29.03.2021 | U21
EURO U21: Jutri za zgodovino

Mlada reprezentanca Slovenije jutri napada zgodovinski dosežek. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića se bodo ob 21. uri v Ljudskem vrtu udarili z zahodnimi sosedi Italijani. Slovence v četrtfinale prvenstva pelje zmaga.

"Zmaga na tekmi proti Italiji nas pelje med osem najboljših ekip Evrope," je osnovni recept do četrtfinala že uvodoma izpostavil selektor Aćimović in se znova spomnil na tekmo s Čehi: "Do tega dvoboja smo prišli po tem, ko smo odigrali borbeno tekmo proti Češki. Vedeli smo, da gre za ključno preizkušnjo in bi s porazom ostali brez sanj o uvrstitvi v nadaljevanje tekmovanja. Nekje sem zasledil zapis, da je šlo za tekmo generacije, fantje so odigrali zelo dobro in bili blizu trem točkam. Na koncu smo prejeli nesrečen zadetek, vendar je potrebno v življenju gledati tudi z druge strani. Res je, da smo ostali brez dveh točk, a je bila tudi točka izredno velika. Če smo imeli v Celju nekaj smole, je bil za nas ugoden rezultat tekme v Mariboru. Vse štiri reprezentance imamo možnosti za napredovanje. Prišli smo do finala, ki smo si ga želeli. Lahko rečem, da nas jutri čaka nova tekma generacija."

Aćimović je pred uradnim treningom dejal, da še ni sprejel končno odločitve o tem, kako razdeliti mesta v začetni enajsterici. Slovenski selektor sicer opozarja, da je Italija v fazi branjenja izredno zahteven nasprotnik. "Zavedamo se, da moramo biti po odvzeti žogo, še posebej na nasprotnikovi polovici, bolj mirni v posesti in bolj igrivi. Na tekmi proti Čehom je bilo to zelo težko, saj gre za zelo defenzivno izjemno organizirano ekipo, ki ne pušča veliko prostora. Zdaj nas čaka podobna tekma. Vemo, proti komu igramo. Gre za neugodnega nasprotnika z dobrimi posamezniki, v obrambi pa stojijo dobro. Španci si niso ustvarili resnejše priložnosti, kar ogromno pove o njihovi moči," opozarja Ljubljančan.

Zahodni sosedje so uvodoma remizirali s Češko, v soboto pa so točko vknjižili tudi v spopadu s Španci. Zelenico so obakrat zapuščali zgolj z deveterico. Na prvi tekmi sta bila izključena Sandro Tonali in Riccardo Marchizza, v soboto pa še Gianluca Scamacca in Nicolo Rovella. "Italija je reprezentanca, ki premore veliko kakovosti. Dvomim, da se jim močno poznata en ali dva manjkajoča igralca. Na mizi je veliko, zmagovalec tekme napreduje med osmerico. Lahko si predstavljate, kako je Italijanom in kako je nam. Vse štiri ekipe smo v igri za napredovanje, kar sem si srčno želel. Največ zaslug za to gre fantom. Oni so nas pripeljali do tega, da lahko upamo do konca, na zgodovinski dosežek in uvrstitev med osem najboljših ekip," je poudaril Aćimović. 

Slovenijo v izločilne boje zaključnega turnirja pelje zmaga, Španci pa ne smejo izgubiti s Češko. Tega se dobro zaveda tudi Igor Vekić, ki bo tudi jutri zadnja ovira za poskus Italijanov. "Ena od večjih tekem, morda tudi največja, je za nami. Morda se ni razpletla po naših željah, saj nismo osvojili treh točk. Nekaj stvari se ni poklopilo, a je bil glavni cilj te tekme, da kot ekipa stopimo na igrišče, tako pa ga tudi zapustimo, ne glede na razplet. Mislim, da nam je to uspelo. V slačilnici smo še bolj povezani, kar je lahko dodatna energija za tekmo proti Italiji," razmišlja vratar Brava.

Dvaindvajsetletnik pred odločilno tekmo ostaja optimist. "Verjamemo v uspeh. Če ne bi verjeli, nima smisla, da smo tukaj. Vsi igralci in vsak član štaba verjamemo v to. Moramo se držati svojih principov, gledati nase in na svoje naloge. Z energijo in miselnostjo, da nimamo ničesar izgubiti, lahko presenetimo," sporoča Gorenjec in dodaja, da se je ekipa po dvoboju s Čehi še bolj povezala: "Psihološko smo se dvignili. Res je, da bi lahko vzeli vse tri točke, a to je nogomet. Po tekmi smo stopili skupaj, ko je bilo Prelcu težko, smo ga kot ekipi dvignili in mislim, da je zdaj vsem lažje."

Tudi Vekić se ni želel pretirano ozirati na to, da bodo Italijani pogrešali nekaj svojih adutov. "Ne oziramo se na to, da so Italijani nedisciplinirani glede nabiranja kartonov. Pričakujemo, da bodo Italijani napadali, vendar to ne pomeni, da se bomo ustrašili tega. Tekmo pričenjamo z začetnim izidom 0:0, na njihove napade pa bomo odgovorili z enako mero, morda še z večjo," sporoča vratar, ki se je že pripravil na nekatera orožja jutrišnjega tekmeca: "Tako kot Čehi, so tudi Italijani nevarni preko prekinitev. Imajo nekaj dobrih posameznikov, ki lahko s streli ogrožajo nasprotnikova vrata. Na tekmi nevarnost preti z vseh strani, potrebno je biti pripravljen na vse, speljati tekmo in napadati rezultat, ki si ga želimo."

Najprej ob 18. uri, ko bo na Cipru točke lovila članska izbrana vrsta, nato pa znova tri ure kasneje: znova dvignimo zastave za Slovenijo!

Tekst: PDo
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

 • 05.01.2023 | U21
  Intervju: Milenko Aćimović
  Milenko Aćimović se po zamenjavi generacij ozira proti naslednjemu kvalifikacijskemu ciklu. Kar je videl do zdaj, ga upravičeno navdaja z optimizmom.
 • 21.11.2022 | U21
  Brez zadetkov v Fazaneriji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Murski Soboti remizirala z vrstniki iz Bolgarije z 0:0 (0:0).
 • 20.11.2022 | U21
  V Fazaneriji z Bolgari
  Soboška Fazanerija bo jutri gostila pripravljalni obračun mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije, s tem obračunom pa se bo zasedba Milenka Aćimovića poslovila od leta 2022.
 • 17.11.2022 | U21
  Antolin odločil obračun s Črno goro
  Mlada reprezentanca Slovenije je v Podgorici dobila prvo novembrsko preizkušnjo. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića so bili z 0:1 boljši od Črnogorcev, ob koncu četrte minute je bil z razdalje natančen Aljaž Antolin.
 • 16.11.2022 | U21
  V Podgorici s Črnogorci
  Mlada reprezentanca Slovenije bo leto 2022 sklenila z dvema prijateljskima tekmama, ki bosta služili kot priprava na prihajajoče kvalifikacije nove generacije. Slovenci se bodo jutri pomerili s črnogorskimi vrstniki. 
 • 09.11.2022 | U21
  Aćimovič izbral za Črno goro in Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo novembra odigrala še zadnji dve prijateljski tekmi v koledarskem letu. Izbranci Milenka Aćimovića se bodo 17. novembra ob 15.00 v Podgorici pomerili s selekcijo Črne gore, 21. novembra ob 17.30 pa bodo v Murski Soboti gostili še reprezentanco Bolgarije.
 • 26.09.2022 | U21
  Mlada reprezentanca klonila proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Kranju izgubila proti mladi izbrani vrsti Bosne in Hercegovine z 2:3 (1:2).
 • 25.09.2022 | U21
  Mladi v Kranju z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo v ponedeljek ob 18.00 v Kranju odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine.
 • 13.09.2022 | U21
  Znana mlada reprezentanca za tekmo z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let se bo 26. septembra v Kranju pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam reprezentantov za prijateljski obračun.
 • 13.06.2022 | U21
  Slovenci zadali Angležem prvi poraz in končali kvalifikacije kot tretji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Huddersfieldu premagala angleško izbrano vrsto z 2:1(1:0). Slovenija je kvalifikacijsko skupino G končala na tretjem mestu za Anglijo in Češko.

DELI NA