Analiza jeseni: Aluminij

Za razliko od minule sezone je letošnja ponudila kar dve novi imeni. Ob Radomljah so se med prvoligaško druščino vrnili tudi Kidričani, ki so poleti v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije sicer tesno izgubili z Zavrčem, a so se med prvoligaše preselili po tem, ko Haložani niso zadostili pogojem za prejem tekmovalne licence za nastopanje v najmočnejšem nogometnem razredu.

Mlada zasedba trenerja Bojana Špehonje je uvodoma vknjižila tri poraze, po ničlah v Gorici in Kopru so v Kidričevem slavili še Celjani, a so se rdeči že v prvih tekmah izkazali s poletno igro. Šepala je realizacija, ki pa se je izboljšala v naslednjih treh tekmah. Kidričanom se je odprlo po neodločenem izidu v dvoboju z Radomljami, prve zmage pa so se pri pokalnem podprvaku iz leta 2002 veselili v petem krogu, ko so v Kidričevem padli Krčani. Sledilo je eno največjih presenečenj letošnje sezone, ko so Kidričani v Ljudskem vrtu presenetili Maribor. Po presenetljivi zmagi pa jo je Kidričanom zagodel strelski post. Aluminij je po zmagi v štajerski prestolnici na nov zadetek v mreži nasprotnika čakal šest tekem, ob porazih z Rudarjem, Domžalami, Olimpijo in Celjem pa je točko odščipnil primorskima nasprotnikoma, Gorici in Kopru. V eni najpomembnejših tekem jeseni pa so šumari znova našli pot do nasprotne mreže, v Kidričevem so v dvoboju dna lestvice klonili Radomljani. Tekma 14. kroga je ponudila pravi triler, a je Josip Zeba v zadnjih sekundah z izenačujočim golom rešil točko. V posavski prestolnici je Špehonja ostal brez Tahiraja, ki je bil prisiljen izpustiti pet tekem, odsotnost Albanca pa se je ob poškodovanem Lovru Bizjaku znova poznala v dvobojih med 15. in 20. krogom, ko je Kidričane še drugič letos pestila strelska kriza. Kljub temu je Aluminij še drugič letos ponagajal Mariboru, točko iztržil tudi v Velenju, nato pa doživel štiri zaporedne poraze. Mrežo mladega Luke Janžekoviča so napolnili Domžalčani, Ljubljančani in Goričani, brez točk pa so se Matic Vrbanec in soigralci vrnili tudi z gostovanja v Kopru. Po štirih bolečih porazih, ko so Kidričani zapravili nemalo priložnosti, so obliž na rane našli v tekmi s Celjem, ko so po preobratu in golih Žige Škofleka prišli do pomembnih treh točk.

Mesto na lestvici 9.
Število točk 18
Število tekem 21
Doseženi zadetki 15
Prejeti zadetki 33
Napad lige 10.
Obramba lige 9.
Domača ekipa 9.
Gostujoča ekipa 9.
Lestvica prvih polčasov 9.
Lestvica drugih polčasov 9.
Povprečna gledanost na tekmo 614
Najvišja zmaga 3:0 (Krško)
Najvišji poraz 0:4 (Domžale)
Najdaljša serija rezultatov 3 tekme neporaženosti, 2 zmagi, 7 tekem brez zmage, 4 porazi
Največ odigranih tekem Matic Vrbanec in Josip Zeba (21)
Največ odigranih minut Josip Zeba (1890)
Najboljši strelec Žiga Škoflek (5)
Najboljši asistent Matic Vrbanec (6)
Največ kartonov Dejan Krljanović in Nemanja Jakšić (3/1)

 

MINUS JESENI:

Aluminij se je v prvoligaške boje podal z izjemno mlado zasedbo, ki ji je v določenih trenutkih zmanjkalo tudi kanček izkušenj. To se je na nekaterih tekmah poznalo tako v fazi obrambe še posebej pa napada, saj napadalci Aluminija na 14 tekmah, kar znaša dve tretjini jesenskih ligaških preizkušenj, ni uspel doseči zadetka. Kidričani so sicer imeli nemalo smole z igralci v fazi napada, saj je Lovro Bizjak s poškodovanim kolenom z nastopi zaključil že sredi jesenskega dela sezone, poškodbe so v krstni prvoligaški sezoni mučile tudi mladega Blaža Kramerja, Francesco Tahiraj pa si je v uvodu sezone zlomil ključnico.

PLUS JESENI:

Kidričani so poleg dobrih pogojev za nogometno vadbo – kapacitete v Športnem parku Kidričevo v poletnih mesecih koristijo tudi številni tuji klubi – znani tudi po vzgoji obetavnih nogometašev. Tako ne čudi, da se je vodstvo kluba odločilo, da tudi na prvoligaških zelenicah zaupa mladim, v svoji nogometni šoli vzgojenim nogometaš. Najvidnejšo vlogo v enajsterici trenerja Špehonje sta jeseni igrala Matic Vrbanec in Luka Janžekovič, krstne prvoligaške pa sta zbirala tudi Dejan Petrovič in Anton Rogina. Čeprav nista otroka kluba, sta se po uspešnem dokazovanju na drugoligaških zelenicah, v najmočnejši konkurenci prvič predstavila tudi Žiga Škoflek in Lovro Bizjak, priložnost pa sta dočakala tudi mlada Denis Vezjak in Blaž Kramer.

PRESEŽEK JESENI:

Kidričani so v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije poskrbeli za enega največjih presenečenj v letošnjem koledarskem letu. Aluminij je v šestem krogu prvenstva gostoval v Ljudskem vrtu in Mariboru zadal boleč udarec. Jasmina Handanovića sta matirala Žiga Škoflek in Josip Zeba, ki sta po koncu jesenskega dela sezone tudi prva strelca sezone. O dosežku Kidričanov dovolj pove tudi podatek, da so Mariborčani v šestem krogu tekmovanja doživeli prvi in zadnji domači poraz v letošnji sezoni, zatem pa nanizali kar 14 tekem dolgo serijo neporaženosti. Vijoličasti so imeli z Aluminijem v letošnji sezoni nemalo preglavic, saj so Kidričani mariborski nalet ustavili tudi z domačim remijem, za lepo presenečenje pa so poskrbeli tudi v zadnjem jesenskem dejanju, ko so na kolena spravili Celje.

NOVINCI:

Vodstvo Aluminija se je, potem ko je bilo jasno, da bo klub znova zaigral med najboljšimi klubi v državi, po novh močeh ozrli predvsem v Zavrču in južnih sosedih. S Hrvaške so se v Kidričevo preselili Toni Petrović, Mihael Rebernik in Josip Zeba, ki se je izkazal tudi pred golom nasprotnikov, saj je branilec jeseni dosegel štiri zadetke. Novo domovanje je v Kidričevem našla tudi trojica nekdanjih Kidričanov. Še konec minule sezone so Nemanja Jakšić, Lovro Cvek in Francesco Tahiraj v dresu Zavrča v dvoboju z Aluminijem bili bitko s Kidričani za prvoligaški obstanek, jeseni pa so tvorili skupino pomembnih pridobitev rdečih. Vidno vlogo v začetni enajsterici je odigral tudi Milan Kocić, krstne prvoligaške izkušnje pa je nabiral Blaž Kramer. Nekaj tednov po začetku sezone se je letošnjemu novincu pridružil tudi Alexander Srdić, ki smo ga v preteklosti spoznali že v dresu celjskega prvoligaša.

ODKRITJE JESENI:

Matic Vrbanec je zgolj eden od produktov mladinske šole Aluminija, ki je v letošnji sezoni pomembno vlogo odigral tudi na prvoligaških zelenicah. 20-letni nogometaš je bil pomemben adut sredine igrišča, nekaj časa pa je obetavni Štajerec držal tudi vodstvo na ligaški lestvici asistentov. Vrbanec, ki je kot najstnik debi v prvoligaški konkurenci dočakal že ob koncu sezone 2012/13, je jeseni podal za šest od skupno 15 zadetkov Aluminija, da mu je trener Bojan Špehonja močno zaupal, pa dokazuje tudi podatek, da se lahko z zajetnejšo minutažo pohvali zgolj Josip Zeba. Hrvaški branilec jeseni ni izpustil niti minute, Vrbanec je odigral 1.872 od možnih 1.890 minut.

PRVI MOŽ JESENI:

Kot že zapisano, so imeli v zasedbi Aluminija jeseni precej težav s poškodbami ofenzivno naravnanih nogometašev. Tako je v čevlje napadalca stopil tudi Žiga Škoflek, ki je v uvodu letošnje sezone pogosto igral na položaju krilnega nogometaša. Vojničan se je v 2. SNL že dokazal kot nogometaš z natančnim udarcem, saj je v 97 drugoligaških nastopih dosegel 32 zadetkov. Nekdanji član Šampiona je bil spomladi med najzaslužnejšimi, da so se Kidričani z uspešno serijo prebili do drugega mesta in si priigrali vstopnico za vstop v Prvo ligo Telekom Slovenije, pomembno vlogo pa je odigral tudi v jesenskih bojih. Na zimski premor odhaja kot prvi klubski strelec, pet zadetkov pa je Aluminiju prineslo devet točk. Ob prvoligaškem prvencu je padel Maribor, s po dvema zadetkoma v mreži Radomelj in Celja pa je Kidričanom priigral še dve pomembni zmagi.

POGLED V POMLAD:

Aluminij v nadaljevanju Prve lige Telekom Slovenije, ki bo spomladi ponudilo še 15 krogov, čaka boj za obstanek med najboljšimi klubi v državi. Štajerci so si z nekaj pomembnimi zmagami priigrali določeno varnost pred zadnjim mestom, a se tudi Radomljani kljub devetim točkam zaostanka spomladi ne bodo kar tako predali. Cilj Kidričanov ostaja osmo mesto, ki zagotavlja obstanek, trenutno pa ga s štirimi točkami prednosti pred Aluminijem zasedajo Krčani. Tako kot za Radomlje, tudi za Kidričane velja, da morajo med zimskim premorom delati tako na obrambi kot izboljšanju realizacije. Škoflek in soigralci so že jeseni pokazali, da so sposobni prihajati do priložnosti, a jim je pred golom nasprotnikov pogosto zmanjkalo osredotočenosti in tudi izkušenj.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    V dvoboju za obstanek Radomljani do točke v zaključku
    Nogometaši Aluminija in Kalcer Radomelj so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Radomlje
    Kdo bo v zadnjih pet tekem letošnje sezone zakorakal z boljšim izhodiščem? Nogometaši Aluminija in Radomelj bodo v Kidričevem odigrali dvoboj začelja lestvice Prve lige Telemach.
  • 11.04.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat Kopra za zmago proti Aluminiju
    Nogometaši Kopra so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij z 2:1 (0:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Aluminij
    Sklepno dejanje 30. kroga Prve lige Telemach se bo odvilo na Obali, kjer Koper gosti Aluminij. Kaj bo prinesel četrtkov popoldan?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Aluminij iz Celja odnaša točko
    Nogometaši Celja in Aluminija so v 28. krogu Prve lige Telemach igrala neodločeno 2:2 (1:2).
  • 29.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Aluminij
    Uvodni krog zadnje četrtine Prve lige Telemach bodo s štajerskim dvobojem zaključili nogometaši Celja in Aluminija. Kidričani so v letošnji sezoni že dvakrat prekrižali načrte grofov, kako bo v soboto?
  • 16.03.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani do pomembne zmage
    Nogometaši Domžal so v 27. krogu Prve lige Telemach premagali Aluminij z 2:0 (1:0).
  • 15.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Aluminij
    Domžalska kriza je sredi tedna dobila nove razsežnosti, Aluminij pa je po porazu proti Rogaški zdrsnil na deveto mesto. Kakšen bo položaj na lestvici po sobotni tekmi?

DELI NA