06.10.2010 | U19
Borut Jarc: Glavni adut sta veliko srce in kolektivni duh!

Pred pričetkom turnirja mladinskih reprezentanc (U19) smo se s selektorjem Borutom Jarcem pogovarjali o ciljih in možnostih slovenske izbrane vrste, ki se bo v Lendavi in Murski Soboti merila z Nizozemsko, Slovaško in Malto.

Predhodnici selekcije do 19 let je uspel veliki met. Pred letom dni so se igralci letnika 1990 prvič uvrstili na mladinsko Evropsko prvenstvo, kar je bila tako za nogometaše, kot tudi za strokovno vodstvo posebna čast. Pred enako nalogo je sedaj nova generacija nogometašev. Igralci letnika 1992 začenjajo s prvim krogom kvalifikacij za Euro 2011 in zagotovo bo težko stopiti v velike čevlje svojih predhodnikov, a to ne pomeni, da rezultata ni mogoče ponoviti.

Ekipa bo v prvem krogu turnirja za kvalifikacije, ki kot nagrado za najboljši dve moštvi ponuja nastop v Elite Round, igrala na domačem terenu. Lendava in Murska Sobota bosta namreč izmenjaje gostili štiri odlične reprezentance – Nizozemsko, Slovaško, Malto in gostiteljico, Slovenijo. Ekipe, ki prihajajo v Slovenijo, pa selektorju Borutu Jarcu niso neznanka. »Z nekaterimi moštvi imamo izkušnje že iz prejšnjih kvalifikacij. Potrebno je poudariti, da so Nizozemci in Slovaki ena boljših moštev, kar se tiče nižjih kategorij v Evropi.« Trditvi v prid govorijo tudi njihovi številni uspehi, je pa res, da nobeno moštvo ni nepremagljivo. »V nogometu se dan danes lahko premaga vsakega nasprotnika, tudi če je kvalitetnejši,« razlaga selektor Jarc. Velikokrat namreč odloča dnevna forma, razpoloženost napadalcev in vratarja. Vloga favorita pa je večkrat v breme, kot v korist.

Dejstvo, da ekipa igra doma, pa tokrat ni ključnega pomena. Ekipa namreč še nikoli ni igrala tako pomembnih tekem pred domačim občinstvom, vseeno pa lahko unovči navidez majhno prednost pred nasprotnicami. »To je dvorezen meč. Tako težkih srečanj pred domačo publiko res še nismo imeli, a nas po drugi strani navijači lahko ponesejo. Poglejte, kako to pomaga članski reprezentanci,« je vzporednice našel prvi mož selekcije.

Prvi krog turnirja, ki prvo in drugo uvrščenemu moštvu omogoči nastop v Elite Round, se začenja v četrtek, 7. oktobra, fantje pa že imajo začrtane cilje. »Cilji so povsem konkretni. Želimo se prebiti v dodatne kvalifikacije, ki vodijo vse do Evropskega prvenstva.« A do tja je še daleč. Korak za korakom, fante najprej čaka dvoboj z Nizozemci.

Žreb je pare pomešal tako, da Slovenija turnir začne proti enemu najboljših mladih moštev v Evropi, zaključila pa ga bo z Malto, ki naj bi bila nekoliko lažja ovira. »Glede na to, da že imamo izkušnje s tem, da prvo tekmo igramo proti težkemu nasprotniku, ne bi smeli imeti težav. Že v preteklosti smo se tako prebili v naslednji krog,« se je Jarc spomnil preteklih turnirjev. »To je le dodatni plus.« Vse kar fantje morajo storiti, je izkoristiti priložnost, ki se jim ponuja.

Materiala o nasprotnikih imajo dovolj, fantje pa bodo pravočasno dobili potrebne napotke, je zagotovilo strokovnega štaba. Bolj kot koncentracija na nasprotnike, pa je pomembno, da se osredotočijo sami nase. »Daleč najbolj pomembno je to, da so fantje pravi, ne glede na to, kdo bo v danem trenutku na drugi strani igrišča.«

Nekaj izkušenj z velikih tekmovanj moštvo že ima, kar tudi lahko pride prav. Generacija letnika 1992 je v preteklosti že uspešno prestala kvalifikacije. Z njimi ima dobre izkušnje in če bodo izbranci odigrali tako, kot jim bo naročil trener, se lahko povzpnejo še stopničko višje. »Fantje se zavedajo kakšen vložek pomeni vsaka od teh treh tekem. Potrebna bo prava miselnost, zavedanje, da se za vsako takšno tekmo živi.« Maksimalno bo potrebno garati, saj tekma traja 90 minut in več. »S to generacijo lahko presenetimo,« je nekoliko skrivnosten a povsem odločen njen dirigent.

Potrebno je poudariti, da v tej generaciji ne nastopa več Haris Vučkič, ki se je to poletje priključil selekcijo do 21 let. »Je eden najbolj perspektivnih igralcev te generacije,« mu svoj poklon daje tudi zdaj že njegov nekdanji trener. Moštvo so v zadnjih mesecih pretresale tako poškodbe, kot tudi odhodi. Na seznamu tistih, ki so bili zaradi poškodb odsotni z zelenic, so David Lonzarič, Mitja Koder in Zlatan Dedič. Vseeno pa reprezentanca ni izgubila srca in kolektivnega duha, ki sta najmočnejša aduta teh fantov. »Fantje so pripravljeni,« je v svoj izbor prepričan Jarc.

Tistih 18 kandidatov, ki je na voljo selektorju, se zaveda, kaj ta tri srečanja pomenijo in ima jasno začrtan cilj. V kolikor bodo vsi pripravljeni, je njegova naloga maksimalna priprava fantov na vsakega izmed nasprotnikov, glede na naporen ritem turnirja, kjer jih v petih dneh čakajo trije boji, pa predvsem dodatna regeneracija. »Imamo vse možnosti za uspeh.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA