Pogled v pomlad: Rudar Velenje

Skupino štirih klubov, ki jih v osrčju ligaške razpredelnice ločijo vsega tri točke, zaključujejo Velenjčani. Žilavi knapi bodo v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije krenili s sedmega mesta, a z jasno usmerjenim pogledom proti četrtemu mestu, ki ga po jesenskem delu tekmovanja zasedajo Novogoričani.

Tako kot v Radomljah in Kidričevem, so tudi velenjski nogometaši pred pričetkom priprav na pomladanski del sezone dobili novega trenerja. Po Slobodanu Krčmareviću, ki je kmalu po pričetku poletnih treningov zamenjal Milovana Rajevca, in Branku Čaviću, ki je kot dotedanji pomočnik vskočil za zadnji dve jesenski preizkušnji, je vodstvo kluba v Šaleško dolino zvabilo Vanjo Radinovića. 44-letni strokovnjak ima za sabo že dve desetletji trenerskih izkušenj, ki jih je pilil tako v vlogi samostojnega stratega kot tudi pomočnika trenerja, vlogo katerega je med drugim opravljal v beograjskem Partizanu, kasneje pa je se je kot prvi trener članskega moštva preizkusil pri romunskem Ceahlaulu in grškem Zakintosu.

Radinović je od svojih predhodnikov nasledil igralsko zasedbo, ki je praktično identična jesenski. Z uigranim kadrom pa bo skušal srbski strokovnjak v nadaljevanju Prve lige Telekom Slovenije nadgraditi doseženo v jesenskem delu prvenstva, ki so ga Velenjčani sklenili na sedmem mestu lestvice. Za še nekoliko ugodnejše izhodišče pred nogometno pomladjo je Rudarju zmanjkalo točkovne bere na domačem igrišču. Velenjčani so na svoji zelenici slavili zgolj dvakrat in v točkovno malho dodali 12 točk, s čimer so bili uspešnejši zgolj od Radomelj. Bolje je šlo knapom na tujih tleh, saj so zeleno-črni s 13 osvojenimi točkami četrta najuspešnejša gostujoča ekipa v prvenstvu.

Da bo izplen v tekmah proti Domžalam, Olimpiji in Gorici pomemben za nadaljnje obveznosti, se zaveda tudi novi velenjski strateg, ki pa poudarja, da v boju za mesta v zgornji polovici vse ne bo odvisno zgolj od Rudarja: »Moj osebni cilj je, da bomo čim boljši. Ne poznam trenerja, ki rad izgublja. Morda ne bi dobili realne slike, če bi gledali zgolj na svoje želje. V nadaljevanju sezone je veliko odvisno tudi od konkurence, ki je za razliko od nas posegla po spremembah in okrepila igralski kader. Po koncu prestopnega roka lahko povem, da so nasprotniki v boljši igralski strukturi kot jeseni. Zimske priprave so namenjene tudi stabilizaciji ekipe, zato pričakujem še težjo borbo kot jeseni. Moj trenerski stil ni takšen, da bi se bal, zato bomo v vsako tekmo krenili s ciljem, da izvlečemo največ kar se tiče rezultata, igre in učinka na igrišču. Imamo realne možnosti, da se uvrstimo bolje kot sedaj, kot pa sem že dejal, bo veliko odvisno tudi od konkurence. Želel bi si, da bomo bližje mestom, ki vodijo v evropska tekmovanja, kar je ambicija in cilj vsakega trenerja. Upam, da se bomo približali tem mestom, a imamo v primerjavi s konkurenti nekoliko ožji kader, kar bi se znalo poznati v primeru kartonov in poškodb, bi pa s tem izpolnili osebne in klubske cilje.«

 

Pripravljalne tekme

Velenjčani so pred sobotno generalko v Ljudskem vrtu odigrali sedem pripravljalnih preizkušenj. Kar štiri srečanja je Rudar v razmaku osmih dni odigral v času priprav v hrvaški Istri, kjer so Velenjčani sodelovali tudi na turnirju v Medulinu. V uvodnem delu priprav, ko je bila pozornost namenjena fizični priprave, so imeli knapi ob težkih nogah precej težav z doseganjem zadetkov, saj so mrežo nasprotnika prvič zatresli v tretji preizkušnji. Po porazih z avstrijskim prvoligašem St. Pöltnom in zaprešićkim Interjem, ki pri južnih sosedih prav tako nastopa v najmočnejši konkurenci, so varovanci trenerja Radinovića remizirali s Slaven Belupom. Mrežo Koprivničanov je zatresel poletni novinec Davor Bokalič. V tekmi za končno razvrsitev so knapi vknjižili še tretji poraz, tokrat v dvoboju s še enim hrvaškim prvoligašem. Zadetek Matea Mužeka v obračunu z zadnjo ekipo hrvaške lige ni bil dovolj za kaj več kot tesen poraz.

Velenjski napadalci so merilne naprave naravnali po vrnitvi v domovino, ko so v Šaleški dolini gostovali Brežičani. Mrežo posavskega drugoligaša je kot prvi načel Mitja Lotrič, ki je bil januarja del slovenske reprezentance B. Po golu Prekmurca je na sceno stopil Bojan Vručina, ki je po zadetku podal še za gol Dominika Glavina, zmago gostiteljev pa je v drugem polčasu z dvema zadetkoma potrdil še John Mary. Kamerunec je bil po vmesnem porazu pri avstrijskem drugoligašu Kapfenbergu razigran tudi na koprski Bonifiki. Prvoligaški pripravljalni obračun je postregel s kar šestimi zadetki, Rudar je po zaslugi Mitje Lotriča in Darka Zeca že vodil z 2:0, a so se Primorci po dvojčku Belime prebili do izenačenja, a je Mary z dvema natančnima udarcema poskrbel, da je zmaga z zasedbo Rudarja odpotovala v Šaleško dolino.

»Menim, da smo priprave zaključili uspešno. Bilo je naporno, izpolnili smo vse, kar smo načrtovali. Deset dni smo trenirali tudi v Medulinu, kjer nam je dobro služilo tudi vreme in lahko smo izpolnili načrtovano. Ekipa je v tekmovalnem ritmu in z nestrpnostjo pričakujemo nadaljevanje prvenstva. Jutri nas čaka še druga preizkušnja, ki je na nivoju slovenskega prvenstva. Pričakujem, da bomo iz dneva v dan vse boljši,« se je proti jutrišnji generalki v Ljudski vrtu ozrl Radinović, ki je lahko zadovoljen tudi z dvigom forme svojih varovancev. Ekipa je imela v uvodnem delu priprav nekaj težav tudi z doseganjem zadetkov, kar pa je bila predvsem posledica ostrega ritma treningov in zgoščenega sporeda preizkušenj: »Priprave so potekale v specifičnem ritmu, saj smo že v zgodnji fazi priprav igrali v turnirskem ritmu, ki je bil morda močnejši kot nam je odgovarjalo v tistem obdobju, ko je bila v ospredju fizična priprava in vadba mehanizmov igre. Kakovost igre ni bila v prvem planu, kar se je videlo tudi v rezultatih. Zavedali smo se, da bodo nogometaši v zahtevnem ritmu treningov težko igrali pripravljalna srečanja, razumljivo je bilo, da se bodo v igri pojavljale napake in realizacija ne bo na najvišji ravni. Ne le napadalci, celotna ekipa je, po tem ko je pridobila nekaj svežine, zaigrala bolje.«

 

Zimski prestopi

Kot že zapisano, velenjska ekipa v zimskem prestopnem roku ni doživela pomembnejših sprememb. Po letu in pol se je od Rudarja še drugič poslovil Mate Eterović, ki je v Velenju igral kot posojeni nogometaš Domžal, s katerimi je imel sklenjeno pogodbo do konca preteklega leta. Od jesenskih soigralcev se je poslovil tudi Borivoje Ristić, ki si je prostor med velenjskima vratnicama delil z Matejem Radanom. Slednji bo spomladi znova prva izbira v golu Rudarja, Mariborčan pa je pol leta pred iztekom pogodbe sodelovanje podaljšal še za eno leto.

Vodstvo velenjskega prvoligaša med zimskim prestopnim rokom v slačilnico ni dodalo novih obrazov, so pa zato v moštvu vsaj za zdaj zadržali Johna Maryja in Dominika Glavino, ki je z Luko Zahovićem tudi najučinkovitejši strelec Prve lige Telekom Slovenije. Mlajši od bratov Glavina – Denis je bil v minuli sezoni član Zavrča – je jeseni dosegel deset zadetkov, Mary pa je bil uspešen osemkrat. Hrvaško-kamerunski dvojec se je tako podpisal pod kar dve tretjini vseh doseženih zadetkov Rudarja. Nekaj težav trenerju Radinoviću povzročajo tudi poškodbe, saj Damjan Trifković, Leon Črnčič in Anže Pišek zimskih priprav niso opravili v celoti.

Čeprav so John Mary, Dominik Glavini in drugi, ki so jeseni s svojimi predstavami opozorili nase, še vedno del velenjskega moštva, Radinović pazljivo izbira besede, ko se dotakne prestopnih dejavnosti. V državah kot so Rusija in Kitajska prestopni rok še ni zaključen, zato velenjski strateg še ni povsem prepričan, če bo lahko v nadaljevanju prvenstva računal na vse trenutne adute: »Ne morem še biti povsem prepričan, da se ekipa ne bo spremenila. Za naše nogometaše je zainteresiranih nekaj klubov z držav, v katerih prestopni rok še ni zaključen. Lahko se zgodi, da bomo v primeru odhoda katerega od nosilcev igre pristali v neugodnem položaju, saj se je prestopni rok v Sloveniji že zaključil. Sam upam, da se ekipa ne bo spremenila, ne glede na moje želje pa se moramo prilagoditi dejstvu, da bo v primeru ugodne ponudbe prišlo do kakšnega odhoda. V skrajnem primeru pa bomo potem prilagodili cilje v nadaljevanju sezone.«

Velenjske nogometaše že uvodoma čakajo tri preizkušnje proti nasprotnikom z vrha lestvice. Ob jezero prihajajo Domžalčani in Novogoričani, vmes pa bodo knapi gostovali pri Olimpiji, ki so ji jeseni že ukradli štiri točke, med drugim pa so slavili tudi v Stožicah. Želje in cilji knapov so jasni, tudi Velenjčani merijo na četrto mesto, a niso edini. Bodo v boju za morda zadnjo evropsko vozovnico najuspešnejši velenjski nogometaši?

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.09.2021 | 2. SNL
    Rudar po četrto zaporedno zmago
    Drugoligaški ples se nadaljuje s tekmami sedmega kroga. Vodilni Triglav ga bo, potem ko je v Lendavi prvič to sezono ostal brez zmage, odprl s tekmo proti Dobu, ki si jo boste lahko ogledali na Sportklubu. Pred kamero NZS bosta točke lovili ekipi Rudarja in Drave.
  • 29.08.2021 | 2. SNL
    Rudar premagal Nafto, Triglav podaljšal serijo
    Rudar je bil na krilih Briana Saramage boljši od Nafte, Triglav pa je niz brez oddane točke podaljšal tudi v spopadu z Dekančani. Četrtič zapored je slavila tudi Gorica, tokrat je ugnala Ilirijo, prvič pa so se veselili Krčani.
  • 31.03.2021 | 2. SNL
    Rudar do nove zmage
    Velenjčani so v zaostalem obračunu z ajdovskim Primorjem podaljšali uspešno serijo in tekmo pred koncem rednega dela prvenstva potrdili uvrstitev v skupino za prvaka. V mreži Ajdovcev sta končali dve žogi.
  • 31.03.2021 | 2. SNL
    Velenjčani gostijo Ajdovce
    Sneg pred enajstimi dnevi ni dovolil, da bi Velenjčani in Ajdovci odigrali dvoboj 13. krog 2. SNL. Današnja vremenska napoved je precej ugodnejša za nogometno igro, koliko zadetkov bo padlo v Šaleški dolini?
  • 24.03.2021 | 2. SNL
    Rudar slavil v Lendavi
    Nogometaši Rudarja so v Lendavi dobili zaostalo srečanje 12. kroga 2. SNL. Velenjčani so Nafto porazili z dvema zadetkoma v izdihljajih obeh polčasov in tako v nadaljevanje sezone zakorakali z zmago.
  • 23.03.2021 | 2. SNL
    Nafta in Rudar v zaostalem obračunu
    Drugoligaši so konec tedna zakorakali v nadaljevanje sezone, ki je bila prekinjena lani oktobra. Sneg je zagodel Velenjčanom, ki se bodo s Primorjem udarili konec marca, že jutri pa bodo gostovali v Lendavi. Nafta in Rudar bosta pred kamerami Sportkluba odigrala zaostalo srečanje 12. kroga 2. SNL.
  • 24.09.2020 | 2. SNL
    V Velenju dvoboj lanskoletnih prvoligašev
    Deveti krog 2. SNL bo postregel tudi z obračunom klubov, ki sta še spomladi igrala v prvoligaški druščini. Dvoboj Rudarja in Triglava si bo moč ogledati tudi na Sportklubu. Vodilne Radomlje gostijo Brda, tretji Dob se bo meril s četrto Nafto, Krka pa pričakuje Krško.
  • 21.08.2020 | 2. SNL
    Sosedski derbi v Šmartnem, na Ravnah za prvo mesto
    Vrhunec tretjega kroga 2. SNL predstavlja nedeljski sosedski derbi Šmartnega in Rudarja, ki si ga boste lahko ogledali na Sportklubu. Na spletni strani NZS boste lahko v soboto spremljali obračun Beltincev in Drave. Ravne gostijo derbi vrha lestvice med Fužinarjem in Nafto.
  • 13.08.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Koper
    Tudi v Kopru nadaljujejo z oblikovanjem moštva, ki bo v sezoni 2020/21 zaigralo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na Bonifiko se je kot naslednji preselil Adam Vošnjak, ki smo ga v minulih mesecih spoznali v dresu Rudarja.
  • 28.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Celje
    Mićo Kuzmanović, ki v minuli sezoni z Rudarjem ni obstal v Prvi ligi Telekom Slovenije, bo tudi v prihodnje igral na prvoligaških zelenicah. Bosansko-hercegovski napadalec se je iz Velenja preselil v Celje.

DELI NA