19.06.2024 | Sodniki
Aleš P.Močnik in Silvo Borošak na Futsal week v Poreču

V hrvaški Istri med torkom in nedeljo poteka nov turnir serije Futsal week mladinskih reprezentanc do 19 let, po dobrih dveh mesecih in opravljanju vloge sodnika in kontrolorja sojena na članskem turnirju štirih reprezentanc v aprilu, pa sta se na zahod Istre vrnila dva naša predstavnika.

FIFA sodnik Aleš P. Močnik (37) iz Šenčurja, ki odkar je bil leta 2019 prvič na futsal weeku tradicionalno na posebno povabilo organizatorja skrbi za potek igre v skladu s pravili, predsednik strokovnega odbora za Futsal in nekdanji mednarodni sodnik med leti 1996-2006 Silvo Borošak (62) iz Spodnjega Dupleka pa deluje v vlogi kontrolorja sojenja.

Na turniju, ki poteka v poreški dvorani Finida nastopajo zbrane vrste Češke, Finske, Hrvaške, Italije, Poljske, Nemčije, Srbije, Ukrajine in Španije. Močnik-Perič je v družbi še treh sodnikov iz Hrvaške, dveh iz Savdske Arabije ter s po enim iz Italije, Poljske, Švice, Slovenije, Srbije, Nemčije in Češke iz katere prihaja tudi edina sodnica na turnirju.

Naš sodnik je bil včeraj aktiven na tekmi Nemčija - Poljska, kjer je Perič Močnik (na sliki v sredini) sodil z Alice Vevodova iz Češke (na sliki levo), kot tretji sodnik pa je deloval Mateo Videc iz Hrvaške, Borošak pa je bil v vlogi kontrolorja sojenja na tekmi med Ukrajino in Finsko.

Danes in jutri so na sporedu nove tri tekme v prvem delu turnirja, kjer so ekipe razdelje v 3 skupine, v drugem delu med petkom in nedeljo pa se bodo v medsebojnih dvobojih pomerile prvouvrščene, drugouvrščene in tretjeuvrščene ekipe iz prvega dela. Slovenca bosta v 2. krogu drevi ob 18. uri delovala na tekmi Srbija - Hrvaška, kjer Močnik Perič deloval v vlogi časomerilca, Borošak pa bo analiziral sojenje Italijana in Švicarja.

Slovenca bosta natrpan urnik in zasedenost imela vse do zaključka Futsal week, ki bo v nedeljo. V vlogi kontrolorja sojenja so poleg Borošaka še  Ivan Novak, ki je pri HNS predsednik strokovnega odbora za futsal deluje predsednik Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Maribor, ter Ameen Alfifi iz Savdske Arabije in Perry Gautier iz Belgije.

Tekme gosti leta 2018 odprta športna dvorana Finida v istoimenskem poreškem predelu, sicer pa se v tem obmorskem letovišču pri naših južnih sosedih nahaja tudi večnamenska dvorana ŠC Žatika, ki je bila zgrajena za potrebe svetovnega prvenstva v rokometu za moške leta 2009 in ima skupno okoli 3.700 sedežev.

Spomnimo, da bo v tem obmorskem letovišču v zahodni Istri septemra 2023 v dvorani Žatika potekal tudi zaključni turnir Evropskega prvenstva v futsalu do 19. let (UEFA Under-19 Futsal Euro 2023), kjer je na finalni tekmi Španija-Portugalska sodil naš sodnik Dejan Veselič iz Žalca (FIFA od 2017).

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.

DELI NA