Pred tekmo: Rudar Velenje - Triglav Kranj

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

RUDAR VELENJE - TRIGLAV KRANJ

27. maj 2018, ob 16.00

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Mestni stadion ob jezeru, kapaciteta 3.500 sedežev (povprečen obisk: 722 gledalcev)

Cena vstopnic:
- prost vstop

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: Jaka Bijol

Izjemno napet je tudi boj za četrto in deveto mesto lestvice Prve lige Telekom Slovenije. Najbolje kaže Rudarju in Triglavu, ki ju v zadnjem krogu državnega prvenstva čaka medsebojni spopad za zadnji komplet točk. Kranjčani bi z zmago ne glede na razplet dvoboja v Novi Gorici, kjer se bodo udarili Ankarančani in Kidričani, potrdili deveto mesto, v taboru Rudarja pa bi morali tudi ob zmagi še malce počakati s slavjem. Končno četrto mesto bo v kvalifikacije UEFA Evropske lige peljalo zgolj v primeru pokalnega slavja Olimpije, v nasprotnem primeru pa bo zgolj ugodno izhodišče za delo v prihodnjem tekmovalnem letu. Velenjčani so po zmagi v prejšnjem krogu, ko so s 3:1 slavili v Kidričevem, storili pomemben korak do izpolnitve svojega cilja. Četo Marijana Pušnika, ki bo v dvoboju s Triglavom pogrešal Jako Bijola, lahko ogrozi le še Gorica, ki pa za skok na četrto mesto potrebuje zmago v Ljudskem vrtu in poraz Rudarja.

Kdo je vroč?

Rudar in Triglav sta na prvoligaških zelenicah doslej odigrala 25 srečanj, s 17 zmagami pa so precej uspešnejši Velenjčani. Knapi so pred orli pokleknili zgolj štirikrat, nazadnje jeseni, ko so se Gorenjci veselili v Šaleški dolini. Aprilski dvoboj v Kranju je pripadel Rudarju, zmago z 0:2 pa je že v 43. minuti potrdil Dominik Radić. Mladi Hrvat je eden najbolj vročih napadalcev drugega dela sezone, saj je spomladi  dosegel devet od skupno desetih zadetkov. Enaindvajsetletnik se je med strelce vpisal tudi v spopadu z Aluminijem, potem ko je po golih Bijola in Novaka potrdil zmago gostov.

Ali ste vedeli?

Cilj velenjskih nogometašev je jasen. Knapi se želijo ob pomoči Olimpije prebiti v kvalifikacije UEFA Evropske lige, kar bi klubu zagotovilo tudi nekaj finančnega priliva. Pokalni prvak iz leta 1998 se je na mednarodni sceni nazadnje predstavil v sezoni 2014/15, ko pa so se varovanci tedanjega stratega Jerneja Javornika opekli z albanskim Laçijem. Zeleno-črni, ki letos proslavljajo 70. obletnico kluba, so se doslej na mednarodni sceni predstavili petkrat, trikrat pa so preskočili prvo oviro, medtem ko so se leta 1995 v skupinskem delu Pokala Intertoto merili s Tottenhamom, Kölnom, Luzernom in Österjem.

 

TRIGLAV KRANJ:

Prepoved nastopa: /

Še vedno čakamo tudi odgovor na vprašanje, kdo bo letošnjo izvedbo Prve lige Telekom Slovenije sklenil na repu ligaške razpredelnice. Pred zadnjim dejanjem sezone najslabše kaže Ankarančanom, ki za devetim Triglavom zaostajajo dve točki. Primorci bodo v nedeljo v Novi Gorici gostili Aluminij, v primeru zmage zasedbe Vlada Badžima pa bi morali za potrditev devetega mesta v Velenju slaviti tudi Kranjčani. Gorenjci so ob dveh remijih dvakrat pokleknil pred novincem v prvem razredu slovenskega nogometa in tako še ne morejo biti povsem mirni. Kranjska zmaga v Velenju bi torej dokončno razblinila vse dvome, bordo-beli pa bi si z devetim mestom zagotovili popravni izpit. Moštvo Siniše Brkića bi se v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije udarilo z drugouvrščeno ekipo 2. SNL, a morajo Kranjčani še pred tem ohraniti trenutni položaj. Lahko orli še drugič to sezono osvojijo Velenje?

Kdo je vroč?

Matej Poplatnik bo tudi v Šaleški dolini pomembno orožje kranjskega prvoligaša. Najboljši strelec orlov je konec jeseni, ko je Triglav v Velenju slavil z 1:2, že zatresel mrežo knapov, s skupno 16 goli pa ostaja v igri za strelsko krono. Po sredinem »hat-tricku« v Celju je krog pred koncem prvenstva v najboljšem položaju Luka Zahović, ki pa je zaradi četrtega rumenega kartona že odigral zadnjo tekmo. Napadalec Maribora je vrgel rokavico zasledovalcema, Marcosu Tavaresu in Mateju Poplatniku, sicer najboljšemu klubskemu strelcu v prvoligaški zgodovini Triglava.

Ali ste vedeli?

Kranjčani na krstni nastop v mednarodni konkurenci še čakajo, doslej najboljša uvrstitev v sedmih prvoligaških sezonah pa sega v tekmovalno leto 2010/11. Gorenjci so omenjeno sezono sklenili na sedmem mestu ligaške razpredelnice, Triglavu pa so v hrbet gledali Celjani, Lendavčani in Ajdovci. Omenjena sezona je bila najbogatejša tudi v točkovnem smislu, orli so zbrali 39 točk, letos pa so pri 25. Omenjeni izkupiček v letih 1999, 2002 in 2014 ni zadostoval za obstanek v prvoligaški konkurenci. V krstni prvoligaški sezoni 1998/99 so Kranjčani sicer zbrali kar 32 točk, kot predzadnja ekipa 12-članske druščine pa so se morali posloviti od prvoligaškega tekmovanja.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.05.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Z golom v zaključku triglav do dodatnih kvalifikacij
    Nogometaši velenjskega Rudarja so v 36., zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili s kranjskim Triglavom z 0:1 (0:0).

DELI NA