23.03.2021 | U21
EURO U21: Pripravljeni na spopad s Španci

Odštevanje je pri koncu, jutri se pričenja UEFA Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let. Mlada reprezentanca Slovenije prvenstvo odpira v Ljudskem vrtu, s tekmo proti Španiji, ki na zaključnem turnirju nastopa kot branilka evropskega naslova.

V ekipi vlada odlično vzdušje, je pred zadnjim treningom poudaril Milenko Aćimović. Selektor izbrane vrste je na zadnjem treningu prvič delal s celotno igralsko zasedbo, potem ko so se moštvu včeraj pridružili še Adam Gnezda Čerin, Žan-Luk Leban, Žan Medved, Dejan Petrovič in Žan Rogelj. Peterica je imela še klubske obveznosti, a se je reprezentanci priključila dobro pripravljena.

"Vsi že komaj čakamo na pričetek evropskega prvenstva. Včeraj smo se kompletirali, danes so na treningu prisotni vsi igralci. Fantje so zdravi in v pričakovanju tekme s Španijo. Čaka nas še uradni trening, celotna ekipa pa komaj čaka, da pričnemo s prvenstvom," je na novinarski konferenci pred treningom dejal Aćimović.

Selektor Slovenije se zaveda, da bo potrebno v tekmo s Španci kreniti z zbranimi glavami: "Vsi zavedajo, kaj jih čaka, kakšen turnir in nasprotnik je pred njimi. Verjamem, da so že vsi osredotočeni na tekmo, moja naloga pa je, da se umirijo in izklopijo druge stvari. Jutrišnjo tekmo morajo pričakati mirni in iti v dvoboj pametno. Morajo se kontrolirati kot posamezniki in kot ekipa."

Slovenska reprezentanca je danes prvič trenirala v popolni zasedbi. Bo del taktičnega načrta za spopad s Španijo tudi pritisk visoko na nasprotnikovi polovici? "To je ena od stvari, na katero smo se pripravljali. To mora biti kompaktno in storjeno z glavo, saj gre za tveganje, v katerega se je potrebno spustiti kot ekipa. V to je potrebno verjeti, mora biti uigrano, individualizem pa odpade. Pripravljamo se tudi na to, da jih pritisnemo visoko in jih počakamo. Imamo nekaj možnosti, na kakšen način se lotiti Špancev. Verjamem, da smo dobro pripravljeni," je zaključil selektor.

Eden od slovenskih adutov na mariborski zelenici bo tudi Timi Max Elšnik. Kapetan mlade reprezentance priznava, da s soigralci nestrpno pričakujejo pričetek prvenstva: "Prisotne je nekaj nestrpnosti, a gre za pozitivno napetost. Že nekaj časa govorimo o evropskem prvenstvu. Kot ekipa komaj čakamo na začetek, da se lahko pokažemo v pravi luči. Šli bomo tekmo po tekmo, vsakič pa bomo dali vse od sebe, da iztržimo pozitiven rezultat. Na koncu bomo videli, kam nas bo to pripeljalo."

Nasprotniki Slovenije so znani, gre za kakovostne ekipe. Španija ni izjema, Elšnik pa se je s soigralci dodobra spoznal z igro jutrišnjega tekmeca. "Tehnično so zelo dobro podkovani, radi imajo žogo, če bi lahko, bi jo držali celotno tekmo. Fizično morda niso tako čvrsti in nimajo radi duel igre. Imajo veliko samozavesti, prepotentnosti, kar jih lahko kaznuje. Če jim žogo vzamemo na njihovi polovici, moramo biti direktni in izkoristiti trenutek. Čakali bomo na ta trenutek, ko moramo biti pravi in skušati zabiti zadetek. Sicer pa moramo stati čvrsto, jim ne dati veliko prostora za odigravanje. Mislim, da smo zmožni odigrati dobro tekmo," je optimističen vezist.

Mlada reprezentanca je bila dan pred tekmo deležna tudi spodbude s strani članske izbrane vrste. "Gre za lepo gesto članskih reprezentantov, ki so naši vzorniki. So na nivoju, na katerem si tudi sami želimo biti nekoč. Vedo, kaj je potrebno, da prideš do tega nivoja. Verjamem, da se zavedajo, kaj to evropsko prvenstvo pomeni za nas. Na nas je, da to izkoristimo in marsikomu se lahko potem svet obrne na glavo," o potezi varovancev Matjaža Keka razmišlja Elšnik.

Dvoboj Slovencev in Špancev se bo v Ljudskem vrtu pričel ob 18. uri, Timi Max Elšnik pa je prepričan, da bo za reprezentanco stala celotna država.

Tekst: PDo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 21.11.2022 | U21
  Brez zadetkov v Fazaneriji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Murski Soboti remizirala z vrstniki iz Bolgarije z 0:0 (0:0).
 • 20.11.2022 | U21
  V Fazaneriji z Bolgari
  Soboška Fazanerija bo jutri gostila pripravljalni obračun mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije, s tem obračunom pa se bo zasedba Milenka Aćimovića poslovila od leta 2022.
 • 17.11.2022 | U21
  Antolin odločil obračun s Črno goro
  Mlada reprezentanca Slovenije je v Podgorici dobila prvo novembrsko preizkušnjo. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića so bili z 0:1 boljši od Črnogorcev, ob koncu četrte minute je bil z razdalje natančen Aljaž Antolin.
 • 16.11.2022 | U21
  V Podgorici s Črnogorci
  Mlada reprezentanca Slovenije bo leto 2022 sklenila z dvema prijateljskima tekmama, ki bosta služili kot priprava na prihajajoče kvalifikacije nove generacije. Slovenci se bodo jutri pomerili s črnogorskimi vrstniki. 
 • 09.11.2022 | U21
  Aćimovič izbral za Črno goro in Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo novembra odigrala še zadnji dve prijateljski tekmi v koledarskem letu. Izbranci Milenka Aćimovića se bodo 17. novembra ob 15.00 v Podgorici pomerili s selekcijo Črne gore, 21. novembra ob 17.30 pa bodo v Murski Soboti gostili še reprezentanco Bolgarije.
 • 26.09.2022 | U21
  Mlada reprezentanca klonila proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Kranju izgubila proti mladi izbrani vrsti Bosne in Hercegovine z 2:3 (1:2).
 • 25.09.2022 | U21
  Mladi v Kranju z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo v ponedeljek ob 18.00 v Kranju odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine.
 • 13.09.2022 | U21
  Znana mlada reprezentanca za tekmo z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let se bo 26. septembra v Kranju pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam reprezentantov za prijateljski obračun.
 • 13.06.2022 | U21
  Slovenci zadali Angležem prvi poraz in končali kvalifikacije kot tretji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Huddersfieldu premagala angleško izbrano vrsto z 2:1(1:0). Slovenija je kvalifikacijsko skupino G končala na tretjem mestu za Anglijo in Češko.
 • 09.06.2022 | U21
  Stojinović in Begić za zmago nad Andoro
  Mlada reprezentanca Slovenije je na zadnji domači tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 premagala zasedbo Andore. V Kranju sta za zmago z 2:0 zadela Dušan Stojinović in Tjaš Begić.

DELI NA