Celje in Olimpija za pokalno krono

Kdo bo na koprski Bonifiki slavil naslov pokalnega prvaka? V igri za lovoriko Pokala Pivovarna Union so ostali le še nogometaši Celja in Olimpije, grofje lovijo drugi naslov pokalnega prvaka, zmaji pa tretjega.

Olimpija je pred dnevi zapravila možnosti za dvojno krono, v Kopru pa bo zaigrala v četrtem pokalnem finalu. Zeleno-beli so zadnjič v finalu igrali pred dvema letoma, ko so v knežjem mestu premagali Maribor, prav Celjani pa bodo tokratni tekmec čete Gorana Stankovića. Ljubljančani bodo v pokalnem finalu iskali uteho po nekaj slabših rezultatih v zadnjem obdobju. "Veliko se pogovarjamo in serija na zadnjih sedmih tekmah ni dobrodošla. Fantje se zavedajo tekme, ki je pomembna tako za klub kot navijače. Pričakujem težko tekmo, odločale pa bodo malenkosti," pravi Stanković, ki dodaja, da so skušali iz slabših predstav izvleči tudi nekaj koristnega in se napake ne bodo ponavljale.

"To je finale, ta tekma prinaša lovoriko. V slačilnici se bomo pogovorili, vsi pa se zavedamo, kaj tekma prinaša. Pomemben je pristop vsakega posameznika, to so trenutki, zaradi katerih igramo nogomet. V vsakem primeru bomo srce pustili na igrišču. Od vsakega igralca, ki igra za ta klub, se pričakuje, da da vse od sebe. Verjamem, da bo posledično tudi rezultat dober," pa pravi Timi Max Elšnik, ki bo ljubljansko zasedbo kot kapetan popeljal na koprsko zelenico. Vezist zeleno-belih je izpustil sobotno tekmo z Bravom, Stanković pa je v Šiški poveljeval močno pomlajeni enajsterici.

Celjani si v soboto niso mogli privoščiti preračunavanja, saj so v dvoboju s Koprom potrebovali zmago za izognitev igranju dodatnih kvalifikacij. Štajercem je uspelo, v finale se podajajo z dobro popotnico. "Oboji imamo enake možnosti. Dobili smo zadnjo tekmo z Olimpijo, a je bila to ena tekma, v torek nas čaka nova preizkušnja. Verjamemo v svoje sposobnosti, vendar se zaradi tega ne postavljamo v vlogo favorita. Prej bi rekel, da je glede na klubsko zgodovino favorit Olimpija. To je morda tema za medije, mi se na to ne smemo ozirati. Osredotočeni moramo biti na igro, na delovanje ekipe in psihološko pripravo. Vemo, kakšen zgoščen ritem tekem je za nami, potrebno je nadaljevati serijo in verjeti vase," poudarja Agron Šalja, ki je na celjski klopi ob seriji zmag doživel zgolj en poraz.

Žan Zaletel bo v torkovem finalu predstavljal eno od zadnjih ovir za napade Olimpije. Osrednji branilec Celja se s soigralci v Koper odpravlja s popotnico petih zaporednih zmag. "Za nami je burna sezona, veliko je bilo vzponov in padcev. Rešila nas je vera vase. Tudi ko nam ni šlo, smo verjeli, da si lahko zagotovimo obstanek brez igranja dodatnih kvalifikacij. Verjeli smo, da lahko povežemo niz zmag in na koncu nam je to tudi uspelo," pravi poveljnik celjske obrambe, ki se, tako kot Timi Max Elšnik, veseli pomoči gledalcev: "Navijači na tribunah dajejo dodatno energijo vsem igralcem. Zato igramo nogomet. Že na zadnjih tekmah, ko so se gledalci vrnili na stadione, je bila prisotna drugačna energija, zato je to dobrodošla odločitev."

Oba finalista sta lov na lovoriko pričela v drugem krogu Pokala Pivovarna Union. Celje je v osmini finala tesno, z izidom 1:2, premagalo Triglav, v Kranju sta za celjsko zmago zadela Tom Kljun in Jure Matjašič. Tudi v četrtfinalu je nasproti stal drugoligaš, Radomljanom pa ni uspelo ponoviti dosežka iz prejšnje sezone, ko so izloči grofe. V izdihljajih tekme sta napredovanje rumeno-modrih potrdila Amadej Brecl in Luka Kerin. Zadnja ovira pred prebojem v veliki finale je bil Koper, ki je na Stadionu Z'dežele po zaslugi Matica Vrbanca ostal brez domačega finala.

Tudi ljubljanska pot do velikega finala je bila podobna, uvodna temkeca sta bila predstavnika 2. SNL. Tako Brežičani kot Lendavčani so pošteno namučili zeleno-belo zasedbo, v drugem krogu so o zmagi odločali streli z bele točke. Ljubljančani so se reševali po "hat-tricku" Esterja Soklerja, ki se je pozimi preselil v Celje, po izenačenju Mirala Samardžića pa se je pri kazenskih udarcih izkazal Žiga Frelih. V Lendavi je vlogo osrednjega junaka prevzel Andres Vombergar, ki je z golom v 111. minuti odločil potnika v polfinale. Tudi v obračunu za veliki finale je bilo tesno, obračun z Domžalčani je odločil zadetek Timija Maxa Elšnika. 

Olimpija in Celje sta se v pokalnem tekmovanju srečala petkrat, a bosta jutri prvič nasprotnika v velikem finalu. S tremi zmagami na medsebojnih tekmah so uspešnejši Ljubljančani, Celjani so slavili zgolj enkrat. Grofov se sicer drži naziv osmoljencev finalnih tekem, saj so doslej izgubili kar osem od devetih tekem za lovoriko, edino so osvojili leta 2005. 

FINALE POKALA PIVOVARNA UNION: CELJE – OLIMPIJA

STADION BONIFIKA, 25.5. OB 20.45

POVEZAVA DO PORTALA ZA NAKUP VSTOPNIC

Cenovne kategorije:

Pokrita tribuna: A1, A2, B1, B2 15 € 
Nepokrita tribuna: C1 10 €

Prodajna mesta:

Izključno preko:  www.nzs.si  in www.eventim.si

Gibalno ovirane osebe:

Gibalno ovirana oseba, ki si želi ogledati tekmo, pošlje mail na vstopnice@nzs.si  in pripiše kontakt in priloži dokazilo o invalidnosti, NZS jih bo nato kontaktirala. Gibalno ovirana oseba mora vstopnico plačati (10 €), spremljevalec gibalno ovirane osebe pa ima prost vstop, potrebuje pa vstopnico.

Začetek pričetka prodaje sovpada s sprostitvijo ukrepov v boju proti epidemiji COVID-19, v skladu s slednjimi pa bo na stadionu potrebno spoštovati preventivne ukrepe, z nošenjem obraznih mask in spoštovanjem medsebojne razdalje, tekmo pa si bodo lahko v živo ogledali gledalci, ki izpolnjujejo tako imenovane PCT pogoje.

PERSONALIZACIJA VSTOPNIC:

Zaradi varnostnega vidika je na tekmi uvedena personalizacija vstopnic. Vstop na stadion bo mogoč le z vpisanimi osebnimi podatki na vstopnici in s priloženim osebnim dokumentom. Prosimo, da podatke na vstopnico vpišete pred odhodom na stadion.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 01.03.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na derbiju v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije in Celja so se v 24. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).
  • 28.02.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Celje
    Štiri, sedem ali deset točk? Kakšna bo razlika med vodilnima kluboma Prve lige Telemach po koncu dvoboja med Olimpijo in Celjem. Zmaji napadajo zaplet v boju za vrh lestvice, grofje se želijo znova oddaljiti.
  • 05.01.2024 | Prva liga Telemach
    Krefl oblekel celjski dres
    Aljaž Krefl, ki je pred dnevi po izteku pogodbe zapustil Olimpijo, je novi član Celja. Bočni branilec je z vodilno ekipo Prve lige Telemach sklenil sodelovanje do konca sezone 2025/26.
  • 05.11.2023 | Prva liga Telemach
    Olimpija z zmago v Celju bližje vrhu
    Nogometaši Celja so v 15. krogu Prve lige Telemach izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:1 (0:1).
  • 03.11.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    V tekmi kroga se bosta udarila Celje in Olimpija. Kako se bo razpletel dvoboj vrha lestvice?
  • 27.08.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani dobili derbi proti Olimpiji
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 6. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 2:4 (1:2).
  • 25.08.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Celje
    Derbi šestega kroga Prve lige Telemach bo odigran v Stožicah. V dvoboju najboljših ekip minule sezone se bodo za nove točke pomerili nogometaši Olimpije in Celja. Kdo bo uspešnejši?
  • 19.07.2023 | Prva liga Telemach
    Po Olimpiji za Celje
    V minuli sezoni je Olimpiji pomagal do dvojne krone, od danes je član Celja. Izkušeni Mario Kvesić je z grofi podpisal pogodbo, ki velja do junija 2026.
  • 20.05.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani dobili derbi pri Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:2 (0:1).
  • 18.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Celje
    V Stožicah bodo v soboto slavili dvojno krono, dvoboj Olimpije in Celja pa bo pomemben tudi za končno uvrstitev na drugo mesto. S tremi točkami prednosti pred Mariborom ga branijo grofje.

DELI NA