Intervju: Edin Osmanović
Edin Osmanović, naslednik Bojana Flisa na klopi Aluminija, je stari znanec s slovenskih nogometnih igrišč, saj je v svoji karieri deloval že pri osmih različnih slovenskih klubih. Največje uspehe je doživel na klopi Gorice, ambiciozno pa je začel z delom tudi v Kidričevem, kjer je sicer že služboval.
 
Kakšni so bili vaši prvi ukrepi ob prihodu k Aluminiju?
Najprej sem opravil pogovor z vsakim posameznikom. Želel sem dobiti vpogled v njihovo stanje in lahko rečem, da sem po enem mesecu dobil določeno sliko. Sicer se še vedno spoznavamo.
Na klopi Aluminija ste oddelali komajda tri tekme, pa se že poznajo nekateri vaši prijemi. Prvi vtisi govorijo o tem, da je vaše moštvo precej bolj kompaktno v obrambi kot pred tem?
Hiša se gradi pri temeljih. Moštvo sem prevzel v težkem obdobju, po dolgi seriji tekem brez zmage. Na desetih tekmah so nogometaši prejeli skoraj trideset zadetkov, dali pa le pet, šest. Skratka, prejemali smo veliko preveč zadetkov, dajali pa občutno premalo. Nismo bili dovolj kompaktni. Težko je pričakovati določene premike naprej, brez moštvene, kompaktne igre.  
Moštvo Aluminija ste vodili že med leti 2004-2006. Kaj se je v tem času spremenilo?
Takrat smo bili v drugi ligi. Imeli smo izredno mlado ekipo, saj so igrali večinoma fantje, ki so bili stari 18, 19 let. Zdaj smo razred višje, imamo nekaj nogometašev, ki so šli skozi mariborsko nogometno šolo. Imamo tudi nekaj mlajših, doma vzgojenih igralcev, pa tudi nekaj izkušenejših.
Tudi sicer so vaše trenerske izkušnje močno povezane s slovenskim klubskim nogometom. Na katero okolje vas vežejo najlepši spomini?
Deloval sem v Celju, Novi Gorici, Velenju in na Koroškem. Z Gorico smo bili drugi v prvenstvu, igrali evropske tekme. To so bile res izredne izkušnje. Moram pa povedati, da sem v Dravogradu, kljub težkim razmeram, uspel moštvo pripeljati v finale slovenskega pokala, kjer smo eno tekmo celo zmagali. Iz vsakega kraja so mi nekatere stvari ostale v lepem spominu.
Tudi pri Aluminiju ste začeli dobro. Dve pomembni gostujoči točki in odlično kosanje z državnimi prvaki. Bi lahko iztržili več?
Lahko rečem, da smo na vseh treh tekmah imeli priložnosti za tri točke. Vendar je težko v enem mesecu pričakovati, da bo moštvo kar zmagovalo. Sploh po vseh težavah, s katerimi sem se srečal. Na teh tekmah smo imeli kar precejšnje število priložnosti, kar je zelo pomembno. Tudi moja želja je taka, da igramo čim bolj napadalno, agresivno, pa tudi čvrsto. Mlade fante je potrebno razvijati v kreativnem smislu in daleč od tega, da bi se naše moštvo orientiralo na branjenje. Če pa nas nasprotnik prisili v branjenje, se tudi bomo. Vsekakor pa potrebujemo nekaj časa, da napredujemo v igri.
Aluminij ni zmagal kar trinajst zaporednih tekem v prvenstvu. Se to dolgo obdobje pozna tudi na samozavesti nogometašev?
Najboljše zdravilo za vse težave v športu, sploh pa v nogometu, je zmaga. Stanje ekipe ob mojem prevzemu ni bilo dobro. Ne psihično, ne fizično. Med fanti je vladala tišina, prisotne ni bilo nobene komunikacije. Vsak trener ima svoj sistem dela in po tako dolgem obdobju brez zmage, je zelo težko te mlade fante psihološko dvigniti. Z mojim kolegom Klitonom Bozgom delava veliko na tem in se skušava čim več pogovarjati z nogometaši. Moje dosedanje trenerske izkušnje pravijo, da je potrebno tem mladeničem zaupati in verjeti v njihovo sposobnost. Prepričati jih je treba, da zmorejo veliko več, da je zelo pomembna mentalna moč in da se vsaka tekma dobi v glavi. Resnično imamo veliko dela. Potrebno se bo izkopati iz tega brezna, dvigniti kondicijsko pripravljenost, kot tudi psihično stanje nogometašev. Želimo doseči prvo zmago, delamo zagnano, z navdušenjem. Skupaj s fanti si želimo osvojiti prve tri točke in prepričan sem, da nam bo potem precej lažje. Naloga pa je seveda zelo zahtevna.

Po daljšem času je zadel tudi Robert Kurež. Se mu bo sedaj ponovno odprlo?
Težko bi rekel, moram pa poudariti, da je na zadnji tekmi Robert Kurež ogromno pretekel, se žrtvoval za ekipo, igral in prihajal v priložnosti. Ves trud, ki ga sedaj vlaga, se mu bo slej kot prej obrestoval. Če bo to v tem delu prvenstva ali kasneje, bo pa pokazal čas. Vsekakor sem zelo zadovoljen z njegovim nastopom in angažiranostjo. Tako on, kot tudi vsi ostali fantje, ki so nastopili proti resnično zelo vrhunskemu moštvu Maribora, proti kateremu je težko igrati, si zaslužijo z moje strani resnično velike čestitke.
Boj za obstanek bo napet. Mura 05 tesno diha za ovratnik, Triglav je izvedel trenersko rošado. Kje vi vidite vaše možnosti za uspeh?
Mi se, generalno gledano, ne veliko obremenjujemo s tem dejstvom. Mi se pripravljamo od tekme do tekme, ne glede na tekmeca. Na vsaki tekmi želimo dati vse od sebe, skušamo izkoristiti nekatere naše kvalitete, kot tudi slabosti nasprotnika. Vsako tekmo bomo igrali na zmago. To je definitivno. Videli pa bomo, koliko bomo pri tem uspešni. Če nam bo uspelo narediti eno mini serijo dveh, treh zaporednih zmag, oziroma, če bomo uspešni proti nasprotnikom, ki so nam blizu na razpredelnici, potem sem prepričan, da smo lahko do zadnjega kroga prvenstva v enakovrednem boju v igri za obstanek med slovensko elito. Upam, da bomo uspeli zadržati nivo igre in pristop iz zadnjih treh tekem.
Slabo vreme je precej zgostilo tekmovalni koledar. Tekme se bodo vrstile druga za drugo, kdor bo v dobri formi pa bo lahko zelo veliko pridobil. Kako dobro je fizično pripravljena vaša ekipa?
Mi smo v tem trenutko fizično na precej višji ravni, kot smo bili pred enim mesecem. Smo pa po mojem mnenju daleč od pripravljenost, ki je potrenbna za igranje v Prvi ligi Telekom Slovenije. Bojim se, da nam bo zmanjkalo časa, da bi dosegli tisti nivo priprave, ki je potreben za dinamično, hitro igro. Moram pač povedati, da je težko pričakovati najvišjo raven na vseh tekmah, če moštvo pred tem ni bilo vajeno pravega dela. Čaka nas zelo težka doba, imamo nekaj poškodb, tudi nekatere druge težave se pojavljajo v samem moštvu, ob tem pa imamo še ozek igralski kader. Ampak dokler obstaja možnost, ni predaje in mi bomo naredili vse, da bomo na koncu zadovoljni.
Zraven ste tudi v Pokalu Slovenije, kjer vas v polfinalu čakajo Celjani. Ste osredotočeni na boj za obstanek ali že mogoče pogledujete tudi proti mikavnemu pokalnemu tekmovanju?
V tem trenutku se pripravljamo na prvo naslednje srečanje. To je Koper, proti kateremu želimo zmagati oziroma iztržiti čim več. Vemo, da se je težko pobrati po taki tekmi, kot smo jo imeli z Maribrom, kjer smo bili še v zadnjih sekundah pri točki. Menim, da bodo tudi ostali zelo težko prišli do takega rezultata z Mariborom, kot smo ga imeli mi. Sicer pa v tem trenutku ne razmišljamo nič drugega, kot na tekmo s Koprom. Nato sledi Olimpija, do pokala je še daleč. Je pa res, da smo se s Celjani že pomerili, da je moštvo Celja izjemno mlado, perspektivno in tehnično nadarjeno. Imajo trenerja, ki se spozna na svoj posel, pa tudi prej so imeli na klopi strokovnjaka, ki je moštvo izjemno dobro fizično pripravil. Oni so v tem trenutku zagotovo bolje pripravljeni od nas in verjetno bo tako tudi do konca. Ampak, ko bo čas zato, bomo tudi proti Celju želeli zmagati.
Vas misli kdaj zaneseje na Bonifiko in nato proti Evropi?
Vsi, ki smo v tem poslu, živimo za nogomet 24 ur na dan. Tako tudi meni včasih misli seveda uidejo tudi na take stvari, vendar je potrebno povedati, da imamo v tem trenutku toliko drugih skrbi in smo močno zatopljeni v delo, da niti slučajno ne razmišljamo o tem. Ko pa bodo prišle na vrsto tudi te tekme in bo bolj jasna slika v zvezi z našo uvrstitiv v Prvi ligi Telekom Slovenije, bo zagotovo drugače. V tem trenutku seveda kdaj pomislim na to, kako lepo bi bilo, če bi se uvrstili v evropske pokale, vendar je trenutno naša prva stvar tekmovanje na slovenski nogometni sceni.
Na Bonifiki boste igrali že to soboto, kjer vas čaka zelo težko gostovanje. Kaj pričakujete pred tekmo s Koprom?

Mi želimo igrati nogomet, kjer bomo dosegli zadetek več od nasprotnika. Na nobenem srečanju se ne bomo postavili defenzvino, razen če nas bo v to prisilil nasprotnik. Naša želja pa je, da delamo na fazi napada in si ustvarjamo priložnosti. Določen napredek se je poznal že proti Mariboru, tako da sem prepričan, da bomo že v Kopru na višji ravni. Se pa v enem mesecu težko razvije določen model igre. Naša želja je, da bomo v Kopru napadali, skušali zadeti. Če se osredotočiš zgolj na branjene točke, si obsojen na neuspeh. Mi  bi se vsekakor radi iz Kopra vrnili dvignjenih glav in veseli.




Tekst: NZS
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    V dvoboju za obstanek Radomljani do točke v zaključku
    Nogometaši Aluminija in Kalcer Radomelj so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Radomlje
    Kdo bo v zadnjih pet tekem letošnje sezone zakorakal z boljšim izhodiščem? Nogometaši Aluminija in Radomelj bodo v Kidričevem odigrali dvoboj začelja lestvice Prve lige Telemach.
  • 11.04.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat Kopra za zmago proti Aluminiju
    Nogometaši Kopra so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij z 2:1 (0:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Aluminij
    Sklepno dejanje 30. kroga Prve lige Telemach se bo odvilo na Obali, kjer Koper gosti Aluminij. Kaj bo prinesel četrtkov popoldan?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Aluminij iz Celja odnaša točko
    Nogometaši Celja in Aluminija so v 28. krogu Prve lige Telemach igrala neodločeno 2:2 (1:2).
  • 29.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Aluminij
    Uvodni krog zadnje četrtine Prve lige Telemach bodo s štajerskim dvobojem zaključili nogometaši Celja in Aluminija. Kidričani so v letošnji sezoni že dvakrat prekrižali načrte grofov, kako bo v soboto?

DELI NA