06.06.2014 | U19
Gliha: Zmagati bi morali že prvo tekmo

Mladinska reprezentanca Slovenije se je iz Makedonije vrnila s spodbudnima rezultatoma, ki pa nista popolnoma zadovoljila apetitov Primoža Glihe. Slovenski selektor je analiziral opravljeno delo in se ozrl proti prihajajočim izzivom.

Neodločen rezultat in zmaga proti Makedoniji v Skopju prinašata dobro popotnico slovenskim reprezentantom do 19 let, ki jih konec leta čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Kljub pozitivnemu vtisu, pa slovenski selektor Primož Gliha vidi še ogromno prostora za napredek. »Vedno je lahko boljše. Dejstvo je, da bi morali zmagati že prvo tekmo. Na prvi tekmi nas je zmage stalo samozadovoljstvo, ki je nastopilo zaradi visoke prednosti ob polčasu,« je spomnil na zapravljeno prednost dveh zadetkov nekdaj odlični napadalec, ki skuša svojim varovancem dopovedati, da so v nogometu ključnega pomena na videz nepomembne malenkosti.

»V tej generaciji nogometašev je precej problematično pomanjkanje koncentracije. Skušali bomo posvečati več pozornosti tem drobnim nogometnim reakcijam, ki jih podcenjujemo in potem na ta način prejemamo tudi zadetke. To se nam je zgodilo tako v Makedoniji, kot v Bosni in Hercegovini ter ne nazadnje tudi proti Avstriji. Te zadeve bomo morali čim hitreje odpraviti, če želimo kaj iztržiti v izjemno težki kvalifikacijski skupini,« je bil jasen Gliha.

Slovenija se je sicer v Skopju predstavila z nekoliko spremenjeno zasedbo, v kateri so priložnost dobili tudi nekateri mlajši nogometaši. »Ponudil sem priložnost tudi nekaterim igralcem letnika 1997, ki so odigrali zelo dobro,« je bil zadovoljen slovenski selektor, a v isti sapi potarnal nad specifičnostjo dela z mladimi nogometaši. »Ključni problem predstavlja razvoj igralca po 17. letu starosti. V tem obdobju razvoj nogometašev nenormalno niha. Tisti, ki so bili še nekaj časa nazaj zelo dobri, se prehitro zadovoljijo, postanejo premalo ambiciozni in padejo v drugi plan. Prednost tako dobijo igralci, ki so bili pred tem v podrejenem položaju, saj še naprej zavzeto trenirajo. To je kruta zgodba današnjega športa, saj mora biti igralec s 17-leti že dovolj osebnostno zrel, recimo tako, kot so športniki pri 25. letih.«

Nogometaši mladinske izbrane vrste Slovenije bodo imeli sedaj približno mesec dni odmora, saj so nedavno končala tudi državna prvenstva v mlajših kategorijah. Gliha pa je z mislimi že v mesecu juliju, ko bo ponovno zbral obetavne igralce. »Julija imamo priprave za letnike 1996 in 1997. Potem pa načrtujemo prijateljska srečanja v mesecu septembru in oktobru. Novembra nas čakajo kvalifikacije na Madžarskem, kjer bo treba zdržati zelo naporen ritem, saj bomo v kratkem časovnem razmaku odigrali kar tri tekme. Potrebno bo razmisliti, kako postati bolj konkurenčen, saj naši nogometaši niso vajeni igrati v tako zgoščenem ritmu tekem. Dodatno težavo predstavlja tudi sistem sojenja, saj se na mednarodnem prizorišču dopušča precej bolj trda, moška igra, kot pri nas,« je zaključil selektor.

Slovenijo čaka zahtevna kvalifikacijska skupna, čeprav nasprotniki na prvi pogled niso preveč atraktivni. Novembrske kvalifikacije gosti Madžarska, favoriti bodo Slovaki, ki spadajo v tej generaciji med najboljše evropske ekipe, medtem ko selekcija Azerbajdžana uživa močan nemški pridih.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA