Enajstmetrovka: Tomi Horvat

V peti izdaji Enajstmetrovke se nogometni javnosti predstavlja Tomi Horvat. Mladi Prekmurec v dresu Mure igra drugo prvoligaško sezono, potem ko se je kar pet let kalil v mladinskem pogonu Maribora.

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

  1. Nogometni začetki
    Tomi prihaja iz Turnišča, ki je znano kot romarsko središče, dalo pa je že nekaj uspešnih nogometašev. V Turnišču so se lahko svojčas, kmalu po slovenski osamosvojitvi, pohvalili tudi z uspešnim drugoligašem. Klub je bil leta 1994 na pragu uvrstitve med slovenske prvoligaše, a je zaradi boljše razlike v doseženih in prejetih zadetkih napredoval prevaljski Korotan. Prekmurci so se sezono kasneje poslovili od drugoligaških zelenic, nekaj let zatem pa je prve korake v tem klubu storil tudi Tomi Horvat.

    Kot se spominja danes, je sledil vzgledu očeta Marjana, prav tako velikega navdušenca nad okroglim usnjem: "Za nogomet me je navdušil oče, igrati pa sem pričel že pri štirih letih. Prve korake sem naredil v Turnišču, kjer smo imeli zelo dobro generacijo. S soigralci smo se dobro razumeli tako v šoli kot na igrišču, kjer smo nizali dobre predstave," o svojih začetkih pravi vsestranski nogometaš.
     
  2. Razvoj
    Po uvodnih korakih je prerasel okvirje domačega kluba in se preselil v Mursko Soboto. V črno-belem dresu je dve sezoni odigral tudi na državnem nivoju, z uspešnimi predstavami v ligi U15 pa si je še kot osnovnošolec prislužil vabilo Maribora. V sezoni 2013/14 je bil s 30 zadetki na prav toliko tekmah četrti strelec vzhodne skupine. Leto kasneje je v krstni kadetski sezoni prispeval pomemben delež k naslovu državnih prvakov, mladinski staž pa je zaključil s še eno lovoriko državnega prvaka, čeprav v drugem delu sezone ni več stopil na igrišče. Sezono pred tem je prispeval zadetek v velikem finalu pokalnega tekmovanja, v katerem so Mariborčani po strelih z bele točke premagali ekipo Brava.

    "Zdi se mi, da mi je šlo v mlajših selekcijah kar dobro. Napredoval sem že pri Muri, kasneje tudi v Mariboru," priznava danes, ko drugo leto igra v članski konkurenci. Se pa z veseljem spominja časov, ko je sodeloval s trenerjema Muamerjem Vugdalićem, nekdaj odličnim branilcem, in Nedeljkom Topićem, ki je v zgodnjih devetdesetih veljal za enega najuspešnih napadalcev slovenske lige: "Name je največji pečat pustil Muamer Vugdalić, s katerim sem v Mariboru sodeloval skoraj štiri leta. Že prej me je pri Muri navdušil Nedeljko Topić."
     
  3. Pozicija
    Enaindvajsetletni Prekmurec velja za vsestranskega nogometaša, kar izkorišča tudi soboški strateg Ante Šimundža. Mariborčan na klopi Mure lahko svojega varovanca postavi na več različnih položajev, Tomi pa pravi, da je najraje igra tik za napadalcem. "Najraje igram tik za napadalcem, na položaju t.i. 'polšpice', ali pa na desni strani napada," razmišlja črno-bela številka 20.

    Kot vsestranskemu nogometašu mu ni tuj niti položaj zadnje varovalke v zvezni vrsti: "Igram lahko tudi na položaju zadnjega vezista, pa tudi na levi strani napada. Pravzaprav lahko v fazi napada igram na vseh pozicijah."
     
  4. Karakteristike
    Nogometaš, ki ga poznavalci označijo za vsestranskega igralca, mora posedovati več različnih kvalitet in sposobnosti. "Pravijo mi, da sem dokaj hiter, da imam dobro tehniko in udarec ter natančne podaje," razkriva nogometaš iz Turnišča, ki pa v istem dahu dodaja, da mora v želji po dodatnem napredku popraviti predvsem učinkovitost v zaključku napadov.
     
  5. Reprezentančni debi
    Horvat je nase opozoril že kot član klubskih selekcij do 15 let, zato ne čudi, da se je hitro prebil tudi do dresa z državnim grbom. Barve Slovenije je prvič branil septembra 2014, ko se je reprezentanca U16 dvakrat pomerila z avstrijskimi vrstniki. Avstrijci so oba obračuna dobili s teniškim izidom, zato na krstni nastop za izbrano vrsto nima najbolj prijetnih spominov: "Prvič sem zaigral za kadetsko reprezentanco U16. Mislim, da smo se merili z Avstrijo, a te tekme nimam v najlepšem spominu. Odigrali smo slabo tekmo in doživeli visok poraz."
     
  6. Reprezentančna kariera
    Vse od reprezentančnega debija leta 2014 je standarni član državnih selekcij. Za mladinske reprezentance je odigral kar 41 tekem, še šest dodatnih nastopov pa je vknjižil kot član mlade izbrane vrste do 21 let. Na svojem računu ima torej že 47 reprezentančnih tekem, štirikrat pa se je vpisal tudi med strelce.

    Za Slovenijo vselej nastopa s ponosom: "Od debija za selekcijo U16 sem bil vselej del reprezentance. V čast mi je, da lahko Slovenijo zastopam na reprezentančnih tekmah. Lepo je igrati za izbrano vrsto."
     
  7. Največji uspeh v dosedanji karieri
    Letos se je z Muro prebil v polfinale Pokala Slovenije in tako ostaja v igri za prvo lovoriko v članski konkurenci. Naslove je v preteklosti osvajal z Mariborom, najbolj ponosen je na naslov kadetskega državnega prvaka iz leta 2015, sezono kasneje pa se je z mladinsko ekipo veselil pokalne lovorike. Lani je Muri pomagal do četrtega mesta in preboja v kvalifikacije za UEFA Evropsko ligo, poleti pa je zaigral na obeh tekmah z izraelskim Maccabijem iz Haife.

    V dresu Maribora se je izkazal tudi na mednarodnem odru. V skupinskem delu UEFA Mladinske lige prvakov je v Lendavi odločil obračun z moskovskim Spartakom. "Proti Spartaku smo odigrali dobro tekmo, za nameček pa mi je uspel še lep zadetek za zmago. Občutki so bili zelo dobri," se je spomnil Horvat in ob tem dodal, da tudi danes ne bi spreminjal korakov, ki jih je delal v času mladinske kariere.
     
  8. Tujina
    Nogometaš, ki je marca dopolnil 21 let, si slačilnico v mladi reprezentanci deli tudi s soigralci, ki si kruh služijo v tujini. Sam pravi, da se mu še ne mudi iz domovine, saj se želi najprej dokazati v dresu Mure: "Za morebiten preboj v tujino moram še trdo delati. Če bom dobro igral, zabijal zadetke, bo prišla tudi tujina, vendar se mi nikamor ne mudi."
     
  9. PLTS
    V preteklosti je medijem večkrat zaupal tudi razloge za vrnitev v Fazanerijo. Verjel je, da bo v Murski Soboti dočakal več priložnosti v članskem nogometu, kot bi bilo to v Mariboru. Danes se strinja, da se je pred skoraj dvema letoma odločil pravilno. Ante Šimundža mu je priložnost za krstne minute v Prvi ligi Telekom Slovenije namenil že ob prvi priložnosti.

    V prvem krogu sezone 2018/19 je na tekmi s Triglavom zaigral od 74. minute dalje, v posebnem spominu pa je ohranil tudi prvo gostovanje Mure. Sobočani so v drugem krogu gostovali v Ljudskem vrtu, ob bučni podpori svojih navijačev pa so odbili napade Maribora in osvojili veliko točko.

    "Dober občutek je bil, da sem lahko zaigral tudi na tekmi proti Mariboru. Na takšnih tekmah ne manjka motiva. Številni navijači na tribuni dajo dodaten zagon. Tudi zato je vedno lepo zaigrati doma, v Fazaneriji, saj ima Mura odlične navijače," svojih motivov ne skriva Prekmurec, ki je nase naglasneje opozoril novembra 2018. Ob pregovorni zvestobi črno-belih podpornikov je v igro vstopil v končnici tekme, ko so Sobočani lovili dva zadetka zaostanka, z goloma pa je zrežinal scenarij za še eno odmevno točko Prekmurcev.

    Zadetka v Ljubljani sta za zdaj edina v Prvi ligi Telekom Slovenije, v kateri je doslej odigral 49 tekem. Ob tem velja opomniti, da je bil predvsem v prvi sezoni Šimundžev adut s klopi. V krstni sezoni je od prve minute pričel 12 ligaških srečanj, v aktualnem prvenstvu pa je to številko že presegel, saj je v začetni enajsterici pričel 13 od skupno 19 tekem.
     
  10. Sanje
    Tako kot vsak nogometaš, tudi Horvat že od otroštva sanja, da se bo nekoč preizkusil tudi na tujem. Najraje bi zaigral v katalonski prestolnici, kot je dejal v smehu, pa niti ni pomembno, če bi bil Lionel Messi na strani nasprotnika ali soigralca: "Najraje bi zaigral v Barceloni, na zelenici Camp Nou, proti Lionelu Messiju. Z njim v istem moštvu pa bi bilo še bolje."
     
  11. EURO U21 2021
    Član generacije 1999 je danes pomemben člen mlade reprezentance, ki se pripravlja na domače evropsko prvenstvo. Pod taktirko selektorja Primoža Glihe je prvič zaigral pred dobrim letom, ko so Slovenci gostovali v Gruziji. Kasneje je moštvu pomagal do zmage v Švici ter remijev na tekmah s Francozi, Angleži in Portugalci.

    "Sam že komaj čakam na prvenstvo. Nima vsaka generacije takšne sreče, da bi bila avtomatsko uvrščena na zaključni turnir. Nam je bilo to dano in to nam je lahko v čast. Upamo na najboljše rezultate, vse pa je odvisno od nas samih in naše igre," priznava slovenski reprezentant, ki nima posebnih želja glede tekmecev na zaključnem turniju: "Na evropskem prvenstvu so vse reprezentance zelo kakovostne, zato nas v vsakem primeru čakajo zahtevne preizkušnje, ne glede na nasprotnika."

 

STRELI:

  1. Najboljši igralec, s katerim si doslej igral?
    Phil Foden, član mlade reprezentance Anglije in prve ekipe Manchester Cityja.
     
  2. Sanjska enajsterica PLTS?
    Matko Obradović, Žiga Kous, Matic Maruško, Saša Ivković, Mitja Viler, Amir Dervišević, Nino Kouter, Marcos Tavares, Dino Hotić, Amadej Maroša, Luka Bobičanec.
     
  3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
    Jan Oblak, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Marinko Galić, Bojan Jokić, Robert Koren, Josip Iličić, Milenko Ačimović, Zlatko Zahovič, Milivoje Novaković, Benjamin Verbič.
     
  4. Najljubša jed?
    Pica.
     
  5. Najljubša knjiga?
    Jaz sem Zlatan Ibrahimović. 
     
  6. Najljubši film?
    Southpaw.
     
  7. Najljubša pesem?
    Camila Cabello, Shawn Mendes - Señorita.
     
  8. Najljubša destinacija?
    Maldivi.
     
  9. Najljubša žival?
    Muca.
     
  10. Najljubša igra?
    FIFA.
     
  11. Sanjski avto?
    Porsche.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Mura
    Radomlje bodo nove točke v boju za obstanek iskale proti Muri, ki jo naslednji teden čaka pokalni polfinale. Kakšno tekmo bomo videli ob Kamniški Bistrici?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Goliada v Domžalah pripadla Muri
    Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale s 5:3 (2:0).
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Mura
    Petkov spored sklepa spopad domžalske in soboške ekipe, ki ju na sredini lestvice ločita le dve točki. Komu bo pripadel?

DELI NA