20.10.2023 | Sodniki
Drugi jesenski seminar sodnikov z analizo sojenja in treningom fizične priprave

Drugi jesenski seminar po končani drugi tretjini jesenskega dela prvenstva tekmovanj NZS so imeli včeraj elitni sodniki in sodnice A in A1 liste. Na igriščih v Nacionalnem nogometnem centru Brdo št. 2 in 3 so sodniki pod vodstvom strokovnjaka za fizično pripravljenost sodnikov Mitje Novaka sprva opravljali intenziven trening telesne priprave, kasneje pa imeli še strokovno analizo sojenja, ki je potekala ločeno za sodnike in pomočnike sodnikov.

Na sporedu je bil SDS (Single – Double – Single) prekinitveni test, ki poteka v izmenjavi intenzivnega teka in počitka v dveh serijah, vsaka serija pa je sestavljena iz 20 ponovitev. Že pred prekinitvenim testom so sodniki opravljali 5 ponovitvenih šprintov v dolžini 40m, kjer so morali preteči razdaljo v časovnem oknu 6 sekund. 

Na sosednjem igrišču za trening š.3 so vzporedno pomočniki sodnika opravljali fizično vadbo s poudarkom na prisunskih korakih in eksplozivnosti teka (šprint) in SDS prekinitveni test, ki ga pomočniki sodnikov tečejo ob zvokovni spremljavi, kjer test poteka v izmenjavi intenzivnega teka/bočnega gibanja in počitka.

Po končanem fizičnem delu treninga na igrišču so posebej za sodnike in posebej za pomočnike v konferenčni dvorani in paviljonu športnega kompleksa NZS posvetil čas pregledu sojenja in obravnavi dogodkov s posnetkov tekem, ki jih ZNSS pripravi z lastno produkcijo DVD.

V zgornjem delu športnega kompleksa je v paviljonu separatno potekala analiza delovanja pomočnikov, ki jo je opravil vodja izobraževanja pomočnikov  sodnikaA1 liste in nekdanji FIFA mednarodni pomočnik sodnika (1996-2004) Zoran Novarlić iz Maribora.

V upravni stavbi krovne nogometne organizacije pa sta v tamkajšjni konferenčni dvorani z glavnimi sodniki analizirala situacije nekdanja mednarodna sodnika, podpredsednik ZNSS Robert Krajnc iz Ptuja (FIFA od 2001-2010) in mednarodni kontrolor sojenja Darko Čeferin iz Kranja (FIFA sodnik od 2000-2012). Sodniki so se sprva razdelili v manjše skupine, nato pa so s predavateljema intepretirali številne situacije in prihajali do skupnih zaključkov s poeenotenjem in usklajevanjem kriterijev.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA