22.11.2022 | Sodniki
FUTSAL: Štefan Tivold v Kazahstan na turnirju Elitnega kroga Lige prvakov

Na 7 urni polet in 5100 km dolgo pot v po površini 9. največjo državo na svetu, se je v čezkontinentalni Kazahstan v nedeljo odpravil Štefan Tivold iz Kranja, ki je od leta 2006 aktualni predsednik Društva nogometnih sodnikov Gorenjske-Kranj ter podpredsednik sodniškega odbora za Futsal pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije. 

Slovenski kontrolor sojenja bo za tem, ko je v kvalifikacijah za SP v Futsalu 2024 v Sveti deželi opravljal delo kontrolorja sojenja v Tel Avivu na tekmi Izrael-Hrvaška in v Belgiji poročal o kakovosti sojenja iz turnirja Lige prvakov št. 1. tokrat analiziral sojenje na turnirju Elite Round skupine C futsal Lige prvakov v glavnem mestu države, ki večinoma leži v Srednji Azij njeni najbolj zahodni deli pa so v Evropi.

Turnir bo potekal v drugem največjem kazahstanskem mestu-Astani-, ki je postalo prestolnica po razpadu Sovjetske zveze in preselitvi glavnega mesta iz največjega mesta v državi, t.j. Almatija. Astana se je od osamosvojitve leta 1997 med letoma 2019 in 2022 imenovalo Nursultan po nekdanjem dolgoletnem predsedniku države, ki je bil avtoritarni prvi predsednik Kazahstana. 

Štefan Tivold (67) je bil poleg Milana Mitroviča in Darka Jamška s strani Mednarodne nogometne zveze (Fifa) leta 1993 uvrščen na seznam mednarodnih sodnikov kot glavni sodnik. Vzporedno je med leti 1993-1998 uporabljal piščalko tudi kot sodnik futsala, nato pa je do leta 2000 na prsih nosil FIFA grb kot mednarodnik sodnik malega nogometa. Od leta 2001 opravlja vlogo kontrolorja sojenja na futsal tekmovanjih pri Evropski nogometni zvezi (UEFA). 

Na spodnji sliki Štefan Tivold na finalu pokala Slovenije 27. avgusta (Dobrepolje), ko sta se pomerila Dobovec in ugasli velikan Litija, na fotografiji pa od leve proti desni stojijo še delegat NZS g. Stanko Damiš iz Ljubljane ter slovenska futsal FIFA sodnika Admir Zahović iz Šentilja in Aleš P. Močnik iz Šenčurja.

S kvalifikacijami za ligo prvakov se je sicer začela 22. sezona tega tekmovanja (peta, odkar je bil turnir preimenovan iz "UEFA Futsal Cup" v UEFA Futsal Champions League). Elitni del bo med 22. in 27. novembrom. V tem bo 16 klubov igralo v štirih skupinah, zmagovalci skupin pa se bodo uvrstili na zaključni turnir. V nadaljnji krog sta se uvrstila tudi slovenska reprezentanta, Igor Osredkar s hrvaško Pulo in Matej Fideršek s poljsko ekipo Piast Gliwice.

Slovenski prvak Dobovec si je kvalifikacijskem turnirju skupine 3 Lige prvakov v Gziri na Malti priigral preboj v elitni del tekmovanja, torej med najboljših 16 moštev v Evropi, potem ko so lani dosegli največji klubski uspeh, ko so se uvrstili na zaključni turnir najboljše osmerice v Zadru.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA