10.09.2023 | A
Danes s San Marinom po nove točke

Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.

"Moramo graditi na tem, kar smo pokazali proti Severni Irski (zmaga s 4:2 v četrtek; op. STA) v fazi napada, zadaj pa zdržati brez prejetega gola in osvojiti tri točke," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju sprva o načrtih za San Marino dejal dvakratni strelec proti severnoirski zasedbi je dejal Andraž Šporar.

Ta je bil na omenjeni tekmi najbolj zadovoljen prav s tem, da jim je uspelo doseči veliko zadetkov, a je osredotočenost že na San Marinu. "Lahkih tekem ni več, enostavno pa je kakovost na naši strani. Treba je čim prej doseči zadetek in osvojiti tri točke. Kot sem rekel, ni lahkih tekem, ampak smo favoriti in potrebujemo te točke," je še povedal Šporar in dodal, da bosta pomembni potrpežljivost in učinkovitost ter da bi bilo zelo lepo, če bi zadeli že iz prve ali druge priložnosti.

"Gre za tekmo, kjer si favorit in moraš to vlogo upravičiti. Pričakovanja pa so, normalno, povezana z zmago. Je pa ekipa tako daleč, da ve, da je treba vsakogar spoštovati," je dejal Kek.

Poudaril pa je, da si želi, "da se nekaj vpraša tudi nas". "Da smo mi tisti, ki odločamo o sebi. Pričakujem kakovostno, taktično disciplinirano Slovenijo, ne glede na to, koliko igralcev bomo zamenjali," je dodal.

Opozoril je, da so na prvi tekmi imeli nekaj težav s San Marinom (2:0; op. STA). "To pa zaradi nas samih. Oni igrajo tako, kot igrajo. Tudi na Danskem je kar nekaj časa trajalo, da so prejeli zadetek, tako da se moraš držati nekih principov v igri, biti osredotočen in odločen. Če pa sprejmeš njihov ritem, lahko prideš v težave," je še povedal Kek.

A tako javnost kot slovenski tabor verjame, da do težav ne bo prišlo, nenazadnje ima Slovenija stoodstotni izkupiček s šestih medsebojnih dvobojev s San Marinom, ki je tudi zadnji, 208., na lestvici Mednarodne nogometne zveze. Na dosedanjih petih tekmah v teh kvalifikacijah je prejel 17 golov, dosegel pa nobenega.

Po petih krogih v skupini H vodijo Finci z 12 točkami, Slovenci in Danci jih imajo po deset, Kazahstanci so pri devetih, Severni Irci pri treh, San Marino pa je še brez točk.

V skupini H bosta danes še tekmi Kazahstan - Severna Irska in Finska - Danska.

Tekst: STA
Foto: NZS/M24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA