Enajstmetrovka: Vitja Valenčič

V novi rubriki Enajstmetrovka vam bomo predstavljali obetavne slovenske nogometaše, ki z velikimi koraki opozarjajo nase na prvoligaških zelenicah. Začenjamo z Vitjo Valenčičem, vezistom Olimpije in mladim slovenskim reprezentantom.

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

 

  1. Nogometni začetki

Vitja Valenčič je začel trenirati nogomet pri petih letih, ko so ga nad tem športom navdušili prijatelji, ki so nogomet pogosto igrali. Vse od takrat ga nogomet spremlja praktično na vsakem koraku. Njegov prvi klub je bil Factor, prvič pa se je resneje začel ukvarjati z nogometom pri NK Bežigrad, ki se je kasneje preimenoval v Olimpijo. Vmes se je preizkusil tudi pri italijanski Fiorentini in se nato vrnil domov v Ljubljano.

  1. Razvoj

Vitjo vežejo na vse mlajše selekcije zelo lepi spomini, saj je skozi proces nogometnega odraščanja spoznaval številne prijatelje in osebe, s katerimi je še danes v stikih. Nogometaš Olimpije ob tem poudarja, da je prav vsak trener na njegovi nogometni poti pomembno prispeval k njegovemu razvoju.

  1. Položaj

21-letni Ljubljančan je kot otrok igral na položaju napadalca, kmalu pa je bil prestavljen na sredino, kjer se najbolje znajde tudi danes. »Osebno mi je vloga vezista najbolj všeč, saj se večina akcij odvija preko sredine igrišča in si posledično vedno vključen v igro ter lahko kontroliraš tekmo. Če ekipa odigra dobro tekmo in zmaga, je pogosto to tudi indikator, da so vezisti dobro odigrali,« o svojem igralnem položaju Vitja, ki zelo rad izvaja tudi ofenzivne naloge.

  1. Karakteristike

Tehnična dozorelost, pregled nad igro, zanesljive in raznovrstne podaje ter agresivnost so nogometne lastnosti, po katerih je Vitja prepoznaven na zelenicah. Prizadeva si biti čim bolj kompleten igralec, pri čemer si želi izboljšati še igro v obrambi, razumevanje taktičnih elementov in sprejemanje odločitev v fazi brez žoge.

  1. Reprezentančni debi

Vitja je stalni član mlajših reprezentančnih selekcij. Prvič je oblekel dres z državnim grbom aprila 2014 na prijateljski tekmi med Slovenijo in Švico v kategoriji do 17 let, ki se je končala z rezultatom 2:0 za naše fante.

»Na to tekmo me vežejo zelo dobri spomini, saj smo premagali močnega nasprotnika. Spomnim se, da je bilo zelo vroče, je pa bila to tekma s fanti, s katerimi smo se kasneje uvrstili tudi na evropsko prvenstvo,« doda Valenčič.

  1. Reprezentančna kariera

Reprezentančna bilanca Vitje Valenčiča je impresivna, saj je v različnih slovenskih selekcijah odigral že 45 tekem (U16 2x, U17 26x, U18 6x, U19 5x, U21 6x) ter se 5x vpisal med strelce.

»Reprezentanca bi po mojem mnenju morala za vsakega športnika predstavljati nek vrhunec kariere. Seveda so tudi vrhunci v klubskem delu, vendar le na reprezentančnem nivoju ti predstavljaš celotno državo.«

  1. Največji uspeh 

Vitja kot doslej največji uspeh smatra uvrstitev na evropsko prvenstvo U17, ki je leta 2015 potekalo v Bolgariji. Slovenija je takrat pod vodstvom Igorja Benedejčiča zelo dobro igrala, a vseeno doživela minimalne poraze proti Nemčiji, Belgiji in Češki.

»To prvenstvo je prineslo zelo pomembne izkušnje, saj smo igrali proti najboljšim reprezentancam na evropskem nivoju. Šlo je za prave tekme na nož z uglednimi reprezentancami,« se kadetskega prvenstva spominja Valenčič, ki je vse tekme odigral od prve do zadnje minute.

  1. Tujina

Dobre igre v reprezentančnem dresu so takrat Vitjo popeljale na Apeninski polotok, kjer je oblekel dres Fiorentine. S slednjo je osvojil tudi naslov italijanskih podprvakov v mladinskem tekmovanju Primavera.

»Ta uspeh bi lahko primerjal s tistim, ko smo se z reprezentanco uvrstili na evropsko prvenstvo. Na obdobje v Italiji me sicer vežejo zelo lepi spomini, saj smo bili zelo povezana skupina fantov. Vse to se je na koncu združilo v eno finale, ki je bilo zares nekaj posebnega. Žal smo tisto tekmo izgubili, tako da je bil grenak priokus, ampak sčasoma se vseeno zaveš veličine uspeha.« Vitja se je po obdobju v vijoličastem dresu vrnil v Slovenijo, saj si je želel čimprej preizkusiti v članskem nogometu. »Potreboval sem klub, ki mi bo omogočil prehod na članski nivo in Olimpija, ki je bila tudi moj klub iz otroštva, se mi je zdela primeren izziv. Najbolj pomembno je to, kar čutiš. Nogomet je nepredvidljiv in po mojem je potrebno izkoristiti možnosti, ki se ti ponujajo. Na nogometni poti je na koncu vse odvisno od tebe, tako da si je potrebno zaupati.«

  1. PLTS

Na debi med slovensko elito Vitji ni bilo potrebno prav dolgo čakati, saj je po nabiranju minut za Olimpijo v pokalnem tekmovanju prvič zaigral v Prvi ligi Telekom Slovenije oktobra 2018 na tekmi s Triglavom. Na zelenici je prebil vseh 90 minut, njegova ekipa pa je slavila z 2:0.

»Pred prvoligaškim debijem sem bil že kar utečen z ekipo, tako da je bilo vse precej normalno. Precej bolj se mi je vtisnila v spomin tekma v Ljudskem vrtu proti Mariboru, ko smo slavili s 3:0 in jim z zmago odložili slavje ob pričakovanem naslovu prvaka. Ta tekma zaenkrat predstavlja zame vrhunec v dresu Olimpije

Vitja je sicer med slovensko elito do danes odigral 31 tekem in dosegel strelski prvenec v Stožicah proti Domžalam.

  1. Sanje

Vitja bi si želel, tako kot večina nogometašev, preizkusiti na evropskem nivoju in doživeti Uefa ligo prvakov. Njegove sanje bi uresničilo igranje v angleški Premier ligi, se pa zaveda, da bo potrebno še marsikaj pokazati za to.

  1. EURO U21 2021

Vitja je trenutno član slovenske reprezentance do 21 let, ki z nestrpnostjo pričakuje naslednjo evropsko prvenstvo, ko se bo Slovenija predstavila v vlogi gostitelja.

»Ponuja se nam ena zelo velika priložnost, a ob tem tudi odgovornost, saj imamo prvenstvo doma. Morali se bomo predstaviti v najboljši luči proti resnično vrhunskim reprezentancam. Zavedamo se, da še nobena slovenska U21 reprezentanca ni izkusila tega tekmovanja. Gre za resen nivo in moramo narediti vse, da bomo v najboljši formi. Je še precej časa za pripravo, zelo pomembno pa bo predvsem to, kakšni bomo v glavah. Morali si bomo med sabo pomagati, kar zaenkrat počnemo odlično in to potrjujejo tudi rezultati. Komaj čakamo prvenstvo,« zaključi Valenčič.

 

STRELI:

  1. Najboljši igralec, s katerim si doslej igral?
    Gianluigi Buffon
     
  2. Sanjska enajsterica PLTS?
    Olimpija 2015/16
     
  3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
    Samir Handanović, Đoni Novak, Boštjan Cesar, Darko Milanič, Mišo Brečko, Milenko Ačimović, Miran Pavlin, Josip Iličić, Zlatko Zahović, Milivoje Novaković, Valter Birsa.
     
  4. Najljubša jed?
    Suši
     
  5. Najljubša knjiga?
    To Kill a Mockingbird
     
  6. Najljubši film?
    Fight club
     
  7. Najljubša pesem?
    Red Hot Chili Peppers: The Adventures of Rain Dance Maggie
     
  8. Najljubša destinacija?
    London
     
  9. Najljubša žival?
    Pes
     
  10. Najljubša igra?
    Golf
     
  11. Sanjski avto?
    Maserati

 

Tekst: MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA