06.10.2010 | U19
Borut Jarc: Glavni adut sta veliko srce in kolektivni duh!

Pred pričetkom turnirja mladinskih reprezentanc (U19) smo se s selektorjem Borutom Jarcem pogovarjali o ciljih in možnostih slovenske izbrane vrste, ki se bo v Lendavi in Murski Soboti merila z Nizozemsko, Slovaško in Malto.

Predhodnici selekcije do 19 let je uspel veliki met. Pred letom dni so se igralci letnika 1990 prvič uvrstili na mladinsko Evropsko prvenstvo, kar je bila tako za nogometaše, kot tudi za strokovno vodstvo posebna čast. Pred enako nalogo je sedaj nova generacija nogometašev. Igralci letnika 1992 začenjajo s prvim krogom kvalifikacij za Euro 2011 in zagotovo bo težko stopiti v velike čevlje svojih predhodnikov, a to ne pomeni, da rezultata ni mogoče ponoviti.

Ekipa bo v prvem krogu turnirja za kvalifikacije, ki kot nagrado za najboljši dve moštvi ponuja nastop v Elite Round, igrala na domačem terenu. Lendava in Murska Sobota bosta namreč izmenjaje gostili štiri odlične reprezentance – Nizozemsko, Slovaško, Malto in gostiteljico, Slovenijo. Ekipe, ki prihajajo v Slovenijo, pa selektorju Borutu Jarcu niso neznanka. »Z nekaterimi moštvi imamo izkušnje že iz prejšnjih kvalifikacij. Potrebno je poudariti, da so Nizozemci in Slovaki ena boljših moštev, kar se tiče nižjih kategorij v Evropi.« Trditvi v prid govorijo tudi njihovi številni uspehi, je pa res, da nobeno moštvo ni nepremagljivo. »V nogometu se dan danes lahko premaga vsakega nasprotnika, tudi če je kvalitetnejši,« razlaga selektor Jarc. Velikokrat namreč odloča dnevna forma, razpoloženost napadalcev in vratarja. Vloga favorita pa je večkrat v breme, kot v korist.

Dejstvo, da ekipa igra doma, pa tokrat ni ključnega pomena. Ekipa namreč še nikoli ni igrala tako pomembnih tekem pred domačim občinstvom, vseeno pa lahko unovči navidez majhno prednost pred nasprotnicami. »To je dvorezen meč. Tako težkih srečanj pred domačo publiko res še nismo imeli, a nas po drugi strani navijači lahko ponesejo. Poglejte, kako to pomaga članski reprezentanci,« je vzporednice našel prvi mož selekcije.

Prvi krog turnirja, ki prvo in drugo uvrščenemu moštvu omogoči nastop v Elite Round, se začenja v četrtek, 7. oktobra, fantje pa že imajo začrtane cilje. »Cilji so povsem konkretni. Želimo se prebiti v dodatne kvalifikacije, ki vodijo vse do Evropskega prvenstva.« A do tja je še daleč. Korak za korakom, fante najprej čaka dvoboj z Nizozemci.

Žreb je pare pomešal tako, da Slovenija turnir začne proti enemu najboljših mladih moštev v Evropi, zaključila pa ga bo z Malto, ki naj bi bila nekoliko lažja ovira. »Glede na to, da že imamo izkušnje s tem, da prvo tekmo igramo proti težkemu nasprotniku, ne bi smeli imeti težav. Že v preteklosti smo se tako prebili v naslednji krog,« se je Jarc spomnil preteklih turnirjev. »To je le dodatni plus.« Vse kar fantje morajo storiti, je izkoristiti priložnost, ki se jim ponuja.

Materiala o nasprotnikih imajo dovolj, fantje pa bodo pravočasno dobili potrebne napotke, je zagotovilo strokovnega štaba. Bolj kot koncentracija na nasprotnike, pa je pomembno, da se osredotočijo sami nase. »Daleč najbolj pomembno je to, da so fantje pravi, ne glede na to, kdo bo v danem trenutku na drugi strani igrišča.«

Nekaj izkušenj z velikih tekmovanj moštvo že ima, kar tudi lahko pride prav. Generacija letnika 1992 je v preteklosti že uspešno prestala kvalifikacije. Z njimi ima dobre izkušnje in če bodo izbranci odigrali tako, kot jim bo naročil trener, se lahko povzpnejo še stopničko višje. »Fantje se zavedajo kakšen vložek pomeni vsaka od teh treh tekem. Potrebna bo prava miselnost, zavedanje, da se za vsako takšno tekmo živi.« Maksimalno bo potrebno garati, saj tekma traja 90 minut in več. »S to generacijo lahko presenetimo,« je nekoliko skrivnosten a povsem odločen njen dirigent.

Potrebno je poudariti, da v tej generaciji ne nastopa več Haris Vučkič, ki se je to poletje priključil selekcijo do 21 let. »Je eden najbolj perspektivnih igralcev te generacije,« mu svoj poklon daje tudi zdaj že njegov nekdanji trener. Moštvo so v zadnjih mesecih pretresale tako poškodbe, kot tudi odhodi. Na seznamu tistih, ki so bili zaradi poškodb odsotni z zelenic, so David Lonzarič, Mitja Koder in Zlatan Dedič. Vseeno pa reprezentanca ni izgubila srca in kolektivnega duha, ki sta najmočnejša aduta teh fantov. »Fantje so pripravljeni,« je v svoj izbor prepričan Jarc.

Tistih 18 kandidatov, ki je na voljo selektorju, se zaveda, kaj ta tri srečanja pomenijo in ima jasno začrtan cilj. V kolikor bodo vsi pripravljeni, je njegova naloga maksimalna priprava fantov na vsakega izmed nasprotnikov, glede na naporen ritem turnirja, kjer jih v petih dneh čakajo trije boji, pa predvsem dodatna regeneracija. »Imamo vse možnosti za uspeh.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 12.09.2023 | U19
  Žlogar: Zaključen turnir nam je prinesel veliko dobrih stvari
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnjo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Varovanci Antona Žlogarja so morali tokrat priznati premoč Islandiji. 
 • 09.09.2023 | U19
  Slovenija remizirala z Mehiko
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Z Mehiko so se varovanci Antona Žlogarja kljub vodstvu razšli z neodločenim izidom 1:1. 
 • 06.09.2023 | U19
  Slovenija boljša od Savdske Arabije
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Od Savdske Arabije so bili varovanci Antona Žlogarja boljši s 3:0. V soboto proti Mehiki.
 • 28.08.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za mednarodni turnir
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let bo v sklopu mednarodnega Slovenia Nations Cup 2023 prihodnji mesec v Brežicah in Ljubljani odigrala tri prijateljske tekme. Nasprotniki bodo Savdska Arabija, Mehika in Islandija.
 • 28.03.2023 | U19
  Žlogar: Turnir zapuščamo z dvignjenimi glavami
  Mladinska reprezentanca Slovenije je zaključila elitni krog kvalifikacij za evropsko prventsvo do 19 let. Na zadnjem srečanju je klonila proti Nemčiji.
 • 27.03.2023 | U19
  Žlogar: Dali bomo vse od sebe
  Slovenska mladinska reprezentanca bo jutri odigrala odločilno srečanje proti gostiteljici Nemčiji. Z morebitno zmago se lahko varovanci Žlogarja uvrstijo na zaključni turnir.
 • 25.03.2023 | U19
  Mladinci remizirali tudi v drugo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je drugo tekmo elitnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo odigrala proti Italiji. Srečanje z zahodnimi sosedi se je končalo brez zadetkov.
 • 24.03.2023 | U19
  Žlogarjevi varovanci v pripravi na obračun z Italijo
  Slovenska mladinska reprezentanca je pred dnevi pričela elitni krog kavlifikacij za preboj na evropsko prvenstvo do 19 let. Jutri mlade reprezentante čaka nov obračun, ko jim bo nasproti stala izbrana vrsta Italije.
 • 22.03.2023 | U19
  Mladinci na prvi tekmi elitnega kroga iztržili remi
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 odprla z remijem. Tekma z Belgijo se je končala brez zadetkov.
 • 21.03.2023 | U19
  Mladinska reprezentanca elitni krog začenja proti Belgiji
  Slovenska mladinska reprezentanca je včeraj odpotovala v Nemčijo, natančneje v Bremen, kjer bo v naslednjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let.

DELI NA