Pred tekmo: Maribor - Krško

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

27. maj 2017, ob 16:55: MARIBOR - KRŠKO

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk: 4.059 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 5 evrov
- proslava naslova državnega prvaka

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

V zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije bo najbolj prešerno v Ljudskem vrtu. Mariborčani bodo po sezoni premora, ko so se po več kot dveh desetletjih veselili v prestolnici, še 14. dvignili lovoriko za naslov državnega prvaka. Zasedbo trenerja Darka Milaniča še pred tem čaka tekma s Krškim, ki bo v štajerski prestolnici lovilo potrditev obstanka v družbi prvoligašev. Pred nogometaši v vijoličasti opravi na drugi strani pa je lov na prekinitev niza brez zmaga, na katero državni prvak čaka pet krogov, nazadnje so se Mariborčani v soboški Fazaneriji brez zmagovalca razšli z Radomljami. S kompletom treh točk bi vijoličasti postavili piko na i uspešni sezoni in na najlepši način proslavili že šesti naslov državnega prvaka v zadnjih sedmih sezonah. Kakšen bo končni točkovni izkupiček po zadnjem dvoboju sezone?

Marcos Tavares: »Komaj čakamo, da spet dvignemo naš pokal. Zdaj ga že lahko tako imenujemo. Skupaj z navijači si zaslužimo takšen razplet, ki ga lani, žal, nismo dočakali. To ne bo le naš dan, ampak lahko rečem, da bo to dan vseh, ki imajo vijol'čno kri. Ekipa je zasluženo prvak, pohvale vsem igralcem in strokovnemu vodstvu. Nobena zmaga ni samoumevna, kaj šele trofeje. Za to, kar se bo zgodilo v soboto, smo delali od 10. junija, ko so se začele poletne priprave. Vsak trening, vsak sestanek je bil pomemben na tej poti. Ob trudu na igrišču je bilo velikih zadev, ki jih nihče ni videl.«

Kdo je vroč?

V taboru državnega prvaka so med tednom potrdili podaljšanje sodelovanja še s trojico nogometašev. Damjanu Boharju in Marku Šulerju so se s podpisom novih pogodb pridružili tudi Aleksander Rajčević, Jasmin Handanović in Luka Zahović. Zadnja dva sta bila izjemno pomembni orožji čete trenerja Darka Milaniča, saj se lahko Handanović pohvali z najnižjo številko prejetih zadetkov, v 32 krogih je izkušeni Ljubljančan klonil zgolj 24-krat. Zahović pa je skrbel za polnjenje nasprotnih mrež, s skupno 15 zadetki je bil dolgo v igri tudi za strelsko krono, a sta pred zadnjo tekmo v boljšem položaju Dominik Glavina in John Mary, ki Mariborčanu beži za dva gola.

Ali ste vedeli?

Jasmin Handanović in Luka Zahović je bil ob Marku Šulerju, Rodrigu Defendiju in Daretu Vršiču v glasovanju 162 prvoligaških nogometašev uvrščen tudi v najboljšo enajsterico sezone 2016/17. Mariborčani so pobrali tudi obe individualni nagradi. Roka Kronavetra, člana Olimpije, ki je v izboru najboljšega nogometaša sezone slavil lani, je nasledil Dare Vršič, ki je kljub daljši odsotnosti z 11 podajami še vedno najboljši asistent prvenstva. Luka Zahović je pobral smetano v izboru za mladega nogometaša sezone, napadalcu sta konkurirala še Grega Sorčan in Jure Balkovec.

 

KRŠKO:

Prepoved nastopa: /

Se bodo nogometašem Maribora pri slavju pridružili tudi Krčani? Posavci bodo namreč v Ljudskem vrtu iskali recept za potrditev prvoligaškega obstanka. Krško se želi na vsak način izogniti devetemu mestu in s tem tudi igranju dodatnih kvalifikacij, s katerim bi si zeleni priigrali še tretjo prvoligaško sezono. Tako kot v lanski sezoni, imajo nogometaši Krškega tudi v zadnji tekmi sezone možnost, da se na poletni premor podajo kot sedmouvrščena ekipa Prve lige Telekom Slovenije. Filip Dangubić in soigralci bi z zmago razrešili vse dvome o obstanku, s kotičkom očesa pa bodo pristaši posavskega prvoligaša pogledovali tudi proti Dravogradu in Ljubljani, kjer bosta na delu Rudar in Aluminij. Prvi je s točko prednosti v nekoliko boljšem položaju, drugi pa lovi zaostanek za Krčani. V kakšnem razmerju bo trojica po 36. krogu prvenstva?

Kdo je vroč?

Krški nogometaši s treh gostovanj v Ljudskem vrtu še niso odnesli točke, še več, ob doseženem golu je moral Marko Zalokar 14-krat po žogo v svojo mrežo. Otrok krškega kluba bo pri lovu na točke pomemben adut tudi v sobotnem popoldnevu, medtem ko bo prvo orožje krškega napada tudi tokrat Filip Dangubić. Posojeni napadalec Rijeke je v krškem dresu izplaval na površje, opozoril nase in se utrdil kot eno najbolj vročih napadalnih želez Prve lige Telekom Slovenije. Trenutno peti strelec prvenstva bo v štajerski prestolnici lovil še 14. gol sezone.

Ali ste vedeli?

Podobno kot v Mariboru, so rokave glede kadrovskih vprašanj zavihali tudi v posavski prestolnici. Vodstvo krškega prvoligaša se je za podpis krstne poklicne pogodbe dogovorilo s kar trojico mladih upov. Jan Gorenc, David Kovačič in Ester Sokler so člani izjemno nadarjene krške generacije 1999, ki je v preteklosti v tujino poslala že tri mlade nogometaše, sicer tudi reprezentante. Luka Kerin se je pridružil milanskemu Interju, Luka Guček se nogometno izobražuje pri španskem Betisu, Vanja Drkušić, sicer sin nekdanjega vratarja Nikole Drkušića, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral 30 tekem, pa se je pred meseci pridružil nizozemskemu Heerenveenu, ki se je lahko še pred dobrim letom pohvalil s pravcato slovensko kolonijo, del katere je bil tudi Luka Zahović.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.05.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Vijolice z zmago potrdile naslov prvaka
    V 36. krogu 1. lige Telekom Slovenija so državni prvaki Mariborčani doma ugnali Krško z 1:0 (1:0).

DELI NA