Enajstmetrovka: Luka Koblar

Luka Koblar je spomladi zaživel svoje sanje. Produkt mladinske šole Maribora se je februarja prvič predstavil tudi v dresu članske ekipe vijolic. Mariborčana predstavljamo v tokratni izdaji rubrike Enajstmetrovka. 

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

  1. Nogometni začetki
    Luka se je v nogometno žogo zaljubil kmalu zatem, ko je shodil, NK Maribor pa je bil za mladega prebivalca središča mesta povsem logična destinacija. Z organizirano nogometno vadbo se je prvič srečal v okviru krožka v osnovni šoli, kmalu zatem pa je na njegov naslov priromalo povabilo na klubski trening. Vijolični dres si je prvič nadel kot igralec selekcije U7, spomladi se je prvič predstavil še v članskem moštvu

    "Po uvodnem treningu je vse šlo samo še navzgor. Že od malega sem oboževal žogo, čeprav se niti oče niti mama nista ukvarjala z nogometom. Nogomet sem vzljubil sam, potem ko sem se za žogo podil na dvorišču," se svojih začetkov spominja Mariborčan.
     
  2. Razvoj
    Visokorasli branilec v popolnosti potrjuje naziv otroka Ljudskega vrta. V celotni karieri je osrednji mariborski športni objekt zapustil zgolj za pol leta. V drugi polovici sezone 2018/19 je v dresu Aluminija nabiral prve izkušnje v članskem nogometu. Omeniti velja sicer še sezono 2012/13, ko je formalno branil barve Pobrežja, ki pa je v državne prvenstvu U15 nastopalo z mlajšo generacijo igralcev Maribor.

    Za priložnost v Prvi ligi Telekom Slovenije je izjemno hvaležen tako Darku Milaniču kot Oliverju Bogatinov, ki mu je v ekipi Aluminija ponudil krstne prvoligaške minute. Z izbranimi besedami pa govori tudi o trenerju, s katerim je nogometno odraščal vse od selekcije U12 pa do mladincev Maribora.

    "Muamer Vugdalić je name pustil velik pečat. Če ne bi bilo njega, danes verjetno ne bi bil tukaj, kjer sem trenutno. Dal mi je priložnost, tudi ko nisem bil v najboljši formi, kot nekdanji branilec pa mi je velikokrat pomagal z nasveti in izkušnjami," pravi mladi Štajerec in dodaja, da je bil s ponosom del nogometne šole vijolic: "Maribor ima najboljšo nogometno šolo v državi, v mladinskih selekcijah Maribora pa sem se naučil veliko."
     
  3. Pozicija
    Koblar poudarja, da se na položaju osrednjega branilca počuti odlično in uživa, ko igra v zadnji vrsti. Če bi izbiral tudi sam, bi sebe postavil v obrambo, tudi sicer pa se doslej še ni preizkušal na drugih položajih.
     
  4. Karakteristike
    Up Maribora z več kot 190 centimetri višine in hitrim korakom velja za prototip modernega branilca. Kaj bi izpostavil kot najmočnejša orožja? "Igra z glavo, podaje in igra po tleh so moje najmočnejše nogometne lastnosti. Rad organiziram igro iz obrambne vrste, pravijo pa tudi, da nisem počasen," razmišlja mariborska številka 37. Ob tem dodaja, da mora skozi treninge in tekme izboljšati še nekaj stvari v fazi obrambe, pridobiti pa želi še nekaj mišične mase.
     
  5. Reprezentančni debi
    V reprezentančnem dresu se je prvič predstavil že leta 2014, star vsega 15 let. Tedaj je bil del izbrane vrste do 16 let, ki se je oktobra tega leta dvakrat srečala s Srbijo. Del te selekcije so bili Jaka Bijol, Vitja Valenčič, Žan Celar, Luka Kerin, Tomi Horvat, Adam Gnezda Čerin in Žan Medved, ki so danes pomembni akterji slovenskih prvoligašev, nekateri med njimi pa si nogometni kruh že služijo v tujini.

    Luka sicer pravi, da se prvega nastopa ne spominja najbolj dobro: "Mislim, da smo se pod Pohorjem merili s Srbijo. Nisem povsem prepričan, mislim pa, da smo eno tekmo dobili, drugo pa izgubili."
     
  6. Reprezentančna kariera
    Mariborčan je bil član vseh mladinskih selekcij Slovenije, začenši s selekcijo U16. Dvajsetletnik je doslej zbral 12 reprezentančnih nastopov, največkrat - petkrat - je nastopil za izbrano vrsto do 19 let.

    Priznava, da reprezentančne tekme spremlja veliko oglednikov, vselej pa s ponovom obleče dres z državnim grbom: "Gre za poseben dosežek. Selektorjev vpoklic je nagrada za odrekanje in potrditev dobrega dela. S ponosom igram za slovenski grb, v vsakem posamezniku vzbudi pozitivna čustva. Komaj čakam na nove reprezentančne preizkušnje in upam, da bom znova prejel vpoklic v reprezentanco."
     
  7. Največji uspeh v dosedanji karieri
    Skozi nogometno šolo Maribora gre veliko obetavnih igralcev, a redki so tisti, ki se prebijejo tudi do zadnje, najvišje stopničke. Produkt mariborske nogometne šole tako ne skriva, da je v dosedanji karieri najbolj ponosen prav na februarski debi v članskem moštvu Maribora.

    V polnem Ljudskem vrtu se je kosal z napadalci Olimpije, posebno doživetje pa je bilo zaigrati tudi pred polnimi tribunami: "Debi v dresu članske ekipe Maribora je največji dosedanji uspeh. Nekaj posebnega je bilo debitirati na derbiju z Olimpijo, pred deset tisoč gledalci. Hvaležen sem trenerju Milaniču in celotnemu trenerskemu štabu, da so mi omogočili nastop. Na ta debi sem izredno ponosen. 

    V lepem spominu je ohranil tudi igranje v skupinskem delu UEFA Mladinske lige prvakov. Tedaj tudi kapetan ekipe je še posebej ponosen na zmago  v dvoboju z moskovskim Spartakom, ki je v Lendavi pokleknil po golu Tomija Horvata.
     
  8. Tujina
    Nekaj njegovih vrstnikov že igra v tujini, sam pa poudari, da se želi najprej dokazati v dresu Maribora in v tujino oditi, ko se bo čutil pripravljenega za ta korak:  "Nekaj sezon bi rad odigral še v dresu Maribora, saj gre za evropski klub. V tujini ni enostavno, saj si sam, nimaš toliko pomoči kot v domačem okolju. Res pa je, da se želim nekoč tudi sam preizkusiti v tujini. Verjamem, da si bom to s trdim delom in dobrimi predstavami tudi zaslužil."
     
  9. PLTS
    V Prvi ligi Telekom Slovenije je doslej zbral 16 nastopov. Spomladi je petkrat zaigral v dresu Maribora, krstne prvoligaške minute pa je v drugi polovici lanskoletne sezone nabiral v Kidričevem. Oliver Bogatinov, tedaj trener Aluminija, od aprila pa športni direktor Maribora, mu je namenil precej prostora za dokazovanje.

    "Vesel sem polletne epizode v Aluminiju. Tedaj sem veliko odigral, izpustil sem zgolj nekaj tekem, pa še to zaradi prepovedi igranja. To mi je dalo dodaten motiv, da se samozavesten vrnem v Maribor in lahko igram v prvoligaški konkurenci. To sem tudi dokazal, upam, da bo forma dobra tudi po tem premoru in da bo šlo zgolj še navzgor," pravi Koblar, ki se najraje spominja februarskega debija in derbija Maribora in Olimpija.
     
  10. Sanje
    Del svojih sanj je doživel že s tem, ko je zaigral za prvo ekipo Maribora in se v Ljudskem vrtu prvič predstavil v derbiju z Olimpijo. Dvajsetletnik sanja, da bi nekoč zaigral v enem od klubov, ki nastopajo v petih najmočnejših evropskih ligah: "Že od nekdaj me mika italijanska liga. V Italiji se igra dober in taktičen nogomet. Nimam posebne želje, s kom igrati, čeprav je moj največji vzornik Sergio Ramos. Do tega me čaka še dolgo pot in precej dela."
     
  11. EURO U21 2021
    Lani se je prvič predstavil tudi v reprezentanci do 21 let, ki se s sklopom prijateljskih tekem pripravlja na domače evropsko prvenstvo. Junija je Sloveniji pomagal do odmevne zmage v Švici, nekaj dni kasneje pa je v Lendavi nastopil še na tekmi z Gruzijo, ki se je končala brez zmagovalca.

    "Mislim, da je reprezentanca lani izgubila zgolj prvo tekmo z Gruzijo. Čeprav sam kasneje nisem igral, so fantje dokazali, da se lahko z disciplinirano igro kosajo tudi z najboljšimi reprezentancami, kot so Anglija, Francija in Portugalska. Verjamem, da se lahko Slovenija tudi na prvenstvu predstavi v dobri luči," razmišlja Koblar, ki je ponosen tudi na to, da bo Slovenija z Madžarsko gostila zaključni turnir: "Upam, da bom takrat zdrav, v rednem tekmovalnem ritmu in bom lahko konkuriral za nastop." 

 

STRELI:

  1. Najboljši igralec, s katerim si doslej igral?
    Curtis Jones, proti kateremu sem igral v UEFA Mladinski ligi prvakov, letos pa je zaigral za člansko ekipo Liverpool in se na pokalni tekmi dvakrat vpisal med strelce.
     
  2. Sanjska enajsterica PLTS?
    Jasmin Handanović, Martin Milec, Aleš Križan, Marko Šuler, Mitja Viler, Miran Pavlin, Miha Zajc, Željko Filipović, Josip Iličić, Marcos Tavares, Benjamin Verbič.
     
  3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
    Samir Handanović, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Darko Milanič, Amir Karić, Miran Pavlin, Robert Koren, Milenko Ačimović, Milivoje Novaković, Josip Iličić, Zlatko Zahović.
     
  4. Najljubša jed?
    Testenine.
     
  5. Najljubša knjiga?
    Je nimam. 
     
  6. Najljubši film?
    22. julij.
     
  7. Najljubša pesem?
    Jala Brat x Buba Corelli - Karantin.
     
  8. Najljubša destinacija?
    Primošten, kjer poleti velikokrat dopustujemo.
     
  9. Najljubša žival?
    Pes.
     
  10. Najljubša igra?
    Call of Duty.
     
  11. Sanjski avto?
    Mercedes G.


Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA