18.11.2011 | U19
Dominika in Jana na študij v ZDA in napredek v svoji karieri

Slovenki Dominika Čonč in Jana Horvat sta odšli v ZDA, kjer sta združili igranje nogometa in študij. Dominika študira na UT Martin, medtem ko je Jana na Univerzi Bethel Univerzi.

Z jasnimi cilji v Ameriko

»V ZDA nisva prišli na počitnice, ampak na študij in igranje nogometa! Vse se vrti okoli teh dveh stvari in za zabave in podobne stvari nimava niti časa,« povesta v pogovoru.

»Zame osebno je to predstavljajo velik izziv v moji karieri in želim si napredovati, igrati na visokem nivoju ter tako konkurirati za izbrano vrsto Slovenije, kjer mi je že od mlajših selekcij predstavlja ponos in je najvišja stopnica, ki jo lahko športnik doseže v karieri,« je jasna Jana.

Študij ni prezahteven, nekaj več časa vzamejo le eseji, ki morajo biti včasih dolgi do sedem strani. »S samim usklajevanjem nogometa in študija nimam težav. Če slediš vedno na predavanjih in ob delanju vseh nalog, ki jih dobiš, ni nobenega problema.« V ZDA je sistem tako ali tako tak, da ne dopušča lenarjenja med študijskimi klopmi. Kdor nima dobrih ocen, niti igrati ne more.

Dobri pogoji za delo

Na drugi strani sveta se počutita dobro, za nogomet pa poskrbljeno, da malo kje tako. »Vse je na najvišjem nivoju in da je nogomet najboljše razvit, vse od univerzitetnih lig pa vse do profesionalne zenske lige.« Tekme so tudi na televiziji in internetu. Mediji redno pišejo od nogometu.

Američani preprosto obožujejo ženski nogomet. Tudi pristop na treningih je drugačen, precej podoben tistim, kot je v slovenskih reprezentančnih selekcijah. »Tempo igre je hitrejši kot pri nas v naši ligi, torej se na treningu pozna intenzivnost. Velik pomen treningov je na skupinski taktiki in se posebej na fizični pripravljenosti. Njihov sistem je tak da stremijo k zelo hitremu tempu igre.« Trenira se vsak dan, med tednom se odigrata tudi dve tekmi.

Jana pojasni, da je k njeni odločitvi pripomogla prav Dominika. Svoje je dodala univerza, ki je ponudila štipendijo.  »Pa tudi cenovno lahko rečem, da me bo študij v Ameriki stal manj kot pa naprimer v Ljubljani. Velika zahvala za to odločitev gre tudi mojima staršema, kjer mi od samega začetka stojita ob strani in ne spodbujata. Zaradi njiju in vseh, ki me podpirajo bom vztrajala.« Levji delež pri odhodu v ZDA je dodal agent Jernej Kamenšček, ki se je šolal v ZDA. Svoje je pristavil videozapis na Youtube, kjer je nekaj najboljših potez obeh igralk. Video je bil posredovan na 400 šol.

Pisana mednarodna zasedba

Pred Jano in Dominiko so štiri leta študija, poleg tega bosta več čas igrali v univerzitetni ligi. »Treningi in delo, to je glavni razlog zakaj sem tu,« doda Jana. »Sama sem zelo presenečena, kako zelo lepo so naju sprejeli Američani. Vsi so bili zelo navdušeni z najinim prihodom in lahko povem vse pozitivno o Američanih do sedaj. Mislim da sva jim z Dominiko zanimive, ker prihajava iz Evrope, Slovenije, torej druge države in druge kulture,« pa izvemo o gostoljubju Američanov.

Študentska ekipa ima pisano zasedbo – poleg Slovenke Jane so tu še igralke z Jamajke, Kanade, Anglije, Grenade, Trinidada in Tobaga in Kenije. Nekaj vedo tudi o Sloveniji, tudi zahvaljujoč lanskemu obračunu na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki. »Nekateri, ki slišijo besedo Slovenija se spomnijo na Jugoslavijo, nekaterim se pa dejansko niti ne sanja kje leži ta naš mali biser. Vedno jim poskušam razložiti, da smo blizu Italije in Hrvaške. Sem pa doživela tudi zelo nepričakovana, smešna vprašanja. Npr. ali imamo živalski vrt?! Ali govorimo slovensko?! Ali imamo čaj, kavo in podobno. Skratka stvari, ki so nam vsakdanje. Ampak v redu, jim ne zamerim:).«

Tekma traja 110 minut

Dominika potrdi, da študij ni zahteven. Sprva je imela nekaj težav z jezikom, a je tudi sedaj že ujela korak in ji to ne predstavlja ovire. Dan je poln in zanimiv, časa za počitek pa malodane ni. Treningi in predavanja so v prvem planu, veliko časa pa se izgubi tudi s potovanji. Posebnost so bile tudi tekme, po dve sta bili odigrani na teden. Tekme v študentski ligi trajajo 90 minut oz. 110, če se igrajo podaljški (le v primeru, ko je neodločen rezultat).

Sezone je konec

Dominika je s svojo univerzo igrala v diviziji I, ki je po kvaliteti takoj za ameriško profesionalno žensko nogometno ligo. »Sezona je bila uspešna, slavile smo zmago na konferenčnem turnirju in se uvrstile na NCAA turnir. To je med najboljših 64 ekip v celotni Ameriki. Nato pa žal nismo imele sreče pri žrebu, saj smo za nasprotnika v prvem krogu dobile 5. najboljšo ekipo v Ameriki (Memphis) in izgubile.« Za obe je sezone konec, zato bo sedaj še nekaj več časa za študij.

Tudi brez domotožja ne gre. »Najbolj pogrešam družino in prijatelje, na srečo je tu internet in Skype, ki omogočata komunikacijo,« zaključita Slovenki, ki sta odločno zakoračili v svoje ameriške sanje.

Tekst: D.P.
Foto: osebni arhiv

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2024 | U19
  Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
 • 23.03.2024 | U19
  Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
 • 20.03.2024 | U19
  Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
 • 19.03.2024 | U19
  Mladinci za uvod gostijo Španijo
  Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
 • 11.03.2024 | U19
  Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
 • 11.03.2024 | U19
  Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA