03.06.2021 | U21
Euro U21: Nemci z bliskovitim začetkom do finala

Mlada nemška nogometna reprezentanca je druga finalistka Uefa evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem. V Szekesfehervarju so premagali Nizozemsko z 2:1 (2:0). V finalu pa jim bo v ljubljanskih Stožicah nasproti stala Portugalska, ki je v Mariboru ugnala Španijo z 1:0.

Uefa evropsko prvenstvo do 21 let, polfinale:

Nizozemska – Nemčija 1:2 (0:2)

Szekesfehervar
Glavni sodnik: Sandro Schärer (SUI)
Strelci: 0:1 Wirtz (1.), 0:2 Wirtz (8.), 1:2 Schuurs (67.).
Rumeni kartoni: Harroui, de Wit, Sierhuis; Baku, Dorsch, Stach.
Rdeči kartoni: /

Nizozemska: Bijlow, Teze, Schuurs, Botman (od 77. Rensch), Malacia, de Wit, Harroui (od 46. Matusiwa), Kadioglu (od 69. Sierhuis), Stengs (od 59. Dilrosun), Boadu, Kluivert.
Nemčija: Dahmen, Baku, Pieper, Schlotterbeck, Raum, Dorsch, Maier (od 79. Stach), Wirtz (od 68. Adeyemi), Özcan (od 69. Janelt), Berisha (od 84. Jakobs), Nmecha (od 69. Burkardt).

Nemci bodo še tretjič zapovrstjo igrali v finalu, skupno pa petič. Doslej so dvakrat slavili (2009, 2017) in dvakrat klonili na zadnji stopnički (1982, 2019). Portugalci bodo na drugi strani v finalu igrali tretjič, doslej pa še niso slavili.

Varovanci Stefana Kuntza so udarno začeli dvoboj proti Nizozemcem. Zadetek Floriana Wirtza v 29. sekundi srečanja pa je bil sploh najhitrejši v zgodovini prvenstev, ki jih prirejajo od leta 1978. Mladega zvezdnika Bayerja iz Leverkusna, ki v prvem delu ni igral, je v osrčju kazenskega prostora s sijajno podajo z zunanjim delom stopala našel Lukas Nmecha.

Prav Wirtz pa je bil sedem minut kasneje znova v glavni vlogi. Po podaji Ridleja Bakuja je z varanjem preigral Svena Botmana in z natančnim strelom še drugič premagal Justina Bijlowa v nizozemskih vratih.

Nemci so bili centimetre oddaljeni od vodstva 3:0 v 20. minuti, ko je s prostega strela Mergim Berisha zadel vratnico. Na drugi strani pa bi moral dve minuti kasneje bolje zaključiti Justin Kluivert. Sin nekdanjega nizozemskega zvezdnika Patricka je žogo sprejel sedem metrov od vrat in vratarja Finna Dahmena zadel v prsi.

Prvo ime drugega polfinala Wirtz je v 33. minuti skorajda prišel do klasičnega "hat-tricka", a je po preigravanju branilcev Bijlow storil dovolj, da je odbil poskus 18-letnika, ki ga je Joachim Löw marca med prvim delom EP do 21 let vpoklical v člansko reprezentanco. V nadaljevanju akcije se je slabo znašel še Nmecha in slabo streljal proti vratom.

Do strelov od daleč sta v nadaljevanju prišla še kapetan Nizozemcev Dani de Wit in nemški napadalec Nmecha, a ne prvi v 37. ne drugi tri minute kasneje nista ogrozila tekmečevega vratarja. Kot tudi ne Myron Boadu v 41. ob strelu nekoliko z leve strani. Za konec polčasa je ponovno s prostega strela poskusil Berisha, a je žoga zletela prek vrat.

Po mirnem začetku drugega dela je v 60. minuti na svoj račun znova prišel nesrečni Berisha. Nogometaš Salzbruga je namreč še dvakrat zadel vratnico, prvič po močnem strelu z levico, drugič pa z glavo z okoli osmih metrov.

Je pa kazen za vse zapravljene priložnosti prišla v 67. minuti, ko se je osrednji branilec Perr Schuurs po podaji v kazenski prostor sijajno odzval in z desnico premagal nekoliko pokritega Dahmena za zanimiv zaključek dvoboja.

Nemcem so nekoliko pojenjale moči, Nizozemci pa so vse sile usmerili v napad, a si res izrazite priložnosti niso priigrali. V 85. minuti so sicer prek Myrona Boada zadeli, a je sodniška trojka iz Švice upravičeno dvignila zastavico za prepovedani položaj.

Nizozemci v nadaljevanju niso prišli do nevarnih strelov in bodo vsaj še dve leti ostali pri dveh naslovih v tej starostni skupini (2006, 2007).

Tekst: STA, MKo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA