Analiza jeseni: Krško

Krčani so se po uspešnem krstnem prvoligaškem letu podali še v drugo sezono v konkurenci najboljših klubov države, a so dobre predstave v nadaljevanju minule sezone davek terjale tudi v obliki številnih odhodov. Vodstvo posavskega prvoligaša je moralo zavihati rokave in praktično na novo sestaviti zasedbo, ki bo prezimila na osmem mestu, a z vsega šestimi točkami zaostanka za četrto Gorico.

Kaj lahko bi Krško med poletjem ostalo tudi brez trenerja Tomaža Petroviča, a se je tvorec krške pravljice po premisleku odločil ostati na klopi domačega kluba. Krčani so po številnih odhodih v letošnje tekmovalno leto vstopili z dokaj okrnjeno zasedbo, ki pa je uvodoma ukradla točko Rudarju in Domžalam. Sledil je poraz v ljubljanskih Stožicah, v četrtem krogu pa so se lahko pristaši zelenih razveselili tudi prve zmage v sezoni. Na Gubcu so po golu Martina Kramariča padli Goričani. Prvi zmagi sezone je sledil visok poraz v Kidričevem, nato pa so v posavski prestolnici znova padli Celjani, ki so se s Krčani opekli tudi v pokalnem tekmovanju. Medtem ko Celjani v sedmih prvoligaških obračunih s Krškim še niso okusili slasti zmage, so imeli Posavci več težav z zadnjeuvrščenima ekipama lige. Tako so Petrovičevi varovanci v sedmem krogu remizirali z Radomljami, enega od dveh porazov na domači zelenici pa so zeleni doživeli v tekmi z Mariborom, ki pa je do treh točk prišel z golom v izdihljajih srečanja. Zaključne minute so bile na strani Filipa Dangubića in soigralca že v naslednji tekmi, ko je Rečan porazil Velenjčane. Najvišji poraz sezone je Krško doživelo v 11. krogu, ko so razpoloženi Domžalčani za hrbet Marka Zalokarja pospravili pet zadetkov, po porazu z Olimpijo pa so zeleni remizirali z Gorico in Aluminijem. Srečanje s Kidričani je sicer postreglo s pravim trilerjem, saj so Krčani z golom Nermina Haljete v sodniškem dodatku povedli z 2:1, a so se gostje po zaslugi Josipa Zebe v zadnjih sekundah razveselili pomembne točke. V 15. krogu je sledila najučinkovitejša predstava jeseni, na krilih Dangubića pa je padlo Celje. Točko si je Krško zagotovili tudi v tekmah z Radomljami in Koprom, po porazu v Ljudskem vrtu pa se je število remijev ustavilo pri številki deset, pred zimskim premorom je Krško remiziralo še z Rudarjem, Domžalami in tudi Olimpijo.

Mesto na lestvici 8.
Število točk 22
Število tekem 21
Doseženi zadetki 20
Prejeti zadetki 31
Napad lige 7.
Obramba lige 8.
Domača ekipa 7.
Gostujoča ekipa 8.
Lestvica prvih polčasov 8.
Lestvica drugih polčasov 8.
Povprečna gledanost na tekmo 1034
Najvišja zmaga 0:3 (Celje)
Najvišji poraz 5:0 (Domžale)
Najdaljša serija rezultatov 5 tekem neporaženosti, 6 tekem brez zmage, 3 remiji
Največ odigranih tekem Filip Dangubić in Marko Zalokar (21)
Največ odigranih minut Marko Zalokar (1890)
Najboljši strelec Filip Dangubić (6)
Najboljši asistent Filip Dangubić, Martin Kramarič in Damir Sadiković (3)
Največ kartonov Robert Pušaver (7)

MINUS JESENI:

Tudi v Krškem so po poletnih odhodih sestavili mlado igralsko zasedbo, v kateri je bilo tudi nekaj nogometašev, ki so prvič okusili igranje v prvoligaški konkurenci. Morda je bilo prav pomanjkanje izkušenj, morda pa tudi osredotočenosti, krivo, da so mladi varovanci trenerja Tomaža Petroviča v izdihljajih dvobojev nekajkrat ostali brez izdatnejšega števila točk. Prvič so Zalokar in soigralci brez zmage ostali v 88. minuti dvoboja z Radomljami, dva kroga zatem so si Mariborčani zmago priigrali z golom v uvodni minuti sodniškega dodatka. Gol v 95. minuti je Krškemu preprečil zmago v tekmi z Aluminijem, Radomljani pa so v 16. krogu do točke prišli v 88. minuti. Posavcem je v 19. krogu dobro kazalo tudi v Velenju, a so gostitelji v drugem polčasu izničili krško prednost in v 84. minuti dosegli tudi izenačujoči zadetek.

PLUS JESENI:

Čeprav so Krčani tudi na domačem igrišču v zaključnih minutah tekem nekajkrat ostali brez bogatejšega točkovnega izkupička, je Stadion Matije Gubca še vedno močno orožje Krškega. Ob bučni podpori zvestih navijačev je Petrovičeva ekipa na domači zelenici izgubila zgolj dvakrat, boljši sta bili zgolj prvouvrščeni ekipi prvenstva, ki pa sta se za komplet gostujočih točk morali pošteno potruditi, saj so Krčani obakrat izgubili z 2:1. Čeprav so imeli krški napadalci tudi letos nekaj težav z doseganjem zadetkov, se je posavska obramba na domačem terenu izkazala za posebej čvrsto. Marko Zalokar je v desetih domačih tekmah klonil zgolj osemkrat, z boljšo obrambo v tekmah pred svojimi gledalci pa se lahko pohvalijo zgolj Mariborčani. Handanović je moral po žogo v svojo mrežo vsega štirikrat.

PRESEŽEK JESENI:

Krška zasedba je kljub poletni kadrovski prenovi tudi v jesenskem delu sezone pripravila nekaj rezultatskih presenečenj. V Krškem so se zmage veselili zgolj Mariborčani in Ljubljančani, ki so po dveh slavjih zadnjo preizkušnjo pred zimskim premorom zaključili z remijem. Krčani so po golu Miljana Škrbića Stožice zapuščali s točko, kar dvakrat pa so v jesenskem delu prvenstva presenetili Celje. Grofje so se v uvodu sezone opekli že ob gostovanju v posavski prestolnici, kjer so klonili tudi v pokalnem tekmovanju, še posebej impresivna pa je bilo krško slavje v knežjem mestu. Varovanci trenerja Tomaža Petroviča so domači zasedbi zabili tri zadetke in po zaslugi razpoloženega Filipa Dangubića domov odnesli vse tri točke, edine jesenske na gostujočih tleh.

NOVINCI:

V Krškem so po uspešni krstni prvoligaški sezoni izgubili nekaj nosilcev igre, vodstvo kluba pa je nastalo luknjo nadomestilo predvsem z mladimi močmi. Najbolj je nase opozoril Filip Dangubić, ki se je slovenski javnosti predstavil že v dresu Krke. Na prvoligaška igrišča se je vrnil otrok Triglava, Klemen Šturm, prvič pa sta se na prvoligaških zelenicah dokazovala Marko Dušak in Ibrahim Mensah. Sredi sezone se je mlademu moštvu pridružil tudi Marko Krajcer, ki je dodal tudi bogate izkušenje, za pomembno pridobitev zvezne vrste pa se je izkazal tudi Damir Sadiković, ki je v statistiko vknjižil tri podaje. S tremi zadetki na treh zaporednih tekmah je nase opozoril tudi mladi Nermin Haljeta, v lanski sezoni prvi strelec mladinskega prvenstva. Roka Baskero so pri nabiranju obilnejše minutaže znova ustavile poškodbe, Mariborčani pa so na kaljenje poslali še Dejana Vokića in Ranka Moravca. Petrovič je v tekmah pred zimskim premorom priložnost ponudil tudi v klubu vzgojenim mladcem, saj so prvoligaški nogomet okusili Jan Gorenc, David Kovačič, Anže Kodelič in Ester Sokler.

ODKRITJE JESENI:

Martin Kramarič je kljub dejstvu, da bo v prihodnjem letu dopolnil 20 let, že uveljavljeno prvoligaško ime. Belokranjec je nase prvič opozoril že 2013/14, ko se je kot golobradi mladenič v dresu novomeške Krke že dokazoval na prvoligaških zelenicah. Z uspešnimi predstavami si je obetavni vezist skupaj z Matkom Obradovićem priigral selitev v Ljudski vrt, a v prvem moštvu Maribora za zdaj še ni dočakal resnejše priložnosti. Vijoličasti so ga v začetku letošnjega leta posodili Krškemu, pri katerem je v letošnji sezoni v začetni enajsterici zamenjal Dina Hotića, ki se je po polletnem dokazovanju na Gubcu vrnil v štajersko prestolnico. Kramarič je s štirimi zadetki in tremi podajami pristavil pomemben delež k jesenskim uspehom Krčanov, še posebej dobro pa se je nekdanji kadetski in mladinski reprezentant dopolnjeval s Filipom Dangubićem.

PRVI MOŽ JESENI:

Filip Dangubić na slovenskih zelenicah igra že drugo sezono. Po izpadu Krke se je otrok reškega kluba preselil v nekaj kilometrov oddaljeno Krško, kjer je hitro pokazal, da bi lahko v letošnji sezoni prevzel vlogo prve violine krškega napada. Čeprav Novomeščani mladega nogometaša niso veliko koristili na položaju napadalca, se je Rečan že ob debiju v krškem dresu dokazal kot igralec z natančnim udarcem, prav po njegovi zaslugi pa so se Posavci z gostovanja v Velenju vrnili s točko. Kasneje so po njegovem zadetku padli tudi Celjani in Velenjčani, v Novi Gorici so Krčani po golu hrvaškega napadalca iztržili točko, dvakrat pa je posojeni član Rijeke zatresel tudi mrežo Celja. Dangubić se je na zimski odmor odpravil s šestimi zadetki, strelskemu izkupičku je dodal še tri podaje, trikrat pa je v polno meril tudi v Pokalu Slovenije.

POGLED V POMLAD:

Krčani se v nadaljevanje prvenstva podajajo s štirimi točkami pred devetim Aluminijem, Radomlje pa za lanskoletnim novincem v prvoligaški druščini zaostajajo 13 točk. Zeleni so lansko sezono sklenili na šestem mestu, le-to pa ni kaj veliko oddaljeno niti po zaključku jesenskega dela aktualne sezone. Posavci bi se lahko z nekaj sreče prebili tudi do četrtega mesta, ki bi ob ugodnem razpletu pokalnega tekmovanja prineslo uvrstitev v kvalifikacije UEFA Evropske lige. Goričani, ki so v zadnji jesenski preizkušnji skočili pred Celje, Krškemu bežijo za vsega šest točk. Dangubić in soigralci so tudi jeseni že nekajkrat presenetili višjepostavljene nasprotnike, a bodo morali biti za vključitev v boj za mesta v zgornji polovici lestvice uspešnejši tudi na gostujočih igriščih. Če so Krčani doma klonili zgolj dvakrat, so se z gostovanj petkrat vrnili poraženi, ob vsega eni gostujoči zmagi pa so zbrali osem gostujočih točk.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.11.2022 | 2. SNL
    Grosupeljčani dobili zaostalo tekmo s Krčani
    V Krškem je bila odigrana še zadnja tekma v jesenskem delu 2. SNL, Krčani so se v zaostalem dvoboju 17. kroga pomerili z Grosupeljčani, ki so se s tesno zmago znebili zadnjega mesta.
  • 26.10.2022 | 2. SNL
    Krčani po preobratu premagali Dobljane
    Nogometaši Krškega in Doba so na zelenici Stadiona Matija Gubec odigrali zaostalo tekmo devetega kroga 2. SNL. Čeprav so gostje ob polčasu vodili z dvema goloma prednosti, so točke po preobratu v nadaljevanju tekme ostale v Posavju.
  • 19.11.2019 | 2. SNL
    Fužinar dobil zaostalo tekmo v Krškem
    Na krškem Gubcu je bila odigrana v soboto odpovedana tekma 18. kroga 2. SNL. V Posavju so se veselili nogometaši ravenškega Fužinarja, ki so z zmago pobegnili tokratnim gostiteljem.
  • 04.09.2019 | 2. SNL
    V Ajdovščini dvoboj nekdanjih prvoligašev
    Prvoligaši ta teden nimajo tekmovalnih obveznosti, v 2. SNL pa bodo v soboto in nedeljo odigrali tekme sedmega kroga. Najzanimivejši spopad vikenda bo odigran v Ajdovščini, v prestolnici burje se bosta udarila Gorica in Krško, dvoboj lanskoletnih prvoligašev boste lahko spremljali tudi na Sportklubu.
  • 25.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Krčani za konec z zmago
    Nogometaši Krškega so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico s 3:2 (1:1).
  • 24.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Krško - Gorica
    Večina bitk je že odločenih, tudi tista za obstanek. Na Gubcu bodo pomahali v slovo Prvi ligi Telekom Slovenije, zadnji nasprotnik Krškega bo Gorica, ki jo čaka igranje v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev PLTS.
  • 22.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor ob dvigu pokala z zmago
    Nogometaši Maribora so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Krško z 2:0 (1:0).
  • 21.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Maribor - Krško
    Nogometaši Maribora bodo v sredo odigrali zadnjo tekmo v domačem Ljudskem vrtu. V štajerski prestolnici gostuje zadnje Krško, ki se poslavlja od PLTS, vijoličasti pa bodo po tekmi dvignili pokal.
  • 19.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Aluminij osvojil Krško
    Nogometaši Krškega so v tekmi 33. kroga Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Aluminiju z 1:3 (0:2)
  • 17.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Krško - Aluminij
    Zaključno dejanje 34. kroga bo odigrano na Gubcu. Krško teoretično še ni med drugoligaši, a praktično ni več dvoma, da se Posavci poslavljajo od PLTS. Kakšen bo razplet dvoboja z Aluminijem?

DELI NA