Enajstmetrovka: Dušan Stojinović

Tokrat vam predstavljamo osrednjega branilca, ki pri devetnajstih letih deluje izjemno odgovorno in navdušuje v ekipi Celja.

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

1. Nogometni začetki

Dušan Stojinović je vzljubil nogomet že kot otrok, ko sta ga nad to igro navdušila dedek in oče. Ker je bila njegova prva žoga, s katero se je igral pred hišo, nogometna, je hitro postalo jasno, kako bo odraščal. Nogomet je začel trenirati pri šestih letih pri NK Arne Tabor 69, svojo nogometno pot pa je nadaljeval pri Bravu, od koder je prestopil v Celje.

2. Razvoj

?Ko beseda teče o njegovem nogometnem razvoju, Dušan najprej pomisli na nekdanjega trenerja selekcije U14 pri Bravu, Darjana Šuštarja, ki je pustil največji pečat v njegovi karieri. Ne le zaradi naslova državnega prvaka, temveč predvsem zaradi prispevka k Stojinovićemu nogometnemu napredku, za katerega je zaslužen. »Darjana moram izpostaviti, saj sem prav zaradi njega veliko pridobil na kondiciji in moči, ki mi koristi tudi danes. Že v mlajših selekcijah sva naredila bazo za igranje članskega nogometa,« razloži Stojinović.

3. Položaj

Stojinovićev osnovni igralni položaj je mesto osrednjega branilca, čeprav se po potrebi občasno znajde tudi v kakšni drugi vlogi, saj vedno skuša razumeti želje in potrebe trenerja. Nenazadnje je bil do trinajstega leta celo napadalec, kasneje desni bočni branilec in šele nato osrednji branilec.

4. Karakteristike

Nogometaš Celja se kot najstnik odlično kosa z izkušenejšimi nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije tudi na račun moči in brezkompromisnih dvobojev, ki postajajo njegov zaščitni znak. Pred njim je dolga nogometna kariera, tako da ima čas določene elemente še izboljšati. Sam pravi, da bi rad postal nekoliko bolj suveren predvsem pri podajah, saj ne želi pod pritiskom za vsako ceno razčiščevati in pošiljati žoge daleč naprej, temveč tudi pametno odigrati.

5. Reprezentančni debi

12. maja 2015 je Dušan Stojinović prvič nastopil za slovensko nogometno reprezentanco. Šlo je za prijateljsko tekmo v kategoriji U16 proti Srbiji, ki jo je Slovenija izgubila z 1:4. Čeprav večina nogometašev reprezentančni debi ohrani v lepem spominu, pa je pri Dušanu to popolnoma drugače, saj se slednji ni izšel po njegovih pričakovanjih.

»Spomin na moj reprezentančni debi ni ravno prijeten. Začeli smo dobro, povedli, nato pa so se začele stvari podirati. Ob debiju sem bil zamenjan že v 24. minuti, kar res ni prijeten občutek. Po drugi strani pa menim, da mi je prav ta izkušnja dala neko dodatno moč za naprej po dokazovanju v reprezentanci. Nenazadnje sem kasneje to tudi potrdil s kapetanskim trakom,« se spominja reprezentančnega debija Stojinović.

6. Reprezentančna kariera

Od debija proti Srbiji do danes je Dušan v petih različnih reprezentančnih selekcijah odigral kar 45 tekem (U16 14x, U17 13x, U18 3x, U19 12x, U21 3x) in se trikrat vpisal med strelce, ko je zatresel mreže Hrvaške, Makedonije in Francije. Ob tem je pogosto vključen v starejše selekcije, tako da je tudi v reprezentančnih okvirih vajen dejstva, da je mlajši od večine soigralcev.

»V nogometu leta niso več pomembna. Če si dober, boš igral,« je jasen Stojinović, ki reprezentančno udejstvovanje jemlje kot potrditev dobrega dela. »Vpoklic v reprezentanco jemljem kot dokaz, da dobro delam, treniram, predvsem pa da sem zaenkrat na pravi poti. Pri reprezentanci gre za določen ponos in čast, ki jo lahko dosežeš. Danes je namreč malo morje igralcev, ki si prizadeva obleči dres z državnim grbom, na koncu pa jih obleče dres samo tistih 11 na igrišču in 7, ki so na klopi.«

7. Največji uspeh v dosedanji karieri

Stojinovićevi dosedanji uspehi so trenutno pogojeni predvsem z njegovo mladostjo, tako da večinoma izhajajo iz mlajših nogometnih kategorij. Dušan je ponosen predvsem na dva naslova državnih prvakov pri Bravu in zmago v Cordial Cupu. Poleg tega se rad spominja tudi prijateljske tekme v kategoriji U19 s Francijo v Krškem, ki se je končala z rezultatom 3:3 ter neodločenega rezultata s Španijo v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo U19.

8. Tujina

Ob besedi »Tujina« številni mladim nogometašem zaledeni kri, saj predstavlja sinonim za nekaj sanjskega. Slednja pa prinaša tudi številne pasti, tako da prehiter odhod in napačna izbira kluba pogosto vodita v zaton nogometne kariere. Stojinović se tega dobro zaveda, tako da se mu nikamor ne mudi.

»V nogometu se konstantno nekaj dogaja. Če igraš dobro, se hitro pojavi zanimanje. Sam zaenkrat še nisem konkretno razmišljal, da bi odšel naprej, saj nimam težav ostati v Sloveniji. V preteklosti sem že zavrnil ponudbo iz tujine, saj se nisem čutil še pripravljenega na ta izziv. Sedaj je situacija drugačna, čutim, da sem bolj dozorel. Če bi prišlo kaj konkretnega, bi verjetno sprejel, a le pod pogojem, da gre za dobro ponudbo v nogometnem smislu. Rad bi namreč prestopil nekam, kjer bi lahko igral. Jasno mi je, da bi kot 19-letnik zelo težko dobil priložnost za igro npr. med člani Juventusa. Zanima me torej neka srednja stopnička, kjer bom lahko konstantno igral in se razvijal in šele zatem razmišljal o nivoju višje,« ostaja z nogami na tleh Stojinović.

9. PLTS

Če je Dušanov reprezentančni debi postregel z grenko izkušnjo, pa je to popolnoma drugače z njegovim debijem v Prvi ligi Telekom Slovenije, kjer je prvič zaigral že s 17. leti. In to kar v Stožicah proti Olimpiji, od prve do zadnje minute, meddrugim je stresel celo vratnico.

»Debi je bil nekaj posebnega, saj sem debitiral v Stožicah proti Olimpiji. Pred tekmo sem imel malce neprijeten občutek, saj je šlo namreč vseeno za mojo prvo tekmo v prvoligaški konkurenci, sam pa sem imel šele 17 let. Kakorkoli, nervoza me je hitro minila, saj ko enkrat stopim na igrišče, razmišljam le še o nogometu,« doda Stojinović, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije doslej odigral 59 tekem. Njegova najljubša je nedavna na stadionu Z'dežele, ko so Celjani z 2:0 odpravili državne prvake in rivale iz Maribora. Stojinovićev je najlepši prvoligaški trenutek sicer doživel lani v Kranju, saj je ob avgustovski zmagi Celjanov s 6:0 zabil krstni zadetek.

10. Sanje

Igranje v Uefa ligi prvakov bi tudi za Dušano pomenilo uresničitev nogometnih sanj. »Definitivno bi si želel izkusiti Uefa ligo prvakov. Mislim, da si to želi prav vsak nogometaš, saj gre za najvišji nivo, kjer se meriš z različnimi zvezdniki. Nasproti bi si želel stati s Cristianom Ronaldom. Rad bi ga pokrival, spremljal, saj je najboljše tisto, kar je najtežje,« pove Stojinović, ki bi rad na igrišču doživel tudi španski derbi med Barcelono in Real Madridom ter beograjski med Crveno zvezdo in Partizanom.

11. EURO U21 2021

Do uresničitve nogometnih sanj bi Dušanu lahko pomagalo tudi uspešno igranje na evropskem prvenstvo do 21 let, ki ga bosta gostila Slovenija in Madžarska. »Vsi se zavedamo, da bo to ena zelo lepa priložnost za naše kariere. Tukaj lahko pokažeš, da sodiš v najvišji nivo nogometa in da lahko pariraš najboljšim. Iz tega razloga ne dvomim, da bomo dali vsi od sebe svoj maksimum in dobro odigrali turnir«

Kaj pa lahko doseže Slovenija, ki bo premierno nastopila na tem tekmovanju? »V nogometu je vse mogoče. Mi verjamemo v najvišji cilj, osvojitev naslova, do kam bomo prišli, pa je precej odvisno od okoliščin. Naša želja je, da osvojimo čim več, izkoristimo tisto, kar nam bo omogočeno. Vse bomo naredili za to,« samozavestno in odločno zaključi Stojinović, ki se zaveda, da je v športu vedno treba stremeti za najvišjimi cilji.

STRELI:

  1. Najboljši igralec, s katerim si doslej stal na igrišču?
    Jadon Sancho / Phill Foden
     
  2. Sanjska enajsterica PLTS?
    Matjaž Rozman, Mitja Viler, Tilen Klemenčič, Jure Travner, Martin Milec, Senijad Ibričić, Rok Kronaveter, Tomislav Tomić, Nenad Protega, Stefan Savić, Mitja Lotrič.
     
  3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
    Jan Oblak, Boštjan Cesar, Bojan Jokić, Aljaž Struna, Petar Stojanović, Robert Koren, Kevin Kampl, Zlatko Zahović, Mladen Rudonja, Milivoje Novaković, Josip Iličić.
     
  4. Najljubša jed?
    Sarma
     
  5. Najljubša knjiga?
    Harry Potter (vsi deli)
     
  6. Najljubši film?
    Hitri in drzni
     
  7. Najljubša pesem?
    Aca Lukas: Lesce
     
  8. Najljubša destinacija?  
    Španija
     
  9. Najljubša žival?
    Pes
     
  10. Najljubša igra?
    Enka
     
  11. Sanjski avto?
    Mercedes razred G


Tekst: MKo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA