31.12.2016 | NZS
Aleksander Čeferin: Reforme že na aprilski skupščini

14. september 2016 ? datum, ki bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega in evropskega nogometa. Dotedanji predsednik Nogometne zveze Slovenije je na volitvah za predsednika Evropske nogometne organizacije (UEFA) premagal protikandidata Michaela van Praaga in postal sedmi predsednik najvplivnejše nogometne organizacije na svetu. S prejetimi 42-imi od 55-ih glasov je postal tudi najprepričljivejši zmagovalec predsedniških volitev v zgodovini. Pogovor s predsednikom Uefe je nastal tik po volitvah za njegovega naslednika na čelu Nogometne zveze Slovenije.

O volitvah v Atenah, svojih občutkih pred njimi in po njih ste povedali že veliko, kakšni pa so spomini na tisti popoldan sedaj, tri mesece po izvolitvi?

Obdobje pred volitvami je bilo zelo naporno. Nenehno sem bil na poti, obiskoval predsednike različnih nogometnih zvez in z njimi izmenjeval poglede na prihodnost evropskega nogometa. Dan volitev je tako prišel brez kakšne večje živčnosti ali napetosti, zelo miren sem ostal tudi takoj po izvolitvi. Če sem povsem iskren, so bile moje misli takrat že doma, pri družini. Predvsem sem se želel umakniti pozornosti in uspeh proslaviti z najbližjimi. Šele zdaj, ko je preteklo nekaj časa, se resnično zavedam, kako velika stvar se je zgodila 14. septembra.

Ob pričetku kampanje za predsednika Uefe ste dejali, da veste, da se vam bo življenje obrnilo na glavo, vendar ste na to pripravljeni. Ste bili?

Četudi se predhodno skušaš pripraviti, na kaj takšnega nisi nikoli v resnici popolnoma pripravljen. A zaenkrat mi uspeva koordinirati vse različne obveznosti, ki jih prinaša takšen način življenja. Družina me razume, to je najbolj pomembno, samo delo pa je izredno zanimivo. Če se mi je življenje obrnilo na glavo, se je obrnilo zaenkrat v večini v pozitivno.

 Kaj dejansko pomeni voditi eno od finančno najmočnejših organizacij na svetu? Kako izgleda dan predsednika Uefe? Bržkone gre za nepredstavljive razsežnosti.

Težko je opisati, saj je Uefa res izjemno vplivna, ogromna organizacija. Če sem v Nyonu, moj dan izgleda tako, da sem od 8. do 20. ure večinoma v svoji pisarni, sicer pa potujem. Sestajam se s predsedniki največjih klubov, predstavniki držav, sponzorjev, predsedniki nacionalnih zvez. S kolegi pripravljamo velike reforme, ki bodo nogomet še dodatno utrdile kot najpopularnejši šport na svetu.

Poleg nenehnih potovanj in obiskov morate skrbeti za strateške odločitve o smeri evropskega in svetovnega nogometa. Kako daleč ste s prvim paketom sprememb, katere so novosti, ki jih boste predstavili na naslednjem izvršnem odboru in Uefinem kongresu?

Interno intenzivno pripravljamo predloge sprememb, ki bodo nared do novega leta. Sledili bodo sestanki s predsedniki nogometnih zvez, na katerih jim bomo predstavili predloge in jih pripravili za obravnavo na naslednjem izvršnem odboru v februarju in na kongresu v aprilu. O podrobnostih ne morem govoriti, lahko pa izdam, da bodo vse obljubljene spremembe in reforme iz mojega programa že na aprilskem kongresu.

V zadnjem obdobju je bilo v Sloveniji in na Balkanu veliko govora o regionalni ligi. Je mladinska liga prvi korak proti članski? Imate občutek, da je trenutek primeren?

Ta trenutek je težko reči kaj oprijemljivejšega o regionalni ligi. O njej razmišljamo, ni pa tako blizu, kot se morda nekaterim zdi. Kot sem večkrat poudaril, nikakršna regionalna liga ne sme in ne bo nadomestila državnih prvenstev.

Da svojega mandata niste pričeli povsem mirno, so na začetku poskrbeli kar predstavniki t. i. elitnih klubov, ki so jim bile na roko pisane spremembe v Ligi prvakov. Kakšna je situacija sedaj, ko ste vse skupaj uspeli temeljiteje preučiti?

Predlagane spremembe niti niso bile tako slabe, kot je bila slaba vsa komunikacija okoli te reforme. Pravzaprav ni bil nihče natančno obveščen o reformi, o podrobnostih, o tem, kaj vse zajema. Zato je bilo na začetku toliko jeze. Zdaj se stvari umirjajo, pripravili smo nekatere spremembe, ki gredo v korist tudi srednjim in manjšim klubom.

Bitka za novega predsednika Nogometne zveze Slovenije je bila medijsko precej odmevna. Kako ste jo spremljali sami?

Dogodke sem spremljal preko medijev in če sem iskren, nisem vedel, ali naj me bo sram ali pa naj bom žalosten in razočaran nad vsem skupaj. Zgrožen sem, ko ugotavljam, kaj so nekateri pripravljeni storiti za to, da bi prišli do nekega položaja; NZS pa je v vsem skupaj postala kolateralna škoda. Imel sem občutek, kot bi gledal najbolj umazan politični obračun. Odgovor na to, kakšno škodo je vse skupaj naredilo nogometu, pa bomo dobili šele v naslednjih mesecih.

Kaj bo po vašem mnenju za Nogometno zvezo Slovenije pomenila zmaga Radenka Mijatovića?

Radenko Mijatović je dober in pošten človek, na nogomet se dobro spozna. Je tudi prvovrsten menedžer, kar je dokazal preko svoje kariere v gospodarstvu. Prepričan sem, da bo odlično vodil NZS in slovenski nogomet.

Kakšno zapuščino ste prepustili Mijatoviću? Kaj bi izpostavili kot svoje najpomembnejše premike v slovenskem nogometu in na NZS?

Ne želim govoriti o delu NZS v času, ko sem bil predsednik. Mislim in upam, da o tem najbolje govorijo kar rezultati sami. Kdor je objektiven in ima iskreno rad nogomet ter se nanj spozna, ve, o čem govorim.

 

Tekst: Naš nogomet/MaK
Foto: UEFA, Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.08.2018 | NZS
    Osem zvez predlagalo Čeferina
    Aktualnega predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) in nekdanjega predsednika NZS, Aleksandra Čeferina je za drugi mandat na mestu predsednika Uefe danes predlagala Nogometna zveza Slovenije skupaj s še sedmimi evropskimi nogometnimi zvezami.
  • 15.09.2016 | NZS
    Čeferin bo danes že vodil sejo IO Uefe
    Evropska nogometna zveza bo danes v Atenah izvedla prvo sejo izvršnega odbora pod vodstvom novega predsednika Aleksandra Čeferina.
  • 14.09.2016 | NZS
    Čeferin je novi predsednik Uefe
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je novi predsednik Evropske nogometne zveze. Na 12. izrednem kongresu v Atenah je na volitvah z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga.
  • 14.09.2016 | NZS
    Čeferin še zadnjič nagovoril delegate
    Aleksander Čeferin in Michael van Praag sta še zadnjič nagovorila delegate nacionalnih nogometnih zvez na izrednem volilnem kongresu Uefe v Atenah. Sedaj je čas za glasovanje, po katerem bo znano, kdo bo postal novi predsednik Evropske nogometne zveze.
  • 13.09.2016 | NZS
    Čeferin: Počakajmo do jutri
    Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v sredo v Atenah predvidoma že dopoldne dobila novega predsednika. Ob Nizozemcu Michaelu van Praagu kandidira za mesto prvega moža Uefe tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki je praktično pri večini favorit za zmago.
  • 08.09.2016 | NZS
    Čeferinu zaupata tudi Izrael in Gruzija
    Aleksandra Čeferina pri kandidaturi za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) podpira vse več članic. Po včerajšnji podpori slovaške in poljske nogometne zveze, sta danes izkazali Čeferinu zaupanje tudi nogometni zvezi Izraela in Gruzije.
  • 07.09.2016 | NZS
    Slovaki podpirajo Čeferina
    Podporo Aleksandru Čeferinu so teden dni pred Uefinim izrednim kongresom v Atenah, na katerem bo izvoljen novi predsednik Evropske nogometne zveze, izrazili tudi Slovaki.
  • 07.09.2016 | NZS
    Poljaki naslednji s podporo Čeferinu
    Čez točno teden dni bo v Atenah potekal kongres Uefe, kjer bo izvoljen naslednik Michela Platinija. V boj se podaja tudi predsednik NZS, Aleksander Čeferin, ki je zdaj na svojo stran dobil tudi Poljake.
  • 06.09.2016 | NZS
    Tudi Azerbajdžan za Čeferina
    Podporo Aleksandru Čeferinu, ki se bo 14. septembra v Atenah potegoval za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), so danes izrazili tudi na na azerbajdžanski nogometni zvezi.

DELI NA