05.06.2021 | U21
Euro U21: Nemci in Portugalci za naslov

V nedeljo ob 21.00 bo v Ljubljani še zadnje dejanje Uefa evropskega prvenstva do 21 let 2021. Za naslov evropskih prvakov se bosta pomerili mladi reprezentanci Nemčije in Portugalske.

Nemčija je vse dosedanje tekme Uefa evropskega prvenstva do 21 let odigrala na Madžarskem, kjer se je najprej prebila iz skupine z gostiteljico, Nizozemsko in Romunijo. Največ dela je imela v četrtfinalu, ko je šele po izvajanju enajstmetrovk ugnala Dance, medtem ko je v polfinalu z 2:1 odpravila Nizozemsko.

Portugalci na drugi strani že precej dobro poznajo prizorišče velikega finala, kjer so doslej odigrali že tri tekme Uefa evropskega prvenstva do 21 let. V skupinskem delu prvenstva so zanesljivo premagali Hrvate, Angleže in Švicarje, medtem ko so v četrtfinalni poslastici po podaljških izločili Italijane. Portugalci so bili še najmanj prepričljivi v polfinalu, kjer pa so v končnici obračuna izpeljali bliskovit protinapad in premagali Špance.

Obe reprezentanci imata v svojih vrstah nekaj izvenserijskih igralcev, ki lahko v vsakem trenutku spremenijo potek dvoboja. Pri Nemcih igra eno ključnih vlog Arne Maier, vezist z veliko ideje v igri, ki skrbi za razigravanje obeh napadalcev. Osrednjo nemško nevarnost za portugalskega vratarja bosta bržkone predstavljala Lukas Nmecha in Ridle Baku, medtem ko bo iz krilnega položaja grozil Florian Wirtz, ki se je podpisal pod dva zadetka v polfinalu.

Srce zvezne vrste Portugalcev predstavlja tehnično brezhibni Vitinha, ki s spreminjanjem tempa in nepredvidljivostjo pogosto vnaša nemir v vrste nasprotnika. Tudi varovanci Ruia Jorga premorejo celo paleto nogometašev, ki so nevarni za gol. Prvi strelec ekipe (in prvenstva) je trenutno Dany Mota, nemški vratar Finn Dahmen pa je v pripravi na tekmo nedvomno podrobno preučil tudi karakteristike Francisca Conceicaoa, Fabia Vieire in Jote.

Nemci so sicer na Uefa evropskih prvenstvih do 21 let doslej doslej slavili že dvakrat, tokratni finale pa bo za njih že tretji zaporedni, kar predstavlja izenačen rekord tekmovanja. Portugalci so doslej oba finala v tej starostni kategoriji izgubili, optimizem pred tekmo pa jim vliva podatek, da so doslej še vsi finalisti v treh poskusih vsaj enkrat dvignili pokal.

Stefan Kuntz, selektor Nemčije: "Naša ekipa ima resnično izjemen moštveni duh. Številne reprezentance, ki imajo višjo tržno vrednost od naše, so že doma, nas pa čaka še veliki finale. Ne glede na razplet, so fantje že pokazali, da v sebi premorejo velik talent

Finn Dahmen, vratar Nemčije: "Za večino nas bo to največja tekma v dosedanjem delu kariere, tako da bo motivacija že sama po sebi na maksimalnem nivoju. Taki dogodki se v življenju ne dogajajo prav pogosto, tako da moramo dati vse od sebe, da izkoristimo priložnost in osvojimo naslov

Rui Jorge, selektor Portugalske: "Na poti do finala smo premagali velike reprezentance, kot so Anglija, Italija in Španija. Takšne zmage niso samoumevne, tako da menim, da je ta generacija na odlični poti. Prav vsi igralci, tudi tisti, ki so imeli manjšo minutažo, so zaslužni za ta uspeh in pomembno prispevajo k rezultatom ekipe.«

Vitinha, vezist Portugalske: "Pred velikim finalom smo izjemno motivirani in osredotočeni na nalogo, ki je pred nami. Popraviti moramo napake, ki so se nam dogajale in ohraniti vse tisto, kar nas je krasilo. Tako bomo vsi skupaj še naprej napredovali.«

Uefa evropsko prvenstvo do 21 let, finale:

Nemčija – Portugalska

Stadion Stožice, 6.6. ob 21:00

Vstopnice
Pogoji vstopa
Testiranje
TV prenos: TV Slovenija 2
Nemčija – pot do finala: Skupinski del (GER – HUN 3:0, GER – NED 1:1, GER – ROM 0:0), četrtfinale (GER – DEN 6-5* po enajstmetrovkah), polfinale (GER – NED 2:1)
Portugalska – pot do finala: Skupinski del (POR - CRO 1:0, POR – ENG 2:0, POR – SUI 3:0), četrtfinale (POR - ITA 5:3* po podaljških), polfinale (POR – SPA 1:0)
Medsebojne tekme U21 Euro: 0 zmag Nemčije, 0 neodločenih rezultatov, 3 zmage Portugalske
Glavni sodnik: Giorgi Kruashvili GEO

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA