11.06.2010 | A
1 dan: Za začetek delitev točk

Prvi dan težko pričakovanega mundiala je postregel z dvema obračunoma. Najprej sta se na Soccer Cityu pomerila gostiteljica 19. SP in Mehika, štiri ure in pol zatem so si na Green Pointu iz oči v oči zrli Urugvajci in Francozi. Zmagovalcev prvi dan nismo dobili.

Prva od 64 srečanj sta se zaključila brez slavja, saj tako v Johannesburgu kot tudi v Cape Townu zmagovalcev nismo dobili. Najlepšo priložnost prve tekme, ki se je sicer končala s po golom na vsaki strani (1:1), so zamudili Južnoafričani ob koncu prvega polčasa, čeprav so večji del igre ob hitrih Mehičanih branili svoja vrata. Ob koncu tekme so gostitelji zadeli tudi vratnico. Sicer so prvi povedli Mehičani, a je glavni sodnik ob dvignjeni zastavici razveljavil prvi gol prvenstva. Kljub terenski premoči in vsaj za prestavo hitrejši igri, gostje svoje igre niso uspeli kronati z zmago. Po razveljavljenem golu je zadonelo po stadionu, ko je Siphiwe Tshabala ob protinapadu žogo mojstrsko poslal v gol, Mehičani pa so izenačili v 79. minuti preko Rafaela Marqueza.

Kljub premoči francoske izbrane vrste tudi na drugem srečanju nismo dobili zmagovalca, za razliko od prvega srečanja, kjer sta padla dva gola, pa je tu mreža ostala nedotaknjena. Se je pa zato v statistiko vpisal Nicolas Lodeiro, ki je v drugem polčasu dvakrat porumenel in zelenico zapustil še pred zadnjim sodniškim piskom. Boj nekdanjih svetovnih prvakov, Urugvajcev iz leta 1930 in 1950 ter Francozov iz leta 1998, ni postregla s pretirano atraktivno igro, čeprav so bili slednji malenkost bolj nevarni. Priložnosti je bilo skupaj za prste ene roke, vuvuzele pa so parale ušesa še tako zagretim navijačem. V prvem polčasu je edini strel, ki je ogrožal Llorisa sprožil Diego Forlan, v drugem delu pa je urugvajska četa, kljub osvežitvam Francozov s klopi, zdržala pritisk in iztržila delitev točk.

Prvi dan je za nami in nogometni navdušenci bodo sedaj lažje zadihali. Čeprav so se vse štiri ekipe uvodnega dne razšle brez zmagovalcev si že jutri obetamo prve zmagovalce. V nadaljevanju sledijo po tri tekme na dan, najbolj razburljiva pa bo v soboto zagotovo zadnja od treh tekem, ko se bodo pomerili naši neposredni nasprotniki v skupini C.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: FIFA.com

 

 

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA