12.11.2013 | U21
Intervju: Blaž Vrhovec

Mlada reprezentanca Slovenije se pripravlja na odločilni tekmi v kvalifikacijah za EP U-21 2015. Pred obračunom z Rusijo smo se pogovarjali z Blažem Vrhovcem, nogometašem Celja, ki nam je predstavil klubske in reprezentančne ambicije.

Letošnja sezona se ni začela po vašem okusu. Kaj se je dogajalo?

Na začetku sezone ni šlo vse po načrtih. Izpad iz evropskih pokalov je pustil posledice, bili smo preveč potrti. Na prvi tekmi s Tromsom smo si pripravili odlično izhodišče, a vse zapravili na povratni tekmi pred domačimi gledalci. Razočaranje in apatija sta se zavlekla vse tja do desetega kroga, ko smo se počasi začeli pobirati. Začela se je serija dobrih rezultatov, čeprav vzdušje v slačilnici ni bilo nikoli vprašljivo.

Ob tem so vas spremljale tudi težave s poškodbami.

Poškodbe so sestavni del športa. Potrebno jih je sprejeti in čim hitreje sanirati. Ekipa mora delovati tudi brez poškodovanih nogometašev, tako da to zagotovo ne sme biti izgovor za naše slabše rezultate. Verjetno pa je tudi zdravstveno stanje nekaj pripomoglo k slabšemu začetku sezone.

Kaj pa se je spremenilo v nadaljevanju?

Menim, da je bila prelomnica tekma z Olimpijo. Po obdobju slabih rezultatov je prišla tako pomebna tekma kot naročena, vzdušje je bilo fenomenalno, kar nas je poneslo.

Ciljate proti zgornjemu delu prvenstvene lestvice še pred zimskim premorom?

Vsi v klubu smo mnenja, da spadamo v zgornji del razpredelnice, tako da je to vsekakor naš cilj že od samega začetka prvenstva. Na preostalih treh tekmah bomo skušali iztržiti čim več točk in prezimiti v boljšem položaju kot smo trenutno.

Letos je prvenstvo izjemno izenačeno. Kako na to gledate nogometaši?

Letošnja sezona je zelo zanimiva. V minulem prvenstvu sta bili verjetno dve ekipi nekoliko slabši od ostalih, medtem ko je letos precej bolj izenačeno. To velja sploh za prvi del prvenstvene lestvice. Pozitivno je, da so se klubi uspeli približati Mariboru in posledično je prvenstvo takoj bolj atraktivno.

Je Prva liga Telekom Slovenije močnejša kot lani?

Ja, mislim da je prvenstvo pridobilo na kvaliteti.

Tudi vam osebno uspeva konstanti napredek. V Ljubljani ste dosegli odločilni zadetek, malo pred tem ste zabili tudi reprezentančni prvenec. So k vašemu razvoju pripomogle pridobljene izkušnje?

Verjetno je letos res nekoliko lažje, saj sem v lanski sezoni, ki je bila zame krstna, pridobil veliko dragocenih izkušenj. Zadetka pa sta bila plod trdega dela in le na ta način se lahko nadejam napredka tudi v bodoče.

Vse zadetke, tudi lanski prvoligaški prvenec, ste dosegli z razdalje.

Najljubši mi je tisti proti Olimpiji, saj je bilo vzdušje na stadionu odlično. Užitek je igrati na takšni tekmi.

Občutno ste uspeli zmanjšali tudi število rumenih kartonov, ki so bili še v lanski sezoni skorajda vaš zaščitni znak. Ste postali bolj pazljivi oziroma ali na vas sodniki sedaj že nekoliko drugače gledajo?

Verjetno je to kompromis obojega. Sam sem postal nekoliko bolj previden in ne odreagiram na vsako sodniško odločitev, ki ni po mojem okusu. Je pa tudi res, da te sodniki v tem času bolje spoznajo. Poznajo tvoj način gibanja, delovanja.

Poglejva k mladi reprezentanci. Kvalifikacijska skupina 2 je zelo izenačena, vsak lahko premaga vsakogar. Kako komentirate vaš trenutni položaj v skupini in možnosti za napredovanje?

Trenutna situacija ni tako slaba, kot se zdi ob pogledu na lestvico. Osvojene točke proti zadnjeuvrščeni ekipi skupine se namreč na koncu odštejejo, lahko rečem, da je še vse odprto. Odločilni tekmi z Rusi in Bolgari sta pred nami, če bomo osvojili vsaj štiri točke, smo opravili že velik posel.

V oči bode predvsem podatek, da ste tako proti Rusom, kot proti Dancem prelahko zapravili priborjeno prednost v sami končnici tekme. Zakaj se vam to dogaja?

Reprezentančni nivo je po mojem mnenju na nekoliko višji ravni od našega prvenstva. Menim, da smo malce slabše kondicijsko pripravljeni od konkurence, predvsem od nasprotnikov, ki redno igrajo v najboljših ligah. Nekje do 70. minute običajno enakovredno pariramo, nato pa občutimo, da nam še nekaj malega zmanjka.

V prihodnjih dneh vas čakata dva zahtevna obračuna. Se boste Rusom oddolžili za boleč poraz?

Oziranje v preteklost nima posebnega smisla, čeprav priznam, da smo doživeli nekaj neprijetnih trenutkov. Upam ,da se bomo že v petek predstavili v čim boljši luči in prišli do pomebnih točk.

Ruska zasedba je zelo močna, številni nogometaši igrajo v najmočnejši ruski ligi, ki sodi med deset najboljših v Evropi. Kje so Rusi najbolj nevarni?

Mislim, da so najmočnejši v napadalni liniji. Nevarni so prav vsi ofenzivno naravnani nogometaši. Potrebno bo biti zelo pazljiv, saj imajo individualne kvalitete. Po drugi strani pa me niso najbolj prepričali kot ekipa, kot moštvo. Lahko rečem, da imamo tudi mi svoje adute.

Ste si koga posebej zapomnili s prve tekme?

Da, Konstantina Bazelyuka, osrednjega napadalca. Mislim, da ima že nekaj izkušenj celo iz Uefa Lige prvakov.

Kakšne pa so prednosti Slovenije? Na kakšen način do zmage?

Če bomo borbeni, usklajeni in dosledni, mislim, da imamo popolnoma realne možnosti za vse tri točke. Pomembno je, da čim bolje izkoristimo obdobje, ko bo žoga v naši posesti.

Po Velenju, Ajdovščini in Novi Gorici boste igrali še v Kopru. Vam ustreza igranje na Bonifiki?

Igranje za reprezentanco je privilegij, posebna čast, ne glede na to, kje igramo. Lokacija ni pomembna, seveda pa si želimo čim večjega števila gledalcev, tako Koprčanov, kot tudi drugih iz ostalih koncev Slovenije.

Tekst: Prvaliga.si / MKo
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA