ligaška preizkušnja, saj so Gorenjci po dolgem čakanju dočakali prvo zmago po povratku med najboljše klube v državi. Po rezultatskem preobratu so pred Triglavom pokleknili nogometaši Krškega, bordo zasedba pa se je po dveh krogih znebila zadnjega mesta in za svoj hrbet vnovič izrinila Ankaran Hrvatine. Primorci še vedno dihajo za ovratnik gorenjskega prvoligaša, ki je v preteklosti že presenečal Olimpijo. Triglav se je z osmih gostovanj v prestolnici vrnil z zmago in dvema remijema, točko pa so marca 2014 prinesli tudi z zadnje tekme v Stožicah. Lahko vnovič presenetijo vodilno ekipo lige?

Kdo je vroč?

Krčani so se z gostovanja v Kranju vrnili s tremi zadetku v svoji mreži. Ob avtogolu Lea Ejupa se je dveh zadetkov razveselil Matej Poplatnik, ki je s sedmimi zadetki drugi najučinkovitejši nogometaš Prve lige Telekom Slovenije. Napadalec iz Dola pri Ljubljani je sicer izkoristil kar pet kazenskih udarcev, s čimer močno spominja na lanskoletni strelski izkupiček Mirana Burgića. Napadalec Gorice, ki okreva po poškodbi kolena, je bil s 14 goli peti strelec prvenstva, kar devetkrat pa je nasprotne vratarje premagal s strelom z bele točke. Lahko kranjski ostrostrelec še izboljša Burgićev iztržek najstrožjih kazni.

Ali ste vedeli?

Siniša Brkić in Gregor Bergant sta v torkovem pokalnem obračunu z Gorico premešala začetno enajsterico, v katero sta posadila tudi nekaj mladih nogometašev. V taboru Triglava so imeli več razlogov za veselje v soboto, saj so se ob prvi zmagi po povratku v Prvo ligo Telekom Slovenije razveselili še dveh jubilejnih dosežkov. Matej Poplatnik se je ob izenačenju podpisal pod 200. zadetek Kranjčanov v prvoligaških obračunih, orli pa so z zmago presegli mejo 200 prvoligaških točk. Triglav na večni lestvici slovenskega prvenstva zaseda 16. mesto, a jih do Ljubljane loči kar 57 točk. Med deseterico letošnjih prvoligašev pa Triglav lovi na večni razvrstitvi deseto Olimpijo, ki je v soboto odigrala 300. prvoligaško srečanje.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.10.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Olimpija do zmage proti Triglavu
    Nogometaši Olimpije so v tekmi 13. kroga prve lige Telekom Slovenije premagali kranjski Triglav s 3:0 (0:0).

DELI NA