Pred tekmo: Olimpija - Domžale

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog

13. maj 2017, ob 20.15: OLIMPIJA - DOMŽALE

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 3.548 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- ženske, upokojenci, dijaki: 7 evrov
- otroci od 7. do 14. leta in invalidne osebe: 2 evra
- otroci do 7. leta: brezplačno

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

V Stožicah se bosta v sosedskem derbiju udarila finalista Pokala Slovenije, ki pa bosta v sobotnem večeru celila rane po bolečih porazih v preteklem vikendu. Trenerja Hadžić in Rožman si bosta pred pokalnim finalom težko privoščila igranje »skrivalnic«, saj lahko obračun v Ljubljani pomembno vpliva tudi na boj za evropska tekmovanja, ki je po zadnjih porazih Olimpije in Domžal dobil dramatično zaključno dejanje. Gorica za drugim mestom zaostaja zgolj štiri točke, še dve več pa šteje zaostanek Celjanov, ki bi se v primeru poraza Domžal ali Olimpije lahko prav tako močno približali tretjemu mestu. A Ljubljančani se ozirajo predvsem nase, saj želijo po porazu v Velenju popraviti vtis, z zmago proti neposrednemu konkurentu za drugo mesto pa bi lahko storili pomemben korak k osvojitvi le-tega.

Nemanja Mitrović, branilec Olimpije: »Do pokala je še slab mesec, tako da razmišljamo samo o naslednji tekmi. Vemo, kaj nam prinaša. Boj za drugo mesto, kar je zdaj naš cilj. Po slabi sezoni bomo na zadnjih tekmah poskušali popraviti vtis in končati na drugem mestu.«

Kdo je vroč?

Safet Hadžić je lahko po porazu v Velenju zadovoljen vsaj z dejstvom, da se nekateri posamezniki uspešno vračajo po poškodbah in težavah z boleznijo. Poraz z Rudarjem, ki je Olimpijo ugnal še tretjič to sezono, sta tako omilila prav nogometaša, ki sta del nadaljevanja sezone izpustila zaradi poškodb. Ob Danijelu Miškiću, ki je postavil končni izid, se kot čedalje pomembnejše orožje zmajev kaže tudi Issah Abass. Mladi in hitronogi Ganec je po tekmi v Krškem v polno meril še na drugem zaporednem gostovanju, a s tokratnim zadetkov svojemu klubu ni prinesel novih točk. Bi lahko bilo že v soboto vnovič drugače?

Ali ste vedeli?

Za sosedske derbije Ljubljančanov in Domžalčanov je kar nekaj let veljajo, da jih dobiva gostujoča ekipa. Do oktobrskega dvoboja v Stožicah je 13 od skupno 18 prvoligaških dvobojev Olimpije in Domžal dobila gostujoča ekipa. Slika se je nekoliko obrnila po zadnjih dveh tekmah, ko je oktobra za ljubljansko slavje poskrbel Branko Ilić, a so se rumeni zmajem maščevali marca, ko je po hitrem protinapadu zmagovalca odločil Jan Repas. Ob tem velja izpostaviti dejstvo, da je moštvo gostujočega stratega Simona Rožmana v Stožicah uspešnejše od gostiteljev, ki imajo pet zmag, eno manj od domžalskih nogometašev, a so zmaji zato občutno boljši ob Kamniški Bistrici, kjer so dobili 11 od 16 tekem.

 

DOMŽALE:

Prepoved nastopa: /

Podobno kot Ljubljančanom, ki so s 4:2 klonili v Šaleški dolini, tudi Domžalčanom v 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije ni šlo po načrtih. Četa trenerja Simona Rožmana je morala še drugič to pomlad poklekniti pred Koprom, ki je za hrbet Dejana Milića pospravil tri zadetke. »Preizkus« koprske zelenice, ki bo konec maja gostila pokalni finale, se ni izšel po željah rumenih, ki jih v soboto čaka nova »generalka«, saj se bodo Ivan Firer in soigralci pomerili z nasprotnikom v finalu Pokala Slovenije. Na lestvici so v boljšem položaju Domžalčani, ki pa imajo pred zeleno-belimi vsega točko prednosti, zato lahko tokratni sosedski derbi ponudi novo spremembo na drugem mestu lestvice. Z morebitno zmago bi domžalska zasedba že storila pomemben korak k zagotovitvi evropske vozovnice, ki je bil ob preboju v pokalni finale pred nadaljevanjem sezone osrednji cilj Simona Rožmana in njegovih varovancev. Bodo Domžalčani izkoristili tokratno priložnost?

Dejan Milić, vratar Domžal: »Zelo mi je žal, da v Kopru nismo osvojili točk. Vedno, ko pride do ključnega trenutka, da se oddaljimo od tekmecev, pogrnemo na izpitu. V Ljubljani pričakujem dobro tekmo in pravi boj na igrišču. Na koncu sezone želimo biti drugi na lestvici. V Stožice gremo igrati dober nogomet in upamo na pozitiven rezultat.«

Jan Repas, vezist Domžal: »Želimo si zmage, da se oddaljimo na lestvici in si dvignemo samozavest. Zmaga proti Olimpiji je vedno sladka. Vsaka ekipa proti nam igra polno motivirana in večinoma tudi nad svojimi zmožnostmi. Pričakujemo, da bo Olimpija v soboto na svoji najvišji ravni. Za zmago bo potrebno dati vse od sebe.«

Kdo je vroč?

Selitve med Ljubljano in Domžalami v preteklosti niso bile tako redke, trenutno pa v kadru obeh moštev najdemo četverico nogometašev, ki je v svoji karieri oblekla dresa obeh klubov. Pri Domžalčanih je takšen zgolj Luka Žinko, v zmajevem gnezdu pa se ob Nejcu Vidmarju in Branku Iliću z izkušnjami v rumenem lahko pohvali tudi Andraž Kirm. Ljubljančan je za Domžale odigral kar 127 prvoligaških tekem, pred kratkim pa ga je na večni klubski lestvici dohitel in prehitel Žan Majer. Lenartčan je spomladi že prikazal nekaj odličnih predstav, saj je štirim podajam dodal še dva gola, vidno vlogo pa bo, če želijo Domžalčani vknjižiti novo zmago, prisiljen prevzeti tudi v sobotnem večeru.

Ali ste vedeli?

Ljubljančani in Domžalčani so se v letošnji sezoni že štirikrat zamenjala na drugem mestu lestvice. Prvič po četrtem krogu, ko so Domžale zmaje za krog sklatili z vrha ligaške razpredelnice. Na novo izmenjavo pozicij med sobotnima tekmecema je bilo nato potrebno čakati do pomladi. V 27. krogu so Domžalčani za tri tekme skočili na drugo mesto, a so se v 30. krogu Ljubljančani vrnili pred rumene, ki pa so ekspresno hitro skočili pred sosede. Na vrhu tabele smo po uvodnem krogu letošnje sezone videli devet zamenja, največkrat pa so si klubi podajali peto mesto, ki je lastnika po prvem krogu zamenjalo kar 14-krat. Sprememba se ni zgodila zgolj na repu lestvice, ki ga že vse od prvega kroga držijo Radomljani.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.05.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Derbi za drugo mesto Olimpiji
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Domžale s 3:1 (2:1).

DELI NA