28.04.2023 | Ženska A
Članice v pričakovanju žreba Lige narodov

V torek, 2.5., bo na sedežu Uefe v Nyonu potekal sploh prvi žreb skupin Lige narodov za ženske reprezentance. V žrebu tudi Slovenija, ki novoustanovljeno tekmovanje začenja v Ligi B.

Korak naprej po zgodovinskem evropskem prvenstvu 

Ženska izvedba nogometne Lige narodov se bo začela letos, s tem pa se bodo uresničili smeli načrti Uefe. Tako kot v moški izvedbi tekmovanja bodo reprezentance razdeljene v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po zaključku skupinskega dela evropskih kvalifikacij za FIFA Svetovno prvenstvo 2023. Države bodo razdeljene v tri lige, A, B in C. V Ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine s štirimi reprezentancami. Enaka razdelitev bo tudi v Ligi B, kjer bo nastopala Slovenija. 

"Po zgodovinskem ženskem Euru je zdaj čas za nadaljnji razvoj ženskega reprezentančnega nogometa. Zgradili smo odprt, tekmovalen in kontinuiran sistem, v katerem bo pomembna vsaka tekma, kar je pravi odraz evropskega športnega modela," je lani jeseni ob napovedi izvedbe ženske Lige narodov povedal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe. Moška izvedba Lige narodov je bila prvič odigrana leta 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Tako bo tudi v primeru ženske različice.

Kakovostne tekme

"Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Bo pa prisoten večji tekmovalni naboj. Moram pa ob tem poudariti, da od leta 2018, odkar vodim reprezentanco, za nas prijateljskih tekem ni bilo, na vseh tekmah nas je zanimal rezultat. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje," je ob tem dejal Borut Jarc, selektor slovenske ženske članske reprezentance.

"Posebnih pričakovanj pred žrebom nimam. Vsi bobni so zanimivi, v njih pa izvrstne reprezentance. Upam pa, da bomo imeli tisto nekaj malo sreče, da bi dobili tako skupino, da bi se lahko borili za 1. mesto," selektor Jarc ne skriva ambicij. Žreba se bo selektor udeležil skupaj z Urošem Juračičem, tehničnim vodjo ženske članske reprezentance.

Liga A, Liga B in Liga C

Žreb bo na sporedu v torek, 2. maja, ob 13. uri, v žrebu bo sodelovalo 51 reprezentanc. V Ligi A bo nastopalo 16 reprezentanc v štirih skupinah, enako tudi v Ligi B. Liga C bo razdeljena v štiri skupine s štirimi reprezentancami in eno s tremi. Skupinski del Lige narodov bo potekal od septembra do decembra 2023. 

Štirje zmagovalci skupin Lige A bodo nastopili v finalu Lige narodov, oba finalista se uvrstita tudi na Olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selili četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige B.

Za ligaško fazo so bile te ekipe razdeljene v tri lige na podlagi njihovih položajev na Uefini lestvici koeficientov ženske reprezentance, izdana po zaključku skupinskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. 

Štirje bobni, Slovenija v Ligi B

V Ligi B bodo igrale reprezentance, ki so pred žrebom razdeljene v štiri bobne (boben 1 - Republika Irska, Poljska, Češka, Finska), (boben 2 - Srbija, Slovenija, Severna Irska, Romunija), (boben 3 - Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska) in (boben 4 - Grčija, Hrvaška, Belorusija, Albanija). Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

Igralni termini Ženske Lige narodov:
20.9. - 23.9.
23.9. - 26.9.
25.10. - 28.10.
28.10. - 31.10.
29.11. - 2.12.
2.12. - 5.12.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.09.2023 | Ženska A
  Po prve tri točke v ligi narodov
  V Krškem je vse pripravljeno, da v petek ob 16. uri gosti uvodno tekmo slovenske ženske reprezentance v ligi narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo ob 16. uri pomerile s Češko. V prvem sklopu tekmovanja sledi še gostovanje v Zenici, kjer Slovenija v torek, 26.9., gostuje pri Bosni in Hercegovini.
 • 20.09.2023 | Ženska A
  Brez strahu po zmago
  Ženska članska nogometna reprezentanca bo v petek v Krškem ob 16. uri odigrala prvo tekmo v novoustanovljenem tekmovanju Uefini ligi narodov. V Posavje prihaja Češka, to bo tekma 40. in 27. reprezentance na Fifini jakostni lestvici.
 • 19.09.2023 | Ženska A
  Motivirane v pričakovanju Češke
  Ženska članska nogometna reprezentanca se pripravlja na skorajšnji začetek tekmovanja v ligi narodov. V petek, 20.9., ob 16. uri Slovenija v Krškem gosti Češko, prihodnji torek, 26.9., pa Slovenija gostuje v Zenici pri Bosni in Hercegovini.
 • 18.09.2023 | Ženska A
  Selektor Kolman izpostavlja velik potencial reprezentantk
  Novi selektor ženske nogometne reprezentance Saša Kolman, danes bo popoldan zbral svoje varovanke, je izpostavil velik potencial, ki ga imajo članice ekipe. Na klopi selekcije bo prvič že ta petek, ko bo Slovenija začela tekmovanje v ženski ligi narodov B.
 • 15.09.2023 | Ženska A
  Saša Kolman novi selektor ženske reprezentance
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na dopisni seji potrdil novega selektorja ženske članske reprezentance. To bo Saša Kolman, 39-letni nogometni strokovnjak, ki je v svoji karieri deloval kot glavni trener v Novi Gorici in avstralskem South Melbourne FC, kakor tudi kot vodja nogometne akademije Real Madrida v Združenih arabskih Emiratih.
 • 05.09.2023 | Ženska A
  Borut Jarc ni več selektor ženske članske reprezentance
  Predsednik NZS, Radenko Mijatović in selektor ženske reprezentance Borut Jarc sta na predlog selektorja Jarca dosegla sporazumno prekinitev sodelovanja, kar pomeni, da se Jarc po petih letih in osmih mesecih poslavlja s klopi ženske reprezentance. V tem času je Slovenija dvakrat prišla na prag uvrstitve na veliko tekmovanje,  na Fifini lestvici pa zaseda visoko 40 mesto, najboljše v svoji zgodovini.
 • 12.08.2023 | Ženska A
  Iz Olimpije v Panathinaikos
  Slovenska reprezentantka Manja Rogan bo kariero nadaljevala v Grčiji. Zdaj že nekdanja vezna igralke ljubljanske Olimpije je postala nova članica atenskega Panathinaikosa, ki je letos napredoval v prvo grško ligo, v novi sezoni pa bo tam tudi nastopal.
 • 08.08.2023 | Ženska A
  Reprezentantka iz Radomelj v Italijo
  Slovenska članska reprezentantka Sara Gradišek se po šestih letih v dresih ŽNK Radomlje Medex odpravlja na tuje. Igralka sredine igrišča, ki je pred kratkim dopolnila 20 let, se iz Radomelj seli v italijansko Bologno.
 • 14.07.2023 | Ženska A
  Srbija premočna na generalki za ligo narodov
  Slovenke bodo septembra začele tekmovanje v ligi narodov v skupini B4, tekmice bodo Češka, BiH in Belorusija. Slovenija bo prvo tekmo igrala 22. septembra, ko bo gostila Češko.
 • 14.07.2023 | Ženska A
  Nocoj proti Srbiji
  Slovenija se bo danes ob 19. uri pomerila s Srbijo, to pa bo tudi pika na i pripravam, ki so jih varovanke selektorja Boruta Jarca opravile minule dni v Čatežu ob Savi. To bo tudi zadnji test za obe reprezentanci pred septembrskim začetkom tekmovanja v ligi narodov.

DELI NA