Pred tekmo: Rudar Velenje - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 12. krog

RUDAR VELENJE - MARIBOR

13. oktober 2017, ob 20:20

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Mestni stadion ob jezeru, kapaciteta 3.500 sedežev (povprečen obisk: 750 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 5 evrov
- 3,50 € za zaposlene v Premogovniku Velenje (ob predložitvi delovne izkaznice)
- otroci do 14. leta: prost vstop

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: /

Oktobrskega reprezentančnega premora je konec, pred prvoligaši je zaključno dejanje uvodne tretjine prvenstva, ki ga bodo v petovem večernem terminu odprli Velenjčani in Mariborčani. V Šaleški dolini bomo spremljali obračun sosedov na lestvici, saj je Rudar s serijo pozitivnih rezultatov splezal vse do tretjega mesta lestvice. Varovanci trenerja Marijana Pušnika so neporaženi zadnje štiri kroge, knapi pa bodo v dvoboju z državnim prvakom lovili že četrto zmago v nizu. Zanimivo, zmagovalno serijo so zeleno-črni sestavili na gostovanjih, saj so po Kranju in Domžalah slavili tudi v Pušnikovem Dravogradu, kjer svoje tekme gostijo Ankaran Hrvatini. Velenjski nogometaši se po več kot enem mesecu vračajo na domačo zelenico, bodo v zameno za to v obračunu z Mariborom deležni tudi številčnejše podpore svojih pristašev?

Damjan Vuklišević, branilec Rudarja: »Reprezentančni premor smo izkoristili za pripravo na tekmo z Mariborom. Trener nam je namenil nekaj prostih dni za regeneracijo. Vemo, da je Maribor zelo kvaliteten nasprotnik, saj igra v ligi prvakov in je državni prvaki, a vseeno imamo za to tekmo svojo računico in bomo v njo vstopili optimistično, saj smo v nizu štirih zaporednih tekem brez poraza. Ob tej priložnosti bi rad povabil vse navijače, da nas pridejo podpreti na tekmo.«

Kdo je vroč?

Z jesenjo se je očitno prebudil tudi John Mary. Nigerijsko-kamerunski napadalec se v uvodu sezone, ko je verjetno pričakoval tudi selitev v novo sredino, ni uspel pohvaliti z lanskoletno strelsko formo, ko si je nadel tudi krono najboljšega strelca sezone. Po zadnjih dveh tekmah pa se zdi, da je Marijan Pušnik prebudil tudi robustnega Afričana, ki je bil osrednji junak zmag v Domžalah in Dravogradu. Štiriindvajsetletnik je s pravim evrogolom odločil obračun ob Kamniški Bistrici, dober teden zatem pa je z dvema zadetkoma tlakoval pot do zmage nad Ankarančani, ki so klonili z izidom 0:3. Mary v tekmah z Mariborom še ni bil natančen, bo uspešnejši v petek?

Ali ste vedeli?

V dresu Rudarja se bo vijoličastim zoperstavila pravcata četica nekdanjih članov Maribora. Vratarja Matej Radan in Marko Pridigar, ki je s svojimi obrambami – nepremagan je 191 minut – eden najzaslužnejših za pozitivno serijo Velenjčanov, sta zrasla v Ljudskem vrtu, v katerem so se v preteklosti dokazovali še trije člani Rudarja. Damjan Vuklišević in Robert Pušaver sta se po vmesnem kaljenju v Krškem v Velenje preselila to poletje, medtem ko se je kratko obdobje v mariborskem gnezdu obdržal tudi Leon Črnčič. Lenartčan je štajersko prestolnico zapustil že kot mladinec, danes pa je nogometaš Rudarja z najdaljšim neprekinjenim stažem.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Mariborčani so se v desetem krogu izenačili z vodilno Olimpijo, ki pa je po ob pomoči Triglava in kranjske točke v Ljudskem vrtu vnovič pobegnila rivalu ter reprezentančni premor preživela z dvema točkama prednosti. Vijoličasti so s četrtim remijem sezone nadaljevali pozitivno serijo, saj v letošnjem državnem prvenstvu še niso izgubili. Po 11 preizkušnjah v oči nekoliko bode skromnejši izkupiček v Ljudskem vrtu, saj so varovanci trenerja Darka Milaniča v šestih tekmah že trikrat remizirali. Dvanajst osvojenih točk je sicer še vedno drugi najboljši domači izkupiček, se pa lahko Štajerci pohvalijo z največjo gostujočo bero. Maribor je s petih gostovanj prinesel štiri zmage in točko pa so oddali zgolj v Ljubljani. Nogometaši Maribora, ki jih prihodnji teden čaka nova preizkušnja UEFA Lige prvakov, se želijo v obračun z Liverpoolom podati z ligaškimi točkami.

Zlatko Zahovič, športni direktor Maribora: »Med tem premorom nismo imeli v procesu klubskega treninga osmih igralcev, to je vedno poseben izziv. Verjamem v trenerja, igralce, v naš kolektiv, da bodo to dobro izpeljali. Doslej nam je uspevalo dobivati najtežje tekme, kar trenutno je tekma v Velenju in z izkušnjami, ki jih imamo, z več ali manj težavami, ki se bodo nedvomno pripetile med dvobojem v Velenju, verjamem v pozitiven rezultat. Eno je koristnost premora, nekaj drugega pa ta preskok nazaj v klubski ritem iz reprezentančnega filma. Zato velja veliko opozorilo pred Velenjem, kjer me ne zanima igra, ampak rezultat. Da igramo kot igra Maribor, tekmovalno.«

Darko Milanič, trener Maribora: »Fantje so imeli v svojih reprezentančnih zgodbah velik tekmovalni naboj, a se morajo takoj preusmeriti nazaj v klubski vsakdanjik. Od njih se veliko zahteva, do te vloge so jih pripeljale dobre igre v klubskem dresu in pričakujem, da bodo odlično nadaljevali našo zgodbo. Popolnoma smo že usmerjeni k naslednjemu izzivu in stanje je res spodbudno. Ko gledam, kako zavzeto fantje trenirajo, sem prepričan, da bodo odlično odigrali tekmo v Velenju. Ta je za nas najpomembnejša in tako se bomo tudi obnašali.«

Kdo je vroč?

Darko Milanič je med tekmovalnim premorom na treningih pogrešal kar osmerico igralcev, med katerimi so bili Mitja Viler, Damjan Bohar, ki ga zaradi bolezni ni bilo v kadru za tekmo s Škotsko, Valon Ahmedi in Marwan Kabha del članskih izbranih vrst. Martin Kramarič je bil vnovič pomemben adut slovenske reprezentance do 21 let. Belokranjec, ki se je po letu in pol dolgem dokazovanju v krškem dresu vrnil v zasedbo Maribora, v letošnji sezoni uživa veliko zaupanja Milaniča, dobro predstavo pa je prikazal tudi v Podgorici. Nekdanji up Kolpe in Krke je v prvem polčasu načel črnogorsko mrežo, v nadaljevanju pa še nekajkrat ogrozil domača vrata in izsilil izključitev vratarja Murića.

Ali ste vedeli?

V mariborskih vrstah so skušali med premorom v tekmovalni pogon vrniti nekaj pomembnih nogometašev. Marko Šuler in Jasmin Handanović, ki je v Sevilli staknil neprijeten udarec v predel reber, odštevata dneve do vrnitve na igrišča, daljše okrevanje po operativnem posegu čaka Denisa Šmeja, Milanič pa čaka na vrnitev Inbroma. Po povratku Zahovića se je v proces treningov vrnil tudi Dare Vršič, medtem ko so Martin Milec, Blaž Vrhovec in Gregor Bajde tekmovalni premor izkoristili za dobrodelne dejavnosti. Klub je s finančnim prispevkom Zvezi prijateljev mladine omogočil počitnice 40 otrokom, trojica nogometašev pa se je udeležila zaključnega srečanja otrok na Pohorju, ki so lahko po prijetni izkušnji v sklopu poletnega letovanja spoznali še svoje vzornike.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.10.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor po preobratu na vrh
    Nogometaši velenjskega Rudarja so v 12. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).

DELI NA