05.06.2015 | U21
Gliha: Šporar in Zahovič sta odličen tandem

Za slovensko reprezentanco do 21 let je uspešen memorial Valerija Lobanovskega, kjer so naši fantje slavili v konkurenci Ukrajine, Grčije in Moldavije. Slovenski selektor Primož Gliha nam je v pogovoru zaupal spoznanja iz zadnje reprezentančne akcije in predstavil pričakovanja pred ponedeljkovo kvalifikacijsko tekmo z Andoro.

Kakšni so vtisi po uspešnem memorialu Valerija Lobanovskega?

Rezultat iz Ukrajine je pozitiven, saj smo brez pravega treninga v 24. urah odigrali dve težki tekmi. Zadovoljni smo, ker smo premagali najmočnejši reprezentanci na turnirju. V primeru, da bi se srečali z Moldavijo, bi bil ta uspeh nekoliko manj izrazit.

Slovenska reprezentanca v Ukrajini še zdaleč ni bila kompletna. So naknadno povabljeni nogometaši izkoristili priložnost?

Sodelovanje na turnirju je odpovedalo kar osem nogometašev, kar me ni najbolj veselilo. Se pa zavedam, da so prisotne poškodbe, poleg tega pa smo v terminu, ko so nekateri že naveličani nogometa. Zaradi odpovedi smo morali vpoklicati tudi nogometaše iz druge slovenske nogometne lige, kjer recimo igrata Luka Vekič in Aleks Pihler. Ob tem se nam je obrestovala tudi nova ideja, da se generacija U20 večkrat srečuje med tednom. Ti igralci so tako že seznanjeni z našo filozofijo in pripravljeni na zapolnitev nastalih vrzeli. To generacijo so recimo zastopali v Ukrajini kar štirje igralci.

V mladi reprezentanci Slovenije je tudi nekaj igralcev, ki bi po starosti lahko zastopali mladinsko selekcijo. Kako to?

Mi že sedaj sestavljamo mlado reprezentanco za prihodnje izzive. Nazadnje smo igrali z Alenom Ožboltom, Markom Krivičičem in Jonom Gorencem Stankovičem, ki so rojeni leta 1996. Sem sodi še Grega Sorčan, ki pa se reprezentančne akcije ni mogel udeležiti zaradi kvalifikacijske tekme med Gorico in Aluminijem. Vsi omenjeni bodo imeli status mladih reprezentantov tudi čez dve leti.

Po dolgem času se je vrnil na igrišče Žan Benedičič. Kakšno je njegovo stanje?

Benedičič se nam je pridružil po sili razmer, saj smo bili najprej dogovorjeni za srečanje na 4. junij. Z njim sem se iskreno pogovoril in priznal mi je, da že leto dni ni igral resnega nogometa, poleg tega pa ni imel v nogah niti pravega klubskega treninga. To me ni pretirano motilo, saj se zavedam, da igralčeva kvaliteta in želja po dokazovanju lahko premosti tudi to oviro. On je to dokazal. Igral je na obeh tekmah, kar ni niti sam pričakoval. Moram reči, da je zadeva kar lepo stekla. Upam, da bo Žan do začetka sezone uredil svoj status in bo standardni igralec. Nas namreč čaka precej močan ritem v jesenskem delu kvalifikacij, kar pomeni, da ga bomo potrebovali.

Optimizem vzbuja tudi zanimiva nogometna naveza, Andraž Šporar – Luka Zahovič. Kako se v konici napada razumeta napadalca Olimpije in Maribora?

Fantoma sem povedal, da obstajajo določeni šolski sistemi s po enim napadalcem. V takem primeru bi eden igral, drugi pa gledal tekmo na klopi. Nato sem jima predstavil dekadentni sistem 3-5-2, ki je edini, v katerem lahko igrata oba skupaj. Oba sta razumela mojo misel. Skupaj tvorita zelo močen tandem, saj gre za igralca s podobnim karakterjem, a z različnim načinom igranja nogometa. Z igro lahko razbremenjujeta drug drugega, kar je brez dvoma njuna skupna moč. Sta tudi zelo inteligentna nogometaša, ki fenomenalno sodelujeta. Seveda tudi njiju čaka še precej dela.

Izpostaviti velja tudi Alena Ožbolta, ki je bil izbran za najboljšega napadalca na turnirju Lobanovski.

Za Ožbolta sem že pred letom dni govoril, da bi moral imeti mesto v reprezentanci. Ob prvi priložnosti sem ga tako povabil zraven, čeprav sem zaradi tega slišal nekaj kritik v javnosti. Sam se sicer s tem ne preveč obremenjujem, saj izbiram nogometaše po kakovosti, ne pa po starosti. Zato sem še bolj vesel, da je Ožbolt z odličnimi predstavami tudi to dokazal. Alen je dosegel zadetek proti Grkom, proti Ukrajini pa ga je na cedilu pustila sreča, saj je zatresel prečko. V tem kontekstu velja pohvaliti tudi Zahoviča in Šporarja. Prvi je zabil tri gole, drugi pa je igral dobro, čeprav se ni uspel vpisati med strelce. Menim, da je bila ta trojica dejansko najboljša na turnirju.

Slovenija v ponedeljek proti Andori začenja s kvalifikacijami za EP U21 2017. Kakšne so želje pred novim ciklusom?

Fantom sem najprej zelo eksplicitno povedal, da se v nogometu delijo igralci le na dobre in slabe. O tem pa odloča zgolj igralčeva inteligenca. Vsak inteligenten človek se zaveda, da ne bo mogel razviti svoje osebne zgodbe brez okolice. Nogomet je kolektiven šport, v katerem potrebuješ soigralce, da si tudi ti dober. Če ti podaš soigralcu takrat, ko mu moraš, to pomeni, da si mu izkazal spoštovanje. Pameten človek bo to razumel in ti ob naslednji priložnosti tudi vrnil spoštovanje. S tem se ustvari določena kohezija. Če bomo mi v tem uspeli, ob tem pa zadevo dvignili še na višji nivo, potem ima ta generacija možnost, da v ekstremno zahtevni kvalifikacijski skupini z evropskimi prvaki Srbi in Italijani tudi nekaj naredi. Igrati proti Italijanom in evropskim prvakom Srbom pomeni podobno, kot da bi bili na svetovnem prvenstvu. Lahko si ustvariš veliko ime. Če zabiješ gol Italijanom ali Srbom, to pomeni, da si zrel za najvišji nogometni nivo. In prav to je tisto, kar si mora vsak pravi profesionalni nogometaš želeti.

Kakšno pa je razpoloženje pred obračunom z Andoro?

Takšno, kot mora biti. S poškodbami trenutno nimamo težav, razen tistih klasičnih – nogometnih, ki so vezane na naporen urnik v Ukrajini. Na obračunu z Andoro moramo pokazati našo inteligenco in profesionalen odnos. Tekme ne smemo zgolj oddelati, saj bi to bi bila velika napaka, temveč v njej predvsem uživati. Otroci so se odločili za nogomet zaradi veselja do športa, saj bi drugače trenirali atletiko oziroma posvetili življenje šoli in drugim aktivnostim. Kdor dvajset let igra nogomet, mora v njem uživati.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.09.2022 | U21
  Mlada reprezentanca klonila proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Kranju izgubila proti mladi izbrani vrsti Bosne in Hercegovine z 2:3 (1:2).
 • 25.09.2022 | U21
  Mladi v Kranju z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo v ponedeljek ob 18.00 v Kranju odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine.
 • 13.09.2022 | U21
  Znana mlada reprezentanca za tekmo z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let se bo 26. septembra v Kranju pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam reprezentantov za prijateljski obračun.
 • 13.06.2022 | U21
  Slovenci zadali Angležem prvi poraz in končali kvalifikacije kot tretji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Huddersfieldu premagala angleško izbrano vrsto z 2:1(1:0). Slovenija je kvalifikacijsko skupino G končala na tretjem mestu za Anglijo in Češko.
 • 09.06.2022 | U21
  Stojinović in Begić za zmago nad Andoro
  Mlada reprezentanca Slovenije je na zadnji domači tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 premagala zasedbo Andore. V Kranju sta za zmago z 2:0 zadela Dušan Stojinović in Tjaš Begić.
 • 07.06.2022 | U21
  Nad Andoro v rahlo spremenjeni zasedbi
  Slovenska reprezentanca do 21 let se v Ljubljani pripravlja na predzadnjo kvalifikacijsko tekmo z Andoro.
 • 23.05.2022 | U21
  Mladi za konec z Andoro in Anglijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo v začetku junija odigrala še zadnji kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo U21 2023. Selektor Milenko Aćimović je predstavil seznam reprezentantov, ki bodo kandidirali za nastop proti Andori in Angliji.
 • 29.03.2022 | U21
  Tudi v drugo brez zadetkov
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v Celju v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Kosovu igrala 0:0. Izbrance Milenka Aćimovića zadnji dve tekmi teh kvalifikacij čakata 9. in 13. junija, in sicer doma proti Andori in v gosteh pri Angliji.
 • 28.03.2022 | U21
  V Celju po zmago
  Torek bo poln reprezentančnega nogometa. Kadetska selekcija bo v Radencih lovila evropsko prvenstvo, članska izbrana vrsta se bo pomerila z gostiteljico svetovnega prvenstva, reprezentanco Katarja, reprezentanca do 21 let pa se bo v Celju še drugič v štirih dneh udarila s Kosovom.
 • 25.03.2022 | U21
  V Prištini brez zadetkov
  Mlada slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo do 21 let 2023 remizirala z izbrano vrsto Kosova v Prištini z rezultatom 0:0 (0:0).

DELI NA