Pred tekmo: Krško - Gorica

Prva liga Telekom Slovenije, 22. krog

26. februar 2017, ob 15.00: KRŠKO - GORICA

Stadion: Stadion Matije Gubca,  kapaciteta 1.470 sedežev (povprečen obisk: 960 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 7 evrov
- ženske, dijaki, študentje in upokojenci: 5 evrov
- otroci do 14. leta: brezplačno

 

KRŠKO:

Prepoved nastopa: Robert Pušaver

Posavci se v nadaljevanje sezone podajajo s pomlajeno igralsko zasedbo. Od Krškega so se poslovili tudi nekateri nogometaši, ki so v sezoni 2014/15 odigrali pomembno vlogo pri zgodovinskem preboju med prvoligaše. Otrok kluba in dolgoletni kapetan Miha Drnovšek se je skupaj s Timom Čehom in Žigo Jurečičem preselil v Krko, bližnjim Brežicam, ki prav tako tekmujejo v drugem razredu slovenskega nogometa, pa sta se pridružila David Bučar in Jure Špiler. Ranko Moravac in Dejan Vokić sta se vrnila v Maribor, za povratek v Olimpijo pa se je odločil Rok Baskera. Krčani bodo spomladi še več prostora namenili talentom svoje šole, ki je jeseni članskemu moštvu že ponudila nekaj adutov, Davida Kovačiča, Esterja Soklerja, Jana Gorenca in Anžeta Kodeliča. Ob Urošu Jovanoviću, ki je pod taktirko Tomaža Petroviča treniral že jeseni, so moštvu dodali še četverico novincev, ki jih čaka uveljavljanje na prvoligaškem zemljevidu. Nekaj pomembnih izkušenj si je v dresu Hajduka že nabral 21-letni Tonći Mujan, dve leti mlajši Roko Nakić pa se je kalil v reškem mladinskem pogonu. Po uspešni jeseni v Brežicah se je Krškemu pridružil Nikola Gatarić, zadnjega novinca pa predstavlja Svetlan Kosić.

Marko Krajcer, kapetan in branilec Krškega: »Vsi vemo, da bo začetek spomladanskega dela prvenstva zelo pomemben. Dober rezultat te lahko ponese pozitivno v nadaljevanje sezone in to je zelo pomembno za tako mlado ekipo, kot je naša. Zavedamo se, da smo dobri pripravljeni, sedaj pa bo treninge treba prenesti še na igrišče. Iti moramo tekmo po tekmo ter na vsaki od njih prikazati borbenost in željo po uspehu. Vsi v slačilnici dihamo za enega in eden za vse. S to miselnostjo in žarom, mislim, da rezultati ne bodo izostali. Se pa zavedamo, da nas dobri rezultati lahko hitro priključijo zgornjemu delu lestvice in k temu tudi stremimo za mirnejši zaključek prvenstva.«

Kdo je vroč?

Krčani so z izjemo Žige Jurečiča in Tima Čeha pod svojim okriljem zadržali vse nogometaše, ki so jeseni nosili največje breme pri lovu na vknjiženih 22 točk. Tudi v drugem delu Prve lige Telekom Slovenije bo eno najpomembnejših orožij čete trenerja Tomaža Petroviča predstavljal Filip Dangubić. Posojeni nogometaš Rijeke je bil jeseni s šestimi zadetki najboljši strelec Posavcev, še tri zadetke je dodal tudi v pokalnem tekmovanju. Rečan, sicer sin zdravnika v reškem prvoligašu, je bil strelsko razpoložen tudi v pripravljalnem obdobju, saj je zadel že na uvodni tekmi z Zagrebom, uspešen pa je bil tudi v obračunu z Olimpijo, ki se je, po tem ko so Krčani sprva povedla z 2:0, nato pa zaostajali za dva zadetka, razpletel brez zmagovalca, a ponudil kar osem zadetkov.Še dva gola je 21-letnik prispeval v tekmi z mlado ekipo Ferencvaroša.

Ali ste vedeli?

Za Krško je v jesenskem delu prvenstva zaigralo kar 29 različnih nogometašev, kot že zapisano, pa je Tomaž Petrovič priložnost za krstne minute v Prvi ligi Telekom Slovenije ponudil tudi nekaterim mladim upom posavskega nogometa. Morda bodo David Kovačič, Ester Sokler, Jan Gorenc in Anže Kodelič že čez nekaj let v podobni vlogi kot še en otrok krškega kluba. Marko Zalokar je v članskem moštvu Krškega debitiral v sezoni 2010/11, pomembnejšo vlogo v krškem golu pa je dobil v sezoni 2012/13. V slogu zadnje drugoligaške sezone, ko v lovu na vrh lestvice ni izpustil niti enega srečanja, je 26-letni vratar edini nogometaš Krškega, ki je v prvoligaški konkurenci zaigral na vseh 57 tekmah.  Na drugem mestu prvoligaške klubske lestvice zdaj že bivša Krčana, Tima Čeha in Žigo Jurečiča, ki jima v 35 nastopi sledi izkušeni Dejan Urbanč. V trenutni zasedbi zelenih sta se med deseterico že prebila tudi Damjan Vuklišević in Robert Pušaver.

 

GORICA:

Prepoved nastopa: /

Podobno kot Krško, tudi sinje-modra zasedba v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije vstopa v nekoliko mlajši podobi. Miran Srebrnič je pred nadaljevanjem sezone ostal brez Sandija Arčona, saj se je v uvodu sezone prvi strelec prvenstva pridružil Gorniku Zabrze, rekorderju po številu naslovov poljskega prvaka. Tik pred koncem zimskega prestopnega roka je delodajalca zamenjal tudi Andrej Kotnik, saj se je mladi vezist po vsega letu prvoligaškega nogometa preselil k italijanskemu prvoligašu Crotoneju. Vodstvo novogoriškega prvoligaša je med premorom precej naporov vložilo predvsem v iskanje novih moči v konici napada. Srebrnič bo lahko izbiral med kar trojico novih napadalcev, ob Marku Guliču, ki se je jeseni kalil v mirenski Adrii, novi pridobitvi Primorcev predstavljata tudi 23-letni Nigerijec Donatus Edafe in štiri leta mlajši Andrija Filipović, ki se lahko pohvali, da je bil član mladinskih selekcij Juventusa. S polletnega nabiranja izkušenj v Brdih se je vrnil tudi Leon Marinič. V dresu briškega drugoligaša je dosegel štiri zadetke, s tremi od njih je priigral ravno toliko zmag.

Alen Jogan, kapetan in branilec Gorice: »Zadnja pripravljalna zmaga nam je zagotovo dala samozavest in v začetek spomladanskega dela prvenstva lahko gremo optimistično. Mislim, da smo na prvo tekmo dobro pripravljeni. Priprave so potekale po programu, tudi rezultatsko smo bili uspešni, sedaj pa to ni merilo. Sedaj gre zares in v nedeljo bo potrebno pokazati pravi karakter ter dati še več kot smo dali do sedaj. Kvaliteto imamo. Lahko se nadejamo pozitivnega rezultata. Cilj je zmaga. Ne samo v Krškem, ampak na vseh tekmah.«

Kdo je vroč?

Goričani se med deseterico prvoligašev kot edini niso odločili za selitev v tujino. Sinje-modri so zajetno število treningov opravili na prenovljenem igrišču z umetno travnato površino. Primorci so ugnali nekaj drugo- in tretjeligaških tekmecev, v pomlad pa se podajajo tudi z dvema mednarodnima skalpoma. Srebrničevi varovanci so v začetku februarja presenetili Udinese, saj so italijanskega prvoligaša ugnali z golom Leona Mariniča, za zaključek pripravljalnega obdobja pa so bili sinje-modri boljši tudi od Tereka, ki igra med ruskimi prvoligaši. Za zmago je zadel zimski novinec  Mark Gulič. Korak naprej pa je storila tudi obramba, ki je z Matijo Bobnom v začetku leta dobila tudi člana B reprezentance. Ob njem sta v dresu z državnim grbom zaigrala še zdaj še nekdanja vrtnica Sandi Arčon in Grega Sorčan. Slednji lahko z optimizmom pogleduje v pomlad, saj so Goričani v desetih preizkušnjah prejeli osem zadetkov, petkrat pa je mreža ostala nedotaknjena.

Ali ste vedeli?

Miran Burgić v pripravah na pomladanski del prvenstva ni dosegel zadetka, kljub temu pa se v nadaljevanje sezone podaja z dobro popotnico, saj je s sedmimi zadetki najboljši strelec goriškega moštva. Izkušeni napadalec je sicer štiri od sedmih zadetkov dosegel z bele točke, z osmim golom pa bi na tretjem mestu klubske lestvice ujel Novico Nikčevića. Zdaj trener mladinskega moštva Olimpije je v dresu Gorice dosegel 44 prvoligaških zadetkov, še daleč pred omenjeno dvojico pa sta na vrhu lestvice Enes Demirović in Milan Osterc. Prvi je za goriškega prvoligaša dosegel 59 zadetkov, nekdanji reprezentant Slovenije je v prvoligaško zbirko dodal še tri gole več.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.02.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Goričani do zmage v zaključku tekme
    Nogometaši Krškega so v 22. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Gorici z 1:2 (0:1).

DELI NA