Enajstmetrovka: Žan Rogelj

Nogometaši odštevajo dneve do nadaljevanja državnega prvenstva. Na nove nogometne preizkušnje z nestrpnostjo čaka tudi Žan Rogelj, ki je v letošnji sezoni pomemben adut Triglava, barve katerega neprekinjeno brani že vse od šestega leta. Otrok orlovega gnezda se predstavlja v tokratni izdaji Enajstmetrovke.

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

  1. Nogometni začetki
    Otrok kluba - besedna zveza, s katero novinarji in televizijski komentatorji pogosto označijo mladce, ki se na članski nogometni oder prebijajo v dresu matičnega kluba. Gre za naziv, ki ga s ponosom nosi tudi Žan Rogelj. Gorenjec je produkt nogometne akademije Triglava, v dresu katerega je prve korake storil že pri šestih letih, matični zasedbi pa je zvest tudi desetletje in pol kasneje. Nogometaš, ki prihaja iz vasi Križe, nedaleč od Tržiča, je na svet prijokal novembra 1999, nekaj mesecev po tem, ko se je Triglav po krstni prvoligaški sezoni vrnil v drugi razred slovenskega nogometa. Kranjski "orli" so danes znova del slovenske nogometne elite, Žan pa je pomemben adut članskega moštva.

    Kot že zapisano, se je Triglavu pridružil kot učenec prvega razreda osnovne šole, ob očetu pa je bil za to zaslužen tudi eden od prijateljev. "Triglav je moj edini klub, tukaj sem, odkar treniram nogomet, to je od šestega leta. Navdušil me je oče, pa tudi prijatelj iz vrtca, s katerim sva bila že od malih nog zelo zagreta za nogomet," se svojih začetkov spominja up gorenjske kluba in ob tem dodaja: "Spomin na nogometne začetke je pozitiven, veliko je bilo veselja, bil sem v dobri družbi."
     
  2. Razvoj
    Triglav je dal veliko reprezentantov, veliko nogometašev se je po uveljavitvi v kranjskem dresu prebilo tudi v tujino. Nekatere vidne člane izbrane vrste je skozi proces nogometnega odraščanja od blizu spremljal tudi Žan, ki danes pravi, da je nogometno znanje s ponosom nabiral v klubu, kot je Triglav: "Ponosen sem, da sem zrasel v Triglavu, ki je odličen klub. Vselej je bilo vse urejeno, tako kot mora biti. Bil sem blizu doma, v klubu pa sem si skozi leta našel veliko prijateljev. Skozi vse mlajše selekcije so se nabrali lepi vtisi, vsaka selekcija je bila nekaj posebnega."

    Dvajsetletnik je v letošnji sezoni nogometaš s tretjo najvišjo minutažo v ekipi Triglava. Tudi to je potrditev, da se zvestoba domači sredini prej ali slej nagradi. Priznanj in nagrad pa ni manjkalo že v času igranja za mladinske selekcije. Najsvetleje se blešči medalja, ki jo je po sezoni 2016/17 s soigralci prejel za naslov mladinskega državnega prvaka. Kranjskim upom so tedaj v hrbet gledali tudi mladi nogometaši Domžal in Maribora, ki so v zadnjih letih praviloma pobrali večino mladinskih lovorik. Žan je kot član vhodne mladinske generacije odigral pomembno vlogo pri uspehu, na 23 tekmah je dosegel tri zadetke.

    "To je bil poseben občutek. Mislim, da smo si takrat zaslužili naslov, saj smo bili posebna ekipa. V klubu je vlada pozitivna energija, tisto leto je bilo noro, saj se je tudi člansko moštvo vrnilo v prvoligaško konkurenco. Zaradi vseh uspehov je bilo vzdušje odlično," se uspešne sezone spominja produkt kranjske nogometne šole, ki je bil vselej pomemben člen mladinskih ekip Triglava. Za tri selekcije, ki igrajo na državnem nivoju, je v šestih letih odigral več kot 150 tekem.

    Odraščal je ob številnih trenerjih, zato priznava, da bi bilo nepravično, če bi izpostavil zgolj enega: "Težko bi izpostavil zgolj enega trenerja. Kogarkoli bi omenil, ne bi bilo pošteno do drugih. Vsak trener mi je nekaj dal in me nekaj naučil. Trenerji se menjajo, potrebno se je prilagoditi na delo, zahteve in vizijo vsakega trenerja. Tako se težko odločim zgolj za enega, saj sem z vsemi dobro sodeloval."
     
  3. Pozicija
    Gledalci, ki spremljate tekme Prve lige Telekom Slovenije, ga boste najpogostje videli na položaju bočnega branilca. V mlajših letih je bilo drugače, tako danes za številne bočne branilce ni nič nevsakdanjega, je tudi Žan v mlajših letih igral bližje nasprotnikovim vratom. "Po selitvi v člansko ekipo sem pričel igrati na položaju bočnega branilca. V kadetski in mladinski konkurenci sem igral na položaju krilnega napadalca, še prej sem bil tudi vezist, zadnji dve leti pa igram v obrambi," je zgodovino selitev na nogometni zelenici na kratko povzel osrednji akter te zgodbe.

    Ob tem iskreno prizna, da mu je položaj bližje golu zlezel pod kožo, a se kot pravi profesionalec podredi navodilom trenerja: "Še vedno je najljubša pozicija v napadu, na položaju krilnega napadalca. To je verjetno posledica tega, ker sem večji del mladinske kariere igral na tej poziciji in mi je to šlo pod kožo. Zdaj igram v obrambi, vendar dam na vsakem položaju vse od sebe. Ko sem na igrišču, se ne obremenjujem s položajem, upoštevam navodila trenerja in skušam pomagati ekipi do dobrega rezultata."
     
  4. Karakteristike
    Tudi v novi vlogi mu prav pride lastnost, ki jo omenja kot svoj zaščitni znak. "Nikoli ne popuščam, niti na tekmah niti na treningu. Nikoli ne pomislim na to, da je že konec, ne glede na rezultat. Vedno imam kanček upanja, potrebno je garati do konca, do zadnje minute, ne glede na razplet tekme. Nikoli se ne predam," je jasen talent kranjskega kluba.

    Nepopustljivost se odraža tudi pri razmišljanju o tem, kje ima največ prostora za napredek: "Mislim, da lahko še precej napredujem, še posebej sedaj, ko igram na položaju bočnega branilca. Tudi trenerji mi večkrat povedo, da se v fazi napada vidi, da sem v preteklosti igral na krilnem položaju, imam pa še veliko rezerve v obrambnih situacijah. To je normalno, saj sem v mladinski akademiji igral v drugačni vlogi, zdaj pa igram v obrambi. Mislim, da imam pri obrambnih nalogah še veliko prostora za napredek."

    Pri prilagajanju na novo vlogo mu je v veliko pomoč tudi trener Vlado Šmit. Srb je večji del nogometne kariere preživel v Italiji, kot nekdanji branilec pa ima tudi za Žana številne koristne nasvete. "Pod vodstvom Vlada Šmita veliko poudarka namenjamo fazi branjenja. Pri taktičnih treningih nam velikokrat pomaga z nasveti, kar je zame in vse branilce velik plus, da se lahko učimo od njega," je napotkov Šmita, ki se je povsem ustalil v gorenjski prestolnici, vesel eden od njegovih naslednikov v zadnji vrsti "orlov".
     
  5. Reprezentančni debi
    S trdim delom se je hitro prebil tudi do reprezentančnega dresa. Barve Slovenije brani že vse od leta 2015, ko je prvič nastopil za kadetsko selekcijo Slovenije. Mladi Slovenci so bili z zadetki Luke Kerina, Žana Celarja in Tea Miliča boljši od hrvaških vrstnikov, srečanje pa je v začetni enajsterici pričel tudi Rogelj.

    "Spomini na debi so še vedno izjemni. Občutki so bili neverjetni, vem, da sem bil takrat ponosen nase in vse okoli mene, da sem lahko oblekel reprezentančni dres in slišal slovensko himno. Vem, da sem prvo tekmo odigral v Biljah, igrali smo proti Hrvaški. Ob himni so šle kocine pokonci in to je občutek, ki ga želim doživljati skozi celotno kariero. Upam, da bom nekoč zaigral tudi za člansko izbrano vrsto," veselja ob tem, ko obleče reprezentančni dres, ne skriva član generacije 1999.
     
  6. Reprezentančna kariera
    Je stalni član mladinskih reprezentančnih selekcij, za Slovenijo pa je doslej zbral 31 nastopov. Po devekrat je zaigral za selekciji do 17 in 18 let, mladinski izbrani vrsti je pomagal na sedmih tekmah. Ob debiju v reprezentanci do 19 let se je na tekmi z Združenimi Arabskimi Emirati podpisal tudi pod edini reprezentančni zadetek. Po uveljavitvi v članski ekipi Triglava se je lani prebil tudi do mlade reprezentance. Marca je debitiral na tekmi z Gruzijo, kasneje pa je zaigral tudi proti Švici, Franciji, Angliji in Madžarski.

    Do reprezentance peljelo zgolj uspešne predstave v klubskem dresu, razmišlja Rogelj: "Igranje za reprezentanco je nagrada za vloženo delo. Najprej se je potrebno dokazati v klubu, dati vse od sebe, z reprezentanco pa se nikoli nisem obremenjeval. Vesel sem, da je z garanjem in pridnim delom nato prišlo tudi vabilo v izbrano vrsto. Ponosen sem, da sem poleg že vse od kadetske reprezentančne selekcije."
     
  7. Največji uspeh v dosedanji karieri
    Prav igranje v dresu z državnim grbom smatra za enega od večjih uspehov v svoji mladi, a uspešni karieri: "Verjetno bi izpostavil tri uspehe. Največja sta preboj v mlado reprezentanco Slovenije, za katero mi je uspelo zaigrati, ter preskok iz mladinskega v članski nogomet. Ta preskok ni enostaven, zato sem vesel, da mi je uspelo. Na tretje mesto bi dal naslov mladinskega državega prvaka. To danes morda ne pomeni več veliko, vendar ima v mojem spominu posebno mesto." 

    Z debijem v Prvi ligi Telekom Slovenije so se tudi Roglju izpolnile otroške sanje. Uresničil je željo in v prvoligaški konkurenci zaigral za klub, v katerem je storil krstne nogometne korake. "Kot otrok Triglava sem še posebej ponosen, da mi je uspelo zaigrati za člansko ekipo Triglava. To sem si želel že od nekdaj, ko sem pričel igrati nogomet in ko sem na tekmah pobiral žoge. Kot mladinci smo bili priključeni treningom članske ekipe, takrat sem si še močneje želel, da pred domačimi gledalci zaigram na prvoligaški tekmi," je osebnega mejnika vesel bočni nogometaš.
     
  8. Tujina
    V nadaljevanju pogovora odkrito pove, da o tujini še ne razmišlja pretirano, si pa kot večina nogometašev enkrat želi zaigrati tudi izven meja domovine. Ob tem spomni tudi na zimska prestopa soigralcev, Egzona Kryeziuja in Davida Tijanića, ki sta si po zaslugi dobrih predstav v majici Triglava zagotovila prestop v vse kakovostnejšo poljsko prvenstvo: "Vsak mlad nogometaš sanja o tem, da bi nekoč zaigral še v močnejši ligi. Nazadnje je to uspelo Egzonu Kryeziuju in Davidu Tijaniću. Sam na to gledam tako, da si je potrebno odhod na tuje zaslužiti, za uspeh v tujini je potrebno biti iz pravega testa. Za prestop pa je potrebnega veliko garanja, potrebno je delati maksimalno na vsakem treningu in upoštevati navodila trenerja."
     
  9. PLTS
    Letošnja sezona je za Žana druga v prvoligaški konkurenci. V Prvi ligi Telekom Slovenije je debitiral v uvodu sezone 2018/19, ko je Triglav v tretjem krogu prvenstva gostoval v Novi Gorici in domov odnesel točko. Kako se spominja krstnega nastopa? "V prvoligaški konkurenci sem debitiral na tekmi proti Gorici. Bilo je nekaj pozitivne treme. Ko me je trener poslal na ogrevanje, sem začutil, da bi lahko dobil priložnost za igro. Tista tekma se je končala z izidom 1:1, sam sem v igro vstopil v končnici srečanja. Ko enkrat stopiš na zelenico, pozabiš na vse, skušaš pomagati ekipi in se boriš za uspeh kluba. Ni bilo posebnih občutkov z izjemo pozitivne treme, saj je šlo za prvi članski nastop."

    V lanskoletni sezoni je zbral 22 nastopov, predvsem v jesenskem delu prvenstva je v igro vstopal kot rezervist, spomladi pa je postal nezamenljiv član začetne enajsterice. Tako je tudi v aktualni sezoni, v kateri je odigral 20 tekem. Vselej, ko je dobil priložnost za igro, je zaigral od prvega sodniškega žvižga.  

    Triglavu je v letošnji sezoni pomagal do dveh zmag v Ljudskem vrtu, spomladi pa je s soigralci presenetil tudi v Stožicah. Kljub prestižnim zmagam pa v najlepšem spominu nosi dvoboj iz krstne prvoligaške sezone: "Izpostavil bi zadnjo jesensko tekmo prve sezone, ko smo gostovali pri Muri. Dvoboj se je končal brez zadetkov, veliko pohval je padlo za tisto tekmo. Mislim, da smo bili vsi takrat najbolj zadovoljni. Bil sem pohvaljen za svojo predstavo, tudi sam sem bil zadovoljen s svojo igro. Če bi moral izpostaviti eno srečanje, bi verjetno to proti Muri."
     
  10. Sanje
    Čeprav pravi, da bi se nekoč rad preizkusil tudi v tujini, priznava, da temu delu kariere ne namenja prevelike količine svojih mislih. "O tem, kje ali s kom bi rad igral, ne razmišljam kaj dosti. Osredotočen sem na aktualno sezono, na vsako naslednjo tekmo in trening. Ne razmišljam o tem, kje bi igral v prihodnosti, želim iti korak za korakom," odgovarja v slogu izkušenih nogometašev.
     
  11. EURO U21 2021
    Z uspešnimi predstavami na klubskem nivoju je postal viden člen reprezentance do 21 let, ki odšteva mesece do evropskega prvenstva na domačih tleh. Slovenci so kot gostitelji že uvrščeni na zaključni turnir, bo igranje na domačem terenu dodatna vzpodbuda? "Zagotovo bo prisotnega še več motiva. Nekoliko bo drugače, saj bomo igrali doma. Na tekmah bo več domačih navijačev, gledale nas bodo tudi družine, kar bo dodatna spodbuda. Je pa res, da ko enkrat stopiš na igrišče, ni pomembno, kje igraš, pomembno je, da se potrudiš, daš vse od sebe in skušaš dobiti tekmo."

    Tako kot soigralci in selektor Gliha, si tudi Rogelj na prvenstvu ne želi zgolj sodelovati: "Vsi gledamo z enakimi pričakovanji. Hočemo se dokazati in pokazati, da smo kakovostno moštvo. Tudi selektor Gliha goji takšno razmišljanje, da se moramo prebiti čim dlje. Če bomo pokazali zgolj to, da smo simpatična ekipa, ne bo štelo veliko. Hočemo se prebiti čim dlje, se boriti na vsaki tekmi in se dobro pripraviti na vse nasprotnike. Zmožni smo dobrega rezultata, odigrali smo nekaj dobrih prijateljskih tekem. Dobro se moramo pripraviti, na vsaki tekmi si moramo želeti zmago in ob takšnem pristopu se nimamo ničesar bati."

 

STRELI:

  1. Najboljši igralec, s katerim si doslej igral?
    Phil Foden, ki je član Manchester Cityja, lani pa je v Ljudskem vrtu odigral prvi polčas tekme med mladima reprezentancama Slovenije in Anglije.
     
  2. Sanjska enajsterica PLTS?
    asmin Handanović, Mitja Viler, Tilen Klemenčič, Marko Šuler, Petar Stojanović, David Tijanić, Aleš Mertelj, Rok Kronaveter, Rudi Požeg Vancaš, Dino Hotić, Etien Velikonja.
     
  3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
    Jan Oblak, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Aljaž Struna, Bojan Jokić, Josip Iličić, Kevin Kampl, Jasmin Kurtić, Valter Birsa, Andraž Šporar, Benjamin Verbič.
     
  4. Najljubša jed?
    Testenine s piščancem.
     
  5. Najljubša knjiga?
    Menih, ki je prodal svojega ferrarija in Jaz sem Zlatan Ibrahimović.
     
  6. Najljubši film?
    Contratiempo.
     
  7. Najljubša pesem?
    Bruce Springsteen - Glory Days in Paul Kalkbrenner - Sky and sand.
     
  8. Najljubša destinacija?
    Med destinacijami, ki sem jih že obiskal, mi je najljubše na Pagu, želil bi si v ZDA.
     
  9. Najljubša žival?
    Pes.
     
  10. Najljubša igra?
    FIFA in Call of Duty.
     
  11. Sanjski avto?
    Porsche.

Tekst: PDO
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 29.05.2022 | Prva liga Telemach
    Tabor ostaja prvoligaš
    Tabor je s petimi zadetki na povratni tekmi kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach potrdil obstanek med prvoligaši. Mrežo Triglava je trikrat zatresel Dino Stančič, na Gorenjskem sta se veselila še Fahd Ndzengue in Žiga Ovsenek.
  • 28.05.2022 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Triglav - Tabor
    Po prvi tekmi kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach je v boljšem položaju Tabor, a se pri Triglavu pred povratno tekmo na domači zelenici še niso predali. Kdo bo prvoligaš v sezoni 2022/23?
  • 26.05.2022 | Prva liga Telemach
    Na prvi tekmi zmaga Kraševcev
    Sežanski Tabor si je v boju za ohranitev prvoligaškega statusa priigral lepo prednost, Kraševci so prvi dvoboj kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach s Triglavom dobili z rezultatom 3:1.
  • 25.05.2022 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Tabor - Triglav
    Goričani bodo v Prvi ligi Telemach zamenjali Kidričane, zadnjega prvoligaša pa bomo dobili po dveh tekmah Tabora in Triglava. Bodo Sežanci zadržali prvoligaški status ali se med elito vračajo Kranjčani?
  • 26.08.2021 | Prva liga Telemach
    Iz Domžal v Kranj
    Dohyun Kim ni več član domžalskega. Južni Korejec tudi po sporazumni prekinitvi pogodbe ostaja v Sloveniji, v prihodnje bo igral v dresu kranjskega Triglava. 
  • 30.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Petarda Gorice za Prvo ligo
    Nogometaši Gorice so na povratni tekmi kvalifikacij za Prvo ligo Telekom Slovenije v Kranju visoko premagali domači Triglav s 5:0 (2:0) in si s skupnim izidom 6:1 zagotovili napredovanje v prvo ligo.
  • 30.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Triglav - Gorica
    Nedeljski dvoboj v Novi Gorici se je končal z neodločenim rezultatom, o zmagovalcu kvalifikacij bo odločal spopad v Kranju. Kdo bo del Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2020/21?
  • 26.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    O prvoligašu se bo odločalo v Kranju
    Nogometaši Gorice in kranjskega Triglava so se na današnji prvi tekmi kvalifikacij za Prvo ligo Telekom Slovenije v Novi Gorici razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1). Povratna tekma bo v četrtek, 30. julija v Kranju.
  • 25.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Gorica - Triglav
    Bodo prvoligaški nogomet v sezoni 2020/21 spremljali v Kranju ali Novi Gorici. Primorci se želijo po letu premora vrniti med prvoligaše, svojo računico pa imajo tudi Gorenjci.
  • 22.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Poraz Triglava v Domžalah
    Nogometaši Domžal so na današnji tekmi zadnjega kroga Prve lige Telekom Slovenije premagali kranjski Triglav z 2:1 (1:0).

DELI NA