Enajstmetrovka: Leon Sever

Tabor se je v letošnji sezoni vrnil na prvoligaški zemljevid. Kraševci so poleti prekinili prvoligaško tradicijo Gorice, pomembno vlogo pri sežanskem dosežku pa je odigral tudi Leon Sever. Primorec se predstavlja v novi izdaji rubrike Enajstmetrovka.

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

 1. Nogometni začetki
  Tudi Leon Sever prihaja iz okolja z bogato nogometno tradicijo. Čeprav rojen v Bruslju, se je z organizirano vadbo srečal v Izoli, ki je nogometno eksplozijo doživela v prvi sezoni po slovenski osamosvojitvi. Izolani so si s tretjim mestom zagotovili nastop v kvalifikacija Pokala UEFA, na slovenski Obali pa je tedaj gostovala slovita Benfica. "Ribiči" so se od prvoligaške druščine poslovili leta 1996, dve leti zatem pa se je rodil Leon, ki je s štirimi leti prvič zakorakal na izolsko zelenico. Izolani so več kot dve desetletji po njegovem rojstvu še vedno daleč od Prve lige Telekom Slovenije, zato pa Leon soustvarja novo svetlo poglavje sežanskega kluba.

  Že tretjo sezono je pomemben člen Tabora, z okroglim usnjem pa se je v Belgiji srečal praktično takoj, ko je shodil. "Oče ni bil nogometaš, mama se je nekdaj ukvarjala z rokometom, sicer pa sem se nad nogometom navdušil sam," pravi Leon. Kot enoletni otrok je z očetom pogosto obiskal centralni park v Bruslju in že takrat doživel zanimivo anekdoto: "Oče mi je razlagal, da je eden od ravno tako rednih obiskovalcev parka pristopil do njega in mu dejal, da bom imel, če ne bomo v prihodnosti kaj zgrešili, uspešno nogometno kariero."
   
 2. Razvoj
  "Nogometno pot sem pričel v Izoli. Praktično celotno otroštvo me je vodil Fabio Lovrečič, ki mi je bil kot drugi oče. Njega moram izpostaviti, z njim sem sodeloval skoraj deset let. V tem času nas je s soigralci naučil tudi reda in discipline, kar mi dobro služi še danes. S soigralci smo tvorili kakovostno ekipo, dobro smo se razumeli in bili praktično kot družina. Dosegali smo dobre rezultate, med drugim smo osvojili tudi mednarodni turnir v Barceloni," se otroških časov v dresu Izole spominja Primorec.

  Izolan ima kljub mladosti že dokaj razgibano kariero, saj se je že kot najstnik srečal tudi s tujino. Pri trinajstih letih je s starši sprejel vabilo v bližnji Trst: "Leta 2011 sem z dvema prijateljema prestopil v italijansko Triestino, a je klub leto kasneje končal v stečaju in vrnili smo se v Izolo. V tem času se je izolska selekcija do 15 let prebila med prvoligaše, kot kadet pa sem Izoli pomagal do napredovanja v prvo ligo. Sredi sezone 2014/15 sem prestopil v Koper in tam igral do konca mladinskega staža."

  Na prvoligaškem nivoju se je prvič predstavil v sezoni 2012/13, ko je z Izolo osvojil šesto mesto v zahodni skupini lige U15. Sledila je selitev v Koper, na Bonifiki je igral dve leti in pol ter v sezoni 2015/16 z mladinci osvojil naslov pokalnega prvaka. Kot t.i. vhodni mladinec je finalni dvoboj z Mariborom pričel v začetni enajsterici in odigral pomembno vlogo pri zmagi "kanarčkov". Nekaj let kasneje je ob Marku Guliću, ki je nase nekajkrat opozoril v dresu Gorice, praktično edini, ki se je resneje spoznal s prvoligaškim nogometom na članski ravni.

  Od Bonifike se je poslovil sredi leta 2017, ko je Koper nazadoval v četrti rang nogometa, sam pa se je pridružil Taboru in s Sežanci pričel postopno pot do vrnitve prvoligaškega odra: "Članski ekipi Kopra sem bil priključen še kot mladinec, dvakrat sem nastopil tudi v prvoligaški konkurenci. Moram reči, da mi je bilo žal, ko je bilo jasno, da se Koper seli v četrto ligo. Na srečo moje predstave niso ostale neopažene, v Sežani pa so me prepričali s svojo zgodbo."
   
 3. Pozicija
  Priznava, da je najraje igra takoj za napadalcem, a se je v svoji karieri spoprijel že z različnimi vlogami: "Praktično celotno kariero igram v zvezni vrsti, najraje tik za napadalcem. Trener Mauro Camoranesi me večkrat postavi tudi na krilno pozicijo. Se pa spomnim, da sem na zadnji prvoligaški tekmi Kopra en polčas odigral tudi v obrambni vrsti. Do prehoda v selekcijo U15 sem igral v konici napada, dosegal sem kar veliko zadetkov in nabral tudi precej priznanj za najboljšega strelca tekmovanj in turnirjev."
   
 4. Karakteristike
  Čeprav desničar, se zdi, da zadetke lažje dosega z levo nogo. V smehu dodaja, da mu je z levico verjetno uspel še kakšen lepši zadetek več kot z desnico, prav igranje tako z desno kot levo nogo pa je ena od močnejših plati Izolana. "Res je, prednost je, da lahko igram z obema nogama. Sem nepopustljiv, tako na igrišču kot izven terena, zato sem tudi kondicijsko dobro pripravljen, kar se potem pozna na tekalnih sposobnostih. Znam pa tudi preigravati in asistirati soigralcem," razmišlja sežanska sedmica in odkrito spregovori še o svojih pomanjkljivostih: "Iskreno povedano, nekaj mi še manjka na taktičnem področju. Včasih kaj ne naredim tako, kot bi želel trener."
   
 5. Reprezentančni debi
  Leon v svoji karieri ni stopal po običajnih korakih svojih vrstnikov, ki danes igrajo vidno vlogo v prvoligaških sredinah. V letu, ko bi moral prestopiti med članske nogometaše, se je Koper preselil v četrti rang slovenskega nogometa, sam pa se je odločil sprejeti vabilo tedanjega drugoligaša iz Sežane. Nogometaš sredine igrišča je tudi na reprezentančni debi čakal nekoliko dlje, kot večina sedanjih članov mlade izbrane vrste. V dresu z državnim grbom je prvič zaigral leta 2016, ko je z reprezentanco do 18 let gostoval na Slovaške, pred tem pa je opravil nekaj reprezentančnih treningov.

  Obakrat je v igro vstopil s klopi za rezerviste, Slovenci so prvo srečanje dobili z izidom 0:2, druga preizkušnja pa je pripadla gostiteljem. Kako se spominja krstnih reprezentančnih minut? "Vabilo v mladinsko reprezentanco sem prejel ravno na dan, ko sem dopolnil 18 let. Nato sem na Slovaškem zaigral na obeh tekmah, tako da je bilo to eno od najlepših rojstnodnevnih daril. Tedaj je bila reprezentanca zame nekaj novega, tudi potovanje na Slovaško mi je ostalo v lepem spominu."
   
 6. Reprezentančna kariera
  Je del nadarjene generacije 1998, ki si je pred petimi letimi izborila nastop na kadetskem evropskem prvenstvu v Bolgariji. Sam tedaj še ni bil del ekipe, saj je za Slovenijo prvič zaigral leto kasneje. "Spomnim se, da je bila ta generacija prva, ki se je kvalificirala na kadetsko prvenstvo. Bil sem vesel za uspeh vrstnikov, že tedaj pa sem si močno želel igrati za reprezentanco. Mislim pa, da sem tedaj s kadetsko ekipo Izole igral še v drugi ligi, zato sem se zavedal, da bi se bilo težko prebiti v reprezentanco. Sem pa tedaj spremljal prvenstvo in si na spletu ogledal tudi vse tri tekme," se dosežka vrstnikov spominja vezist, ki je doslej za Slovenijo odigral šest tekem.

  Za selekcijo do 18 let je zbral dva nastopa, v reprezentanco pa se je po treh letih dokazovanja na klubski ravni vrnil v minulem letu. Selektor Primož Gliha ga je po uspešnem uvodu v prvoligaško sezono uvrstil na septembrski seznam za tekmo s Francijo. V končnici obračuna z "galskimi petelin" je zamenjal Adama Gnezdo Čerina, nekaj tednov kasneje pa se je selektorju dokazoval še na tekmah z Anglijo, Madžarsko in Portugalsko. Srečanje z Angleži je prvič pričel v začetni enajsterici: "Zame igranje za reprezentanco pomeni nekaj najlepšega in vselej s ponosom igram za svojo državo."
   
 7. Največji uspeh v dosedanji karieri
  V lepem spominu hrani dva dosežka. Prvi mu je uspel z mladinsko ekipo Kopra, drugega je lani dosegel s Taborom. "Preboj s Taborom v Prvo ligo Telekom Slovenije je največji uspeh v dosedanji karieri. Še toliko bolj zaradi dejstva, ker nam je to uspelo po težji poti, v dodatnih kvalifikacijah. Za ta uspeh smo garali skozi celotno kariero in z nasmehom se spominjam obeh tekem z Gorico. V lepem spominu imam tudi osvojitev pokalnega naslova z mladinsko ekipo Kopra. Premagali smo Maribor, za nameček pa smo slavili na domači Bonifiki. Veselje je bilo nepopisno," o svojih uspehih razlaga Izolan.

  Ob tem smo ga spomnili še na priznanje ob koncu lanskoletne sezone. Nogometaši 2. SNL so ga uvrstili v idealno enajsterico prvenstva, bil pa je tudi med tremi nominiranci za najboljšega igralca sezone. "To priznanje je potrditev uspešne sezone. Za nameček so ga s svojim glasovanjem podelili nogometaši, zato pomeni še nekaj več. Gre za piko na i in nekaj, kar si lahko vsak nogometaš želi v posamezni sezoni. A to je že preteklost, usmerjen sem v prihodnost in tudi v prvi ligi želim storiti korak naprej," je na minulo sezono ponosen član Tabora.
   
 8. Tujina
  "Res je, prve izkušnje s tujino sem že nabral, vendar tega vseeno ne gre enačiti z odhodom na tuje. Šlo je za otroško izkušnjo, živel sem doma, vozili smo se na treninge v Trst," se najstniške epizode v dresu Triestine spominja Leon. Ob tem priznava, da se želi nekoč tudi sam preizkusiti izven meja Slovenije, a želi - tako kot vselej doslej - delati postopne korake naprej: "Vsak nogometaš se želi nekoč preizkusiti v tujini. Nekaj reprezentančnih soigralcev že igra v tujini, tudi sam se želim nekoč preizkusiti na tujem in se preizkusiti še stopničko višje. Želim iti postopoma. Tudi mlajšim prijateljem večkrat svetujem, da je bolje, če gredo v drugo ligo nabirati izkušnje in minute. Zavedam se, da dosti stvari vpliva na kariero. Ni dovolj samo kakovost, na kariero vplivajo tudi poškodbe in nekaj sreče, Mislim pa, da je za mladega igralca bolje, če redno igra, kot pa da zgolj trenira v prvoligaškem klubu."
   
 9. PLTS
  V Prvi ligi Telekom Slovenije je debitiral v sezoni 2016/17, ko je zaigral na tekmi 21. kroga. V Velenju je igro vstopil v zaključku srečanja, ki se je končalo z izidom 2:2. Danes je ponosen, da je na prvoligaških zelenicah debitiral že kot mladinec, vesel pa je tudi možnosti, da je v Kopru sodeloval z nekaj izkušenimi nogometaši, tudi Senijadom Ibričićem in Danijelom Pranjićem.

  "Nekaj neverjetnega je, ko si lahko deliš slačilnico z nogometaši, kot sta Senijad Ibričić in Danijel Pranjić, ki je dvakrat igral v finalu UEFA Lige prvakov. Vsi so bili izjemno korektni, deležen sem bil veliko nasvetov, hitro so pristopili do mene in mi pomagali. Bili smo prava ekipa, a se je na žalost zgodilo tako, da se je moral Koper posloviti od prvoligaške konkurence. Sem pa vesel, da je klub na dobri poti, da se znova vrne med prvoligaše," pravi Leon, ki je avtor prvega zadetka Tabora po povratku v Prvo ligo Telekom Slovenije. Zadetek iz drugega kroga letošnje sezone je Sežancem prinesel prvo zmago, Kraševci pa so pričeli niz odličnih rezultatov na domačem igrišču, ki so Tabor krasili že v 2. SNL.

  Ta serija se nadaljuje tudi pod taktirko novega stratega Maura Camoranesija: "Posebna čast je delati z nekdanjim svetovnim prvakom. Nasveti takšne osebe štejejo še nekaj več, učimo se iz dneva v dan. Do premora je bilo odlično, pravzaprav sanjsko. Pod njegovim vodstvom smo izgubili zgolj enkrat, ob enem neodločenem izidu pa smo nabrali še tri zmage. To smo si lahko zgolj želeli."?
   
 10. Sanje
  Za Primorce velja, da redno spremljajo tudi italijanski nogomet, prav v Serie A pa se dokazuje precej Slovencev. Sever ima drugačne želje: "Raje kot v Italiji bi igral na Nizozemskem ali v Belgiji, moji rodni državi. Italijanski slog igre mi ne diši, zagotovo pa bi poskusil, če bi se ponudila možnost."

  Vezist Tabora sicer že od malih nog navija za Chelsea, v londonskem dresu pa ga je kot otroka navdušil Didier Drogba. Če bi lahko izbiral med še aktivnimi nogometaši, bi se najraje pomeril z Lionelom Messijem.
   
 11. EURO U21 2021
  "Kot sem že dejal, sem ponosem, da sem član reprezentance in se lahko borim za državo, iz katere prihajam. Vesel sem, da sem trenutno del mlade izbrane vrste. Želim si nastopiti na evropskem prvenstvu, tam pustiti dober vtis. Nekaj posebnega je, ker imamo ta privilegij, da gostimo zaključni turnir. Sreča je, da smo del generacije, ki je že uvrščena na prvenstvo," je počaščen Primorec, ki je ob Arianu Renerju eden od dveh mladih reprezentantov iz vrst Tabora.

  Sever se zaveda, da jih na zaključnem turnirju čakajo zahtevni nasprotniki, a si želi, da bi s soigralci ponovili rezultate s prijateljskih tekem: "Na evropskem prvenstvu bodo sodelovale kakovostne reprezentance. Tudi sami smo na prejšnjih tekmah pokazali, da imamo kakovost. Na tekmah proti Angliji, Franciji, Portugalski, Švici in drugim smo nanizali nekaj dobrih rezultatov. Upam, da bomo tako nadaljevali in bomo na prvenstvu dokazali, da smo kakovostna reprezentanca, ki se lahko kosa z najboljšimi evropskimi državami."

 

STRELI:

 1. Najboljši igralec, s katerim si doslej igral?
  Callum Hudson-Odoi, nogometaš Chelseaja in mlade reprezentance Anglije, ki mi je na prijateljski tekmi "prodal kolo".
   
 2. Sanjska enajsterica PLTS?
  Jasmin Handanović, Sebastjan Gobec, Aleksander Rajčević, Macky Bagnack, Mitja Viler, Danijel Pranjić, Senijad Ibričić, Rok Kronaveter, Rifet Kapić, Andraž Šporar, Marcos Tavares.
   
 3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
  Ko se je Slovenija prvič uvrstila na velika tekmovanja, sem bil še premajhen, da bi spremljal reprezentančne tekme. So se mi pa kasneje v spomin vtisnili Jan Oblak, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Aljaž Struna, Bojan Jokić, Robert Koren, Josip Iličić, Zlatko Dedić, Benjamin Verbič, Andraž Kirm in Valter Birsa.
   
 4. Najljubša jed?
  Ribje jedi.
   
 5. Najljubša knjiga?
  Jaz sem Zlatan Ibrahimović. 
   
 6. Najljubši film?
  Jih gledam bolj malo, ampak naj bo Petdeset odtenkov sive.
   
 7. Najljubša pesem?
  J-AX & Fedez - Senza Pagare.
   
 8. Najljubša destinacija?
  Bali, tam še nisem bil, si pa želim tja.
   
 9. Najljubša žival?
  Pes.
   
 10. Najljubša igra?
  FIFA.
   
 11. Sanjski avto?
  Lamborghini.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
  Celjani slavili v Sežani
  Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
 • 21.07.2021 | Prva liga Telemach
  Pred tekmo: Tabor - Celje
  Tabor na krilih visoke zmage proti Muri pričakuje razočarane Celjane. Kdo bo boljši?
 • 20.07.2021 | Prva liga Telemach
  Makoumbo novi član Maribora
  Iz Sežane v Maribor. Antoine Makoumbu je osmi poletni novinec v Ljudskem vrtu. Dosedanji vezist sežanskega Tabora bo v letošnji sezoni posojen v Maribor, ki ga lahko odkupi tudi v svojo last.
 • 17.07.2021 | Prva liga Telemach
  Visoka zmaga Tabora pri Muri
  Nogometaši Mure so v 1. krogu Prve lige Telemach izgubili proti CB24 Taboru Sežani z 0:3 (0:1).
 • 16.07.2021 | Prva liga Telemach
  Pred tekmo: Mura - Tabor
  Prekmurci so pred tedni slavili prvi naslov državnega prvaka, Mura pa branjenje lovorike pričenja s tekmo proti Taboru. Dvoboj v Fazaneriji bo šel v zgodovini tudi zaradi krstne uporabe sistema VAR v Sloveniji.
 • 16.07.2021 | Prva liga Telemach
  Za Tabor bosta igrala tudi Urh in Kačinari
  Sežanci jutri gostujejo v soboški Fazaneriji, v dvoboju z državnim prvakom pa bi se lahko predstavila tudi Blaž Urh in Aaron Kačinari. Prvi je okrepil konkurenco v zadnji vrsti Kraševcev, drugi se najbolje znajde na sredini igrišča.
 • 15.07.2021 | Prva liga Telemach
  Iz Sežane med zmaje
  Aldair Djalo se je tik pred pričetkom nove sezone iz Sežane preselil v prestolnico. Portugalec je danes postal član Olimpije, zmajem je s podpisom pogodbe obljubil dveletno zvestobo.
 • 15.07.2021 | Prva liga Telemach
  Visokorasli napadalec postal član Tabora
  Sežanski Tabor bo sezono odprl s sobotnim gostovanjem v Murski Soboti, Kraševci pa so danes potrdili še enega novinca. Na Stadion Rajko Štolfa se je preselil visokorasli napadalec Robert Čakš, ki v višino meri kar 199 centimetrov.
 • 13.07.2021 | Prva liga Telemach
  Mladi Kljun iz Celja v Sežano
  Tom Kljun je tretji poletni novinec v zasedbi sežanskega Tabora. Sedemnajstletni napadalec se na Kras seli iz celjskega kluba, v dresu katerega je v Prvi ligi Telemach odigral 14 tekem.
 • 03.07.2021 | Prva liga Telemach
  Zeljković se je pridružil Taboru
  Adrian Zeljković je drugi poletni novinec sežanskega Tabora. Osemnajstletnik se je po zaključku mladinskega staža poslovil od Olimpije, v dresu katere je zaigral tudi v prvoligaški konkurenci. 

DELI NA