23.03.2021 | A
Graditi na temeljih in pozitivni energiji

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo, ob 20.45, v Stožicah začela pot proti tretjemu nastopu na svetovnih prvenstvih. Da bo uvod v nov kvalifikacijski cikel spektakularen, se bodo izbranci Matjaža Keka srečali s svetovnimi podprvaki Hrvati. "To je pravi začetek," pravi Kek.

"Začetek je pravi. Zavedamo se, kdo gostuje v Stožicah. Kakovosti Hrvatov ni treba posebej poudarjati. Spoštujem njihove rezultate, vodenje, igralce, ampak moramo najprej razmišljati o sebi, svojih dobrih stvareh, svojem načinu razmišljanja za pozitiven izid, kar bi bil dober uvod," je na spletni novinarski konferenci pred uradnim treningom povedal Matjaž Kek.

Ta je poudaril, da je zadovoljen s tistim, kar je videl doslej na teh kratkih pripravah. "Zadovoljen sem bil tudi z UEFA Ligo narodov, s posameznimi deli tekem in tudi s tistim, kar se je dogajalo zunaj igrišča. V teh težkih časih pa nas mora voditi prepričanje, da se da s pozitivno energijo narediti marsikaj," je dejal selektor.

A ob tem opozoril: "Seveda pa ne bomo šli na glavo. Moramo razmišljati o dvigu kakovosti igre, saj lahko izkoristimo še veliko potenciala. Vemo pa, da je eno igrati v skupini C UEFA Lige narodov, nekaj povsem drugega pa proti svetovnemu podprvaku."

Kek v nekaj dneh priprav praktično ni imel na voljo povsem popolne ekipe, danes sta s soigralci prvič trenirala Jan Oblak in Andraž Šporar. Selektor kljub temu poudarja veliko željo, odgovornost in pripravljenost igralcev narediti korak naprej. Ga pa veseli tudi to, da za zdaj ni niti enega takšnega igralca, na katerega zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne bi mogel računati na sredinem obračunu.

V igralskem kadru ni bilo veliko premikov glede na UEFA Ligo narodov, prav tako pa Kek napoveduje, da tudi v igri ne bo velikih sprememb, saj, kot pravi, za to ni pravega časa. Jeseni so bili v UEFA Ligi narodov postavljeni temelji, na teh pa bodo Slovenci poskusili zdaj graditi zgodbo naprej.

Ena odlik je bila ta, da je Slovenija prejela malo zadetkov. A zdaj prihaja tekmec iz povsem drugega razreda. "Njihove igralce lahko spremljaš v najboljših ligah, bolj ali manj se vse ve o njih. Zagotovo nas čaka prava tekma, tekma z najkakovostnejšim tekmecem, s katerim je naša generacija igrala v zadnjem času. Upam, da bo vrhunska tekma tudi s strani Slovenije," je še povedal Kek.

Še enkrat je izpostavil, da je Hrvaška zgrajena ekipa, dobro vodena, nenazadnje je obstala v skupini A UEFA Lige narodov. "Osebno se zelo veselim tekme, upam, da bo kakovostna, prava, takšna, kot si jo vsi želimo," je pristavil Kek in nadaljeval: "Svoje izhodišče poznamo. Izhajamo iz četrtega bobna, a v sodobnem nogometu je veliko stvari, da se da premagati kakovostnejšega tekmeca."

Tako za Keka kot Jana Oblaka je velika škoda, da na stadionu ne bo gledalcev. "Seveda bi si želeli polnih tribun, saj ti to da dodatno moč. Ampak verjamem v soigralce, da bomo igrali tako, kot da bi imeli dodatnega, dvanajstega igralca," je dejal Oblak in dodal, da morajo sami igrati borbeno, agresivno in dati vse od sebe. "V tem primeru nas bo to nagradilo," je menil zvezdnik madridskega Atletica.

Ta je kot največjo vrednoto reprezentance izpostavil ekipni duh, ki so ga gradili skozi UEFA Ligo narodov in prejšnje cikle. "V UEFA Ligi narodov smo
sestavili ekipo, ne le na igrišču. Če bomo držali skupaj, verjamem, da je pred nami lepa prihodnost,"
je zaključil Oblak.

Slovenija se je doslej s Hrvaško merila osemkrat ter petkrat izgubila in trikrat remizirala. Po obračunu s svetovnimi podprvaki Hrvati jo v prvem delu čakata še obračuna v gosteh, in sicer 27. marca v Sočiju proti Rusiji, 30. marca pa v Nikoziji proti Cipru. V skupini H sta še Slovaška in Malta.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
  • 22.03.2024 | A
    V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
    Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.
  • 21.03.2024 | A
    Na Malti do neodločenega rezultata
    Nogometna reprezentanca Slovenije je v Ta'Qaliju odigrala prvo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po presenetljivem vodstvu Maltežanov je za končnih 2:2 zadel Benjamin Šeško.

DELI NA