09.05.2015 | U18
Euro U17: Proti Nemcem brez prevelikega spoštovanja

Slovensko kadetsko reprezentanco danes v Bolgariji čaka nova preizkušnja na Evropskem prvenstvu do 17 let. Razočaranje po porazu s Češko se je nekoliko poleglo, ob 18:00 pa se bodo Slovenci v prenosu na Eurosport 1 pomerili z Nemčijo.

Prosti strel Ondreja Lingra v 44. minuti je bil dovolj, da so se Slovenci po prvi tekmi EP proti Čehom iz Slivna na 130 kilometrov dolgo pot odpravili sklonjenih glah. Razočaranje je bilo veliko, pred tekmovanjem so Benedejčičevi varovanci verjeli, da so Čehe zmožni premagati, tudi sama tekma pa se je odvila tako, da so Jan Mlakar in soigralci svoje priložnosti imeli, žal pa so ostale neizkoriščene. In tako je prvi komplet točk v skupini B odločil prav Lingrov strel preko slovenskega živega zidu.

Zdaj so varovanci Igorja Benedejčiča pred novo preizkušnjo, na papirju verjetno najtežjo na prvenstvu. Nemčija je evropska velesila prav v vseh selekcijah, tako v moški kot tudi v ženski konkurenci, dobila pa je tudi prvo tekmo prvenstva z Belgijo. V sicer precej enakovredni tekmi so Nemci dvakrat zadeli z razdalje in Belgijce odpravili z 2:0 ter si zagotovili najboljše izhodišče po prvem krogu v skupini B.

"Nemci so reprezentanca, ki so vedno v vrhu evropskega nogometa, poleg kvalitete, ki jo imajo, pa ta reprezentanca deluje izvrstno kot ekipa" je nasprotnike dan pred obračunom v Burgasu pohvalil slovenski selektor Igor Benedejčič.

Slovenci so se na evropsko prvenstvo uvrstili prek turnirja v Angliji, kjer so premagali Romunijo in Norveško, izgubili pa z domačini in osvojili drugo mesto. Nemci so na drugi strani zabeležili zmagi proti Slovaški in Ukrajini ter remi z Italijo ter osvojili prvo mesto zaradi boljše gol razlike pred Italijani. "Fantom sem položil na dušo, da je ta tekma nagrada za njihovo dosedanje delo," je ekipo pred dvobojem s favoritom skupine, morda celo prvenstva, skušal sprostiti Benedejčič, ki je daleč od tega, da bi se predal že pred začetkom. "Rekel sem jim naj odigrajo sproščeno, brez prevelikega spoštovanja in pritiska," je še zaupal Benedejčič.

Prvi vratar slovenske kadetske reprezentance je Rok Vodišek, sicer vratar ljubljanske Olimpije, ki je proti Čehom zbral pet obramb: "Po prvi tekmi smo bili nekoliko razočarani, ker se ne moremo znebiti občutka, da smo imeli priložnost za več kot samo za časten poraz. Zdaj nas čaka nov nasprotnik, ampak če bomo na igrišču stali dobro, če bomo agresivni in kompaktni, potem se lahko nadejamo pozitivnega rezultata."

 "Čaka nas zelo težka tekma proti izjemno zahtevnemu nasprotniku," pred tekmo razmišlja vezist ljubljanskega Brava, Sandi Ogrinec. "Odigrali bomo po najboljših močeh, če pa nam uspe vzpostaviti našo igro, lahko premagamo tudi Nemce," je še dodal nekoliko optimistično, vendar s stavkom, ki zgolj kaže na karakter ekipe, ki v Bolgarijo ni prišla le nastopat, temveč tekmovat.

Slovenci sicer vsak dan opravijo en trening, regeneracijskega v četrtek pa so opravili kar na obali Pomorija, kjer so se igralci in strokovno vodstvo med seboj pomerili tudi v nogometnem tenisu, v petek pa si je trening reprezentance ogledal tudi častni predsednik NZS, Rudi Zavrl, ki je v Bolgariji v vlogi Uefinega delegata.

Dodajmo še, da sta na evropskem prvenstvu dva slovenska igralca praznovala tudi sedemnajsti rojstni dan. 4. maja je sedemnajstico dopolnil Janez Pišek, 6. maja pa Igor Vekič, 11. maja pa se jima bo pridružil še Gaber Petric.

Tekst: NZS/MaK
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

 • 15.06.2023 | U18
  Izbrana vrsta do 18 let nadaljuje niz neporaženosti
  Reprezentanca Slovenije do 18 let je v Gornji Radgoni odigrala še drugo prijateljsko tekmo. Varovanci Antona Žlogarja so remizirali z vrstniki iz Črne gore in ostajajo neporaženi že osem tekem zapovrstjo.
 • 13.06.2023 | U18
  Slovenija ugnala Poljsko
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je v Gornji Radgoni pomerila z izbrano vrsto Poljske in slavila z 1:0. V četrtek se bodo varovanci Antona Žlogarja pomerili s Črno goro.
 • 02.06.2023 | U18
  Žlogar izbral za prijateljska obračuna s Poljsko in Črno goro
  Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 13. in 15. junijem pomerila z izbranima vrstama Poljske ter Črne gore. Selektor Anton Žlogar je v ta namen izbral 25 igralcev letnika 2005, ki se bodo v Gornji Radgoni pomerili z omenjenima nasprotnikoma.
 • 11.05.2023 | U18
  Slovenija na drugem srečanju ugnala Bosno in Hercegovino
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je še drugič pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so bili v Zenici tokrat boljši od svojih vrstnikov, saj so slavili z 1:3. 
 • 09.05.2023 | U18
  Na prvem srečanju z Bosno in Hercegovino brez zadetkov
  Reprezentanca Slovenije do 18 let se je pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so se v Zenici s svojimi vrstniki razšli z neodločenim izidom 0:0. Drugi obračun proti istemu nasprotniku bo odigran v četrtek.
 • 02.05.2023 | U18
  Žlogar izbral za prihodnja prijateljska obračuna
  Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 9. in 11. majem pomerila z izbranima vrstama Bosne in Hercegovine ter Savdske Arabije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen vpoklical 23 nogometašev.
 • 09.06.2022 | U18
  V Čatežu premagali Severno Makedonijo
  Reprezentanca Slovenije do 18 let je junijske priprave sklenila z zmago. Izbranci selektorja Antona Žlogarja so v Čatežu s 3:0 premagali Severno Makedonijo, še na tretji tekmi pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
 • 07.06.2022 | U18
  Na drugi tekmi s Poljaki brez zadetkov
  Reprezentanci Slovenije in Poljske do 18 let sta v Krškem odigrali še drugo prijateljsko srečanje. Po slovenski zmagi na prvi tekmi tokratni obračun ni dal zmagovalca, ekipi sta se razšli z začetnim rezultatom.
 • 01.06.2022 | U18
  V Krškem premagali Poljsko
  Junijski termin za reprezentančno akcijo izkorišča tudi izbrana vrsta Slovenije do 18 let. Četa Tončija Žlogarja je v Krškem odigrala prvo od treh tekem in z 2:0 premagala reprezentanco Poljske.
 • 25.05.2022 | U18
  Žlogar izbral za prijateljski turnir
  Slovenska reprezentanca do 18 let bo med 1. in 9. junijem sodelovala na mednarodnem prijateljskem turnirju. Selektor Tonči Žlogar je v ta namen selekcioniral reprezentanco letnikov 2004 in mlajših, ki se bo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Poljske, enkrat pa s Severno Makedonijo.

DELI NA