Pogled v pomlad: Gorica

V nadaljevanju Prve lige Telekom Slovenije se obeta oster boj za četrto mesto, ki bi lahko ob ugodnem razpletu Pokala Slovenije vodilo v evropska tekmovanja in kvalifikacije UEFA Evropske lige. Med četverico kandidatov se v nadaljevanje sezone z najboljšim izhodiščem podajajo Goričani, ki so tudi med zimskim tekmovalnim premorom ostali zvesti začrtani klubski politiki.

Mlada in dokazovanja željna zasedba Mirana Srebrniča se bo v pomladanske boje podala brez pomoči Sandija Arčona in Andreja Kotnika, ki sta si z dobrimi predstavami priigrala prestop na tuje. Dvojec je skupaj s soigralci zdaj že bivšemu klubu pomagal do 28 točk, ene več kot so jih v jesenskem delu prvenstva zbrali Celjani in Koprčani, ki ekipi s severa Primorske dihajo tik za ovratnik. Prav Koper in Celje se bosta udarila za prve spomladanske točke udarila že v nedeljo, ko bodo Goričani gostovali pri Krškem. Ob ugodnem razpletu bi lahko sinje-modri povečali naskok pred konkurenco, v primeru neuspeha pa bi lahko že uvodni spomladanski krogi ponudili nove rošade na ligaški razpredelnici.

Sinje-modri si želijo podobnega vstopa v sezono kot poleti, ko so v prvih sedmih krogih slavili kar petkrat ter na domači zelenici vzeli tudi mero Mariboru in Domžalami. Prav po sedmem krogu so Goričani zasedli tudi vrh prvoligaške razpredelnice, na katerem so preživeli tudi septembrski reprezentančni premor, ki je nastopil ob nepravem času, saj so varovanci trenerja Srebrniča zatem zabeležili nekaj slabših izidov, do zaključka jesenskega dela prvenstva pa so nato vknjižili še dve zmagi. Posledično so goriški nogometaši v pripravah na nadaljevanje sezone veliko pozornosti namenili tudi izboljšanju realizacije, ki je po besedah trenerja Mirana Srebrniča jeseni Gorico stala nekaj točk. Goriški nogometaši so bogatejšo točkovno bero pogrešali predvsem na gostovanjih, sedem doseženih zadetkov na desetih gostujočih tekmah je prineslo devet točk.

Čeprav se Gorica v nadaljevanje sezone podaja brez dveh pomembnih adutov, Miran Srebrnič s svojimi varovanci ne odstopa od boja za četrto mesto. Srebrnič, ki je že dolga leta zvest sinje-modrim, pa kot enega od adutov vidi tudi v dejstvu, da nad Goričani ne visi toliko pritiska kot nad preostalo trojico kandidatov, ki pogledujejo proti četrtemu mestu: »Biti moramo ambiciozni. Morda smo v dobrem položaju tudi zaradi tega, ker čutimo najmanj pritiska glede boja za četrto mesto. Vložek v Celju, Kopru in Velenju je večji, zato morajo biti četrti. Tudi sami se nismo odrekli boju za četrto mesto, želimo biti četrti. Verjamemo v svojo kakovost, tudi če v finančni plati delamo v skromnejših pogojih. Medtem ko si druge ekipe privoščijo enomesečne priprave, moramo mi to nadomestiti na drugih področjih. Verjamem, da nam lahko uspe. Verjamem v svoje fante in dali bomo vse od sebe, da pridemo do četrtega mesta. Se bomo pa držali vodila, da gremo s tekme v tekmo. Pred nami je še veliko tekem, na lestvico se ne oziramo, ampak se moramo dobro pripraviti na vsako tekmo in vselej iti na zmago.«

 

Pripravljalne tekme

Goričani se za razliko od ligaške konkurence niso odpravili na skupne priprave v tujino, četa trenerja Mirana Srebrniča je ves trenažni proces opravila na severu Primorske. Tudi Nova Gorica se kljub nekoliko ugodnejši klimi ni uspela izogniti nižjim temperaturam, zato je bila četi trenerja Srebrniča v veliko pomoč tudi prenovljeno igrišče z umetno travnato površino. Na njem je goriška ekipa odigrala tudi nekaj pripravljalnih srečanj, tudi uvodno proti ljubljanskemu Bravu, , ko sta ob Dejanu Žigonu zadela tudi nogometaša, ki ju danes ni več v goriškem moštvu, Andrej Kotnik in Sandi Arčon. Po porazu z beograjskim Partizanom so sinje-modri premagali Ankarančane, znova je v polno meril Žigon, že pred njim pa sta se veselila Leon Marinič in Donatus Edafe, ki je zadel dvakrat.

Zgolj dan po zmagi kombinirane zasedbe nad ljubljansko Ilirijo, mrežo katere sta zatresla Mark Gulič in Rok Grudina, so Goričani gostovali pri videmskem Udineseju in ga presenetili z zadetkom Leona Mariniča. V zgoščenem ritmu priprav je sledila zmaga nad Celjem, za rezultatski preobrat sta ob celjskem avtogolu poskrbela še Amarachi Osuji in Matija Boben. Naslednje tri preizkušnje so ponudile ravno tako tri različne razplete. Edafe je obračun s kranjsko Zarico odločil v korist Gorice, dvoboj s sosednjimi Brici ni ponudil zadetkov, obračun s Slaven Belupo pa je pripadel hrvaškemu prvoligašu. Ob odpovedi srečanja z Adrio se je goriška četa pomerila v medsebojni tekmi, kot generalka pred nadaljevanjem prvenstva pa je Srebrničevi četi služil obračun s Terekom. Obračun je postregel še z enim odmevnim skalpom, saj je Gorica z golom Marka Guliča po Videmčanih ugnala tudi četrto ekipo ruskega prvenstva.

»Gorica je edini klub, ki ni šel na priprave, ves trenažni proces smo opravili doma. Opravili smo vse, kar smo si zastavili, čeprav so nas ovirale viroze, tekom priprav pa so se z boleznijo soočali skorajda vsi nogometaši. Na tekmi s Terekom bom pogrešal obolela Sorčana in Kolenca, zato upam, da bosta čez teden že okrevala in bosta nared za nedeljsko tekmo v Krškem, ki bo najbolj pomembna,« se je v preteklost in bližnjo prihodnost ozrl Srebrnič, ki je ob tem dodal, da je moštvo skozi trenažni proces izboljšalo igro v fazi branjenja, več težav pa povzroča zaključevanje napadov: »V prvem delu sezone smo igrali zelo dober in všečen nogomet, bili smo med boljšimi v ligi tudi glede posesti žoge. Nekaj težav smo imeli z realizacijo, ki jo moramo popraviti, saj jeseni dobre igre nekajkrat nismo uspeli kronati z zadetki, ki v končni fazi prinašajo točke. Fazo branjenja smo izboljšali, je pa tako, da so v ekipi z mladimi fanti prisotna nihanja. Tako je pričakovano, da je predstava enkrat dobro, drugič morda nekoliko slabša. Ko igralci še dozorevajo, je to potrebno vzeti v zakup.«

 

Zimski prestopi

Gorica spada med klube, ki v zimskem prestopnem roku niso doživeli velikega števila kadrovskih sprememb. Ob Italijanu Gianluci Franciosiju, ki jeseni ni dočakal veliko priložnosti in se bo v drugi polovici sezone dokazoval v briškem dresu, sta se od sinje-modrih poslovila še nekoliko pomembnejša aduta. Sandi Arčon, ki je bil v uvodnem delu sezone nekaj krogov tudi najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, se je za sodelovanje dogovoril s 14-kratnim poljskim prvakom Gornikom Zabrze, ki v drugi ligi išče pot do vrnitve med najboljše klube v državi. V izdihljajih januarskega prestopnega roka pa je sredino zamenjal tudi Andrej Kotnik. Primorski vezist je zgolj dobro leto po tem, ko je igral še na tretjeligaških zelenicah, Gorico zamenjal za italijanskega prvolgiaša Crotone, mrežo katerega že nekaj časa brani še en nekdanji Goričan, Alex Cordaz.

Vodstvo goriškega prvoligaša je pred nadaljevanjem sezone registriralo trojico novih obrazov. Donatus Edafe, Mark Gulič in Andrija Filipović konkurirajo za mesta v konici napada, ob tem pa velja omeniti, da se je s polletnega kaljenja pri drugoligašu z Vipolž v novogoriški Športni park vrnil tudi Leon Marinič. »Zadovoljni smo z opravljenim v prestopnem roku, saj smo nujno potrebovali finančno injekcijo. Dejstvo je, da v iskanju novih rešitev ne moremo plačevati odškodnin, ampak vzamemo talente, ki jih je potrebno izbrusiti. Držimo se zastavljenih okvirjev. Do sedaj smo bili pri tem uspešni in ne dvomim, da ne bo tako tudi vnaprej. Novinci kažejo kakovost in talent, so izredno motivirani, da se pokažejo v ligi, ki ni lahka, vse tekme so izjemno težko. Mislim, da lahko sestavimo moštvo, ki bo dobro igrala proti vsem nasprotnikom,« o prestopnih dejavnostih in vplivu le-teh na ambicije v nadaljevanju sezone pravi Srebrnič.

Nekdanji branilec sinje-modrih je v preteklosti priložnost namenil že zajetnemu številu mladih upov, podobnega recepta pa se bo Srebrnič držal tudi v prihodnje: »Ne zanima me, iz katere lige je igralec prestopil v Gorico. Največje merilo je tisto, kar nogometaši prikažejo na igrišču. Moram pohvaliti homogenost celotnega moštva, ki deluje kot družina. Vsi so željni igranja, pohvale si zaslužijo tudi tisti, ki dobijo manj priložnosti, saj je moštvo odvisno od vseh, tudi tistih z nekoliko manjšo minutažo. Nekateri morajo malce potrpeti, vendar pri vseh vidim željo, da hočejo in želijo igrati. Prej ali slej bodo vsi dočakali priložnost za igro. Tudi igralci, ki v Gorico prestopijo iz nižje lige, imajo kakovost in hitro napredujejo, zato jih ni težava poslati v ogenj. Potrebno je zgolj ponuditi priložnost.«

Goričane, ki se v nadaljevanje sezone podajajo s skalpoma italijanskega in ruskega prvoligaša, Udineseja in Tereka, že uvodoma čaka nekaj zahtevnih preizkušenj. Po vselej neugodnem gostovanjem v Krškem bodo na sever Primorske pripotovali Mariborčani in Domžalčani, vmes bodo Rifet Kapić in soigralci gostovali v Velenju, po premoru pa Srebrničevo četo v zgolj nekaj dneh čakata še obračuna z Olimpijo in Koprom.

 

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Rogaška do zelo pomembnih točk pri Domžalah
    Nogometaši Rogaške so v 30. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale z 1:0 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Rogaška
    Domžale spet kažejo znake življenja, uspeh proti Bravu pa bodo skušale nadgraditi v sredo, ko gostijo razočarano Rogaško.
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani do pomembne zmage pri Bravu
    Nogometaši Domžal so v 29. krogu Prve lige Telemach v Ljubljani premagali Bravo Kostel s 3:1 (0:0).
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Domžale
    Devetindvajseti krog Prve lige Telemach bodo z nedeljsko tekmo zaključili nogometaši Brava in Domžal. Kakšen bo domžalski odziv po slovesu Dušana Kosića?

DELI NA